...

Analyse: SPY - AEX

30 mei 2010, 17:22 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wan­neer ik naar het ver­loop van de sen­ti­mentsindi­ca­toren kijk dan is er vol­doende reden om aan te nemen dat we op korte ter­mi­jn hoger kun­nen. Hoger maar dan wel onder aan­name dat dit zal gebeuren met grote uit­sla­gen intra­day. Voor de iets lan­gere ter­mi­jn mogen we er van uit gaan dat uitein­delijk de mei-bodem neer­waarts zal wor­den doorbroken…


Vorige week een ham­mer in de week­grafiek van de spy. Het wolve-wavepa­troon is nog niet afgew­erkt. Eerder al had ik op dit patroon gewezen en toen had ik opge­merkt dat de gemid­delden een dal­ing kon­den tegen­houden. Dit is ook wat we zien gebeuren nu maar het ver­bre­dende patroon (hor­i­zon­tale lijn — sti­j­gende lijn) is een typ­isch top­pa­troon. Bijgevolg: die ham­mer geeft de bulls weer even respi­jt maar uitein­delijk zal de bodem van mei wel breken en wan­neer dat gebeurt zal het hard gaan want ste­un van beteke­nis komt dan pas bij de top­pen van juni — jan­u­ari te liggen.

alt
Op dag­grafiek zien we een macd die zwaar oververkocht is en een dmi die diver­gen­tie laat zien. De koers van de spy ligt ver van de atr-lijn. De vol­umes van de mei­bodems liggen lager tov elka­ar en ook dat geeft aan dat we een verdere sti­jging moeten kri­j­gen. Maar…we zien ook dat bij de sti­jging van de afgelopen dagen het vol­ume verder daalt en dat is vanzelf­sprek­end niet wat we willen zien voor een gezonde hausse. Con­clusie: vol­doende sig­nalen voor een verdere oplev­ing maar de sig­nalen voor de lan­gere ter­mi­jn zijn niet zo mooi.

alt
Bij de vix zien we net de tegen­overgestelde sig­nalen als bij de spy. De volatiliteit kan dus nog wat naar bene­den maar we naderen de atr-lijn en die valt nage­noeg tesamen met de hor­i­zon­tale ste­unen over de top­pen van jan­u­ari en feb­ru­ari. Bijgevolg: nog iet­sje lagere volatiliteit en nog iet­sje sti­j­gende beurzen maar het keer­punt waar­bij we opnieuw een sti­j­gende volatiliteit en dus dal­ende beurzen kri­j­gen ligt niet ver af.

alt

Ver­tal­en we deze gegevens naar de aex, en we begin­nen met de xo-grafiek dan zien we dat er ruimte is naar 337 en zelfs naar 342. Dit zodra we 325 door­breken natu­urlijk. Breken we die 325 niet wat me eerlijk gezegd zou ver­bazen dan hebben we bij 310 en uiter­lijk bij 306 een paar stro­halm­p­jes. Onder de 306 is het gewoon naar 300÷296÷285. Tussen de ver­melde niveaus zien we tal van lij­nen liggen en met de hudi­ge beweeglijkheid zou een ping-pong spel tussen die lij­nen me niet ver­bazen. Ikzelf hou er alvast reken­ing mee. Voor wat de aan­de­len­be­leg­gers betre­ft: al maan­den stel ik dat er voor hen niets te rapen valt in deze beurs. Er uit stap­pen bli­jft mijn mening, enkel de traders kun­nen in deze beurs aan hun trekken komen.

alt
Op maand­grafiek is die invert­ed ham­mer van april gevol­gd door de negatieve can­dle van mei belan­grijk. Met de VS ges­loten op 3105 moeten we niet verwacht­en dat het beeld hier nog ten goede zal keren. Het beeld is hier dus negatief met de weer­stand op 348 (high van de meican­dle). Ste­un ligt zoals we zien op een Fibo op 310 en dan een stuk lager op de low van de meican­dle op 301. Daaron­der de Fibo-niveau’s op 292 en 284 en ver­vol­gens de top van juni.

alt

Op week­grafiek zal de tijd wel uitwi­jzen welke kanalen de juiste zijn (de rode of de zwarte lij­nen). De con­clusie bli­jft wel dezelfde: dit is geen posi­tief beeld want de lijn onder de bodems maart-juli-feb­ru­ari werd neer­waarts door­bro­ken en de gemid­delden die zijwaarts ver­lopen drukken de koers naar bene­den. Terug naar 342 betekent een hertest van die door­bro­ken lijn maar lager als 301 brengt ons naar 292 en mogelijks 269. Tussen al die niveaus in zal de aex natu­urlijk wel heel en weer ges­lingerd wor­den maar de aangegeven zones zijn reëel te behalen index­s­tanden. De macd geeft aan dat we niet moeten reke­nen op een posi­tief ver­volg en een tijdelijke oplev­ing van de index zal de richt­ing van de indi­ca­tor niet doen ombuigen.
alt
Op dag­grafiek hebben we met een oververkochte index te mak­en: dat lei­den we af uit de fors oververkochte macd, de posi­tieve diver­gen­tie in het macd-his­togram, de diver­gen­tie in de dmi, de ombuigende adx en de relatief over­rokken afs­tand tussen atr-lijn en index. We moeten dus even hoger en een sig­naal daar­voor kri­j­gen we bij een door­braak van de high van vri­jdag op 325. 332÷335÷337÷342÷344 wor­den dan de koers­doe­len. Bij die zones kan de index opnieuw naar bene­den en ver­vol­gens weer onder de 325. Eens dat gebeurt kun­nen we uitk­ijken naar een door­braak van de mei­bo­dem.

alt
In een tweede dag­grafiek toon ik de aroon. Die indi­ca­tor geeft duidelijk de oververkochtheid van de index aan. We gaan dus iet­sje sti­j­gen: tot welk niveau: de feb­ru­ar­i­top­pen, de gemid­delden of de jan­u­ar­i­top is niet zo van belang. Wat wel van belang is dat is dat de beleg­ger begri­jpt dat bij elk hoger niveau de dal­ing naar de mei­bo­dem van start kan gaan.

alt

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de vix en de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.