Wanneer ik naar het verloop van de sentimentsindicatoren kijk dan is er voldoende reden om aan te nemen dat we op korte termijn hoger kunnen. Hoger maar dan wel onder aanname dat dit zal gebeuren met grote uitslagen intraday. Voor de iets langere termijn mogen we er van uit gaan dat uiteindelijk de mei-bodem neerwaarts zal worden doorbroken…
Vorige week een hammer in de weekgrafiek van de spy. Het wolve-wavepatroon is nog niet afgewerkt. Eerder al had ik op dit patroon gewezen en toen had ik opgemerkt dat de gemiddelden een daling konden tegenhouden. Dit is ook wat we zien gebeuren nu maar het verbredende patroon (horizontale lijn — stijgende lijn) is een typisch toppatroon. Bijgevolg: die hammer geeft de bulls weer even respijt maar uiteindelijk zal de bodem van mei wel breken en wanneer dat gebeurt zal het hard gaan want steun van betekenis komt dan pas bij de toppen van juni — januari te liggen.
Op daggrafiek zien we een macd die zwaar oververkocht is en een dmi die divergentie laat zien. De koers van de spy ligt ver van de atr-lijn. De volumes van de meibodems liggen lager tov elkaar en ook dat geeft aan dat we een verdere stijging moeten krijgen. Maar…we zien ook dat bij de stijging van de afgelopen dagen het volume verder daalt en dat is vanzelfsprekend niet wat we willen zien voor een gezonde hausse. Conclusie: voldoende signalen voor een verdere opleving maar de signalen voor de langere termijn zijn niet zo mooi.
Bij de vix zien we net de tegenovergestelde signalen als bij de spy. De volatiliteit kan dus nog wat naar beneden maar we naderen de atr-lijn en die valt nagenoeg tesamen met de horizontale steunen over de toppen van januari en februari. Bijgevolg: nog ietsje lagere volatiliteit en nog ietsje stijgende beurzen maar het keerpunt waarbij we opnieuw een stijgende volatiliteit en dus dalende beurzen krijgen ligt niet ver af.
Vertalen we deze gegevens naar de aex, en we beginnen met de xo-grafiek dan zien we dat er ruimte is naar 337 en zelfs naar 342. Dit zodra we 325 doorbreken natuurlijk. Breken we die 325 niet wat me eerlijk gezegd zou verbazen dan hebben we bij 310 en uiterlijk bij 306 een paar strohalmpjes. Onder de 306 is het gewoon naar 300÷296÷285. Tussen de vermelde niveaus zien we tal van lijnen liggen en met de hudige beweeglijkheid zou een ping-pong spel tussen die lijnen me niet verbazen. Ikzelf hou er alvast rekening mee. Voor wat de aandelenbeleggers betreft: al maanden stel ik dat er voor hen niets te rapen valt in deze beurs. Er uit stappen blijft mijn mening, enkel de traders kunnen in deze beurs aan hun trekken komen.
Op maandgrafiek is die inverted hammer van april gevolgd door de negatieve candle van mei belangrijk. Met de VS gesloten op 31⁄05 moeten we niet verwachten dat het beeld hier nog ten goede zal keren. Het beeld is hier dus negatief met de weerstand op 348 (high van de meicandle). Steun ligt zoals we zien op een Fibo op 310 en dan een stuk lager op de low van de meicandle op 301. Daaronder de Fibo-niveau’s op 292 en 284 en vervolgens de top van juni.
Op weekgrafiek zal de tijd wel uitwijzen welke kanalen de juiste zijn (de rode of de zwarte lijnen). De conclusie blijft wel dezelfde: dit is geen positief beeld want de lijn onder de bodems maart-juli-februari werd neerwaarts doorbroken en de gemiddelden die zijwaarts verlopen drukken de koers naar beneden. Terug naar 342 betekent een hertest van die doorbroken lijn maar lager als 301 brengt ons naar 292 en mogelijks 269. Tussen al die niveaus in zal de aex natuurlijk wel heel en weer geslingerd worden maar de aangegeven zones zijn reëel te behalen indexstanden. De macd geeft aan dat we niet moeten rekenen op een positief vervolg en een tijdelijke opleving van de index zal de richting van de indicator niet doen ombuigen.
Op daggrafiek hebben we met een oververkochte index te maken: dat leiden we af uit de fors oververkochte macd, de positieve divergentie in het macd-histogram, de divergentie in de dmi, de ombuigende adx en de relatief overrokken afstand tussen atr-lijn en index. We moeten dus even hoger en een signaal daarvoor krijgen we bij een doorbraak van de high van vrijdag op 325. 332÷335÷337÷342÷344 worden dan de koersdoelen. Bij die zones kan de index opnieuw naar beneden en vervolgens weer onder de 325. Eens dat gebeurt kunnen we uitkijken naar een doorbraak van de meibodem.
In een tweede daggrafiek toon ik de aroon. Die indicator geeft duidelijk de oververkochtheid van de index aan. We gaan dus ietsje stijgen: tot welk niveau: de februaritoppen, de gemiddelden of de januaritop is niet zo van belang. Wat wel van belang is dat is dat de belegger begrijpt dat bij elk hoger niveau de daling naar de meibodem van start kan gaan.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de vix en de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.