...

Bear -of Bullmarket?

22 juni 2010, 11:09 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Die keuze lijken de beleg­gers één dez­er dagen te moeten nemen. Het grote ver­schil, of de spread in het vak­jar­gon, die aan­wezig is tussen de ver­schil­lende index­en op dit moment maakt het niet makke­lijk voor menig beleg­ger. Welke index heeft het nu bij het rechte eind? Aan welke moeten we het meeste belang hecht­en? We over­lopen even de belangrijkste.


Begin­nen we met de S&P 500 op dag­ba­sis dan zien we dat de sto­chas­tics aangeven dat er te veel kop­ers in de markt zijn. Dit samen met het feit dat het RSI-niveau van 50 wer­den bereikt, kan er mogelijk weer­stand ontstaan tussen de 1130 – 1150. De heel lage vol­umes wijzen er ook op dat de sti­jging niet breed wordt gedra­gen, iets wat nochtans noodza­ke­lijk is wil men een duurzame sti­jging hebben.

alt

Op de vol­gende grafiek is te zien dat rond de 1150 zware weer­stand ligt. Daar ont­moeten we namelijk de oude jan­u­ari-top en het 61,8% fiboniveau. Een door­braak zou een voor­lop­ige over­win­ning beteke­nen voor de bulls. Een voor­lop­ige echter, want een dubbele top rond de 1220 is ook mogelijk. Als de index daar­ente­gen zijn dal­ing hier her­vat, hebben we te mak­en met een lagere top en kan het Hoofd-en Schoud­er patroon met een koers­doel van 880 zich vol­mak­en, iets wat mij het meest waarschi­jn­lijke sce­nario lijkt.

alt

Ter­wi­jl de meeste Amerikaanse index­en de de feb­ru­ari-bodems vaak meer­maals hebben getest, lijkt de DAX een ander beeld te lat­en zien. Hier wordt de index geken­merkt door hogere bodems en is men nu zelfs al aan­be­land bij de april-top. Welke index moeten we nu geloven? Door­gaans wordt er beweerd dat de S&P en de Dow meer betrouw­baar zijn door de meer ervaren han­de­laars en de hogere vol­umes. Toch is er in wezen niet zo veel ver­schil. Zow­el de Duitse als de Amerikaanse (op een haar na) zijn aan­be­land bij zware weer­stand. Mogelijk kan daarom de Duitse een dubbele top neerzetten en de Amerikaanse een lagere top die lei­dt tot een H&S‑patroon.

alt


Onze eigen AEX kun­nen we situeren tussen boven­staande tegen­polen. De RSI staat al iets hoger dan de Amerikaanse, maar in tegen­stelling tot de Duitse zijn we nog niet aan­be­land bij de april-top. De 345 wordt dan ook een niveau om sterk in de gat­en te houden.

alt


Ook de Britse FTSE, die onder de noe­mer van de Angel­sak­sis­che beurzen wordt geplaatst wijkt sterk af van de Duitse Dax.

alt


Het goud ver­loor gis­teren een kleine 2% aan waarde door het ver­moe­den dat de opwaarder­ing van de Chi­nese Yuan voor min­der inflatie zal zor­gen. Hoewel er nog steeds hogere bodems en hogere top­pen wor­den gezet, is er negatieve diver­gen­tie aan­wezig met de RSI. Dit sig­naal heeft op zijn een­t­je weinig waarde. Het is belan­grijk dat er een com­bi­natie is met een ander sig­naal is (bv breken van trend­kanaal, door belan­grijk MA etc) opdat we er waarde kun­nen aan hecht­en. Gezien dit niet het geval is, bli­jven we dus bull­ish voor het goud hoewel wat extra oplet­tend­heid zek­er niet over­bod­ig is.

alt


Kort samengevat ben ik van mening dat de ruimte om nog verder te sti­j­gen ger­ing is (max­i­mum een 2‑tal pro­cent denk ik), en zie ik de sterke sti­jging van de afgelopen dagen als een spring­plank om naar heel wat lagere niveaus te gaan.

Bert Dewitte


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.