Er zijn een paar signalen die toch het vermelden waard zijn want ze duiden op de mogelijkheid voor een aanstaande daling bij de indexen. Zo staat de Mc Clellan Oscillator op het punt de 0‑lijn neerwaarts te doorbreken. In de vix zien we een dalende wig met een duidelijke positieve divergentie in ondermeer de stochastics. Ook is de relatieve afstand tussen de gemiddelden bij de vix relatief groot geworden en dit vraagt dus om een convergentie. Wanneer de vix dus dergelijke waarschuwing laat zien dan weten we dat we rekening moeten houden met een op handen zijnde daling van de indexen…
Duidelijke divergentie in de stochastics bij de vix. Een dalende wig en een relatief grote afstand tussen de gemiddelden duiden er op dat de volatiliteit zal toenemen. Een stijgende vix zal dan gepaard gaan met een daling van de indexen want bij die indexen buigen de indicatoren om naar een verkoopsignaal.
En bij de SP500 zien we net het tegenovergestelde. Een duidelijke negatieve divergentie in de stochastics waarbij we vaststellen dat die indicator langere tijd in de verkoopzone bleef hangen. Dit versterkt normalerwijze de kracht voor een daaropvolgende beweging. In dit geval zou dus die beweging een daling moeten betekenen. De realtieve afstand tussen de gemiddelden is immers voldoende groot om een convergentie te mogen verwachten. Verder zien we dat de index tegen de weerstandslijn zit van zijn kanaal en we hebben een stijgende wig zijwaarts verlaten. Ik geef dus het meeste kans aan een daling richting 1140⁄1120. Bij die 1120 zien we de neklijn liggen van een omgekeerde schouder-kop-schouder. Logischerwijs zou ik verwachen dat een daling dus uiterlijk bij 1120 zal stoppen.
Een andere reden om aan te nemen dat een correctie wellicht beperkt zal blijven zien we in de weekgrafiek. Bij die 1120 naderen we de steunlijn van het stijgend kanaal en op datniveau zien we ook een Fibo-lijn liggen. Wanneer een correctie dus beperkt blijft dan blijven de mogelijkheden open om later richting 1200 te gaan. We mogen die stijgende wig waar we zijn uitgevallen niet over het hoofd zien maar een terugtest van de doorbroken lijnen kan inderdaad tot hogere indexstanden aanleiding geven.
Dat de aex bij een daling van de SP500 naar 332 kan zien we in het verbredende patroontje van de xo-daggrafiek. Vlak onder dit niveau ligt op 328 een zwaardere steun (dat is de top van 23 februari herkenbaar in de candlestick-grafieken) en breekt 328 dan hebben we pas opnieuw een zware steunzone bij 323⁄320.
Naar boven toe is het vanwege het verbredende patroon duidelijk: de aex heeft heel veel last met die 345 want daar ligt ook de weerstand uit 2008. Breekt de aex dus door die 345 naar boven dan is 370 de volgende halte. Omdat 345 zo zwaar is als weerstand mogen we ook aannemen dat bij doorbraak er van de stijging naar 370 heel vlug kan gaan.
Kijken we naar de maandgrafiek en uitgaande van de veronderstelling weliswaar dat de aex netjes de lijnen volgt dan kan het wel nog enkele weken duren vooraleer die 370 er staat. Maar ook bij die hogere indexstand moeten we er ons bewust van zijn dat het om een hertest zal gaan van de weerstandslijn van een eerder doorbroken wig. Daar kan dus later dan een forse terugval verwacht worden en in die zin is de bodem van februari van belang. Die low van 311.53 die toen werd neergezet kan bij doorbraak de index zwaar onderuit halen.
Ook op weekgrafiek zien we duidelijk de belangrijkheid van die februari-bodem want bij neerwaartse doorbraak breken we ook de steunlijn van het stijgend kanaal en ook de gemiddelden zouden dan neerwaarts doorbroken worden. Als ik me even waag aan een golventelling dan zou ik stellen dat op de bodem van februari de eerste golf is gestart van een vijfde golf in groter verband. Bouwende op mijn aannames die ik doe voor wat betreft het te verwachten koersverloop bij de SP500 zou ik dus mogen stellen dat de aex slechts een beperkte correctie zal laten zien als tweede golf van die vijfde golf. Beperkt corrigeren betekent dus dat we na die correctie in vliegende vaart door de 345 moeten breken richting 370.
Op daggrafiek zien we dat de price procent oscillator na een negatieve divergentie zijn signaallijn heeft doorbroken. Een verkoopsignaal dus. Ook de polarized frractal staat duidelijk op verkoop. Vallen we volgende week onder de lijn die loopt onder de bodems van 09 december en 28 januari (niveau 338) dan bevestigen we het verkoopsignaal. 332 en 328 zijn dan het koersdoel. 332 neem ik dan als meest logisch doel omdat daar ook het 40-daags gemiddelde ligt. Dit gemiddelde zal steun bieden.
Het kan met de stemming van het Obama-gezondheidszorg-plan alle kanten uit natuurlijk en we zitten ook in een periode waarbij vanuit China op eender welk tijdstip maatregelen kunnen verwacht worden maar puur technisch gezien ga ik vanwege de bearish-engulfing van vrijdag toch voor een daling komende week.
Samengevat: de condities zijn aanwezig om een daling te mogen verwachten. Rekening houdende met het kop-schouderpatroon in de SP500 ga ik er van uit dat een correctie beperkt zal blijven. Na die correctie gaan we opnieuw hoger voor een finale stijging wellicht. Een laatste stijging neem ik aan omdat we vanaf de bodem van maart 2009 tenslotte al in de 13de maand van een stijgende trend zitten en omdat die stijging tevens een vijfde golf in groter verband zal afronden.
Edwin Vandamme
Analist heeft posities in de aex en de vix. Geen posities op overige vermelde waarden.
US Markets