Ik ga er al langer van uit dat de daling van de afgelopen weken een vierde golf zal plaatsen en dat we na afwerking van deze golf zullen stijgen. Bij die stijging zullen we de top van mei doorbreken op weg naar een koersdoelzone van 1400⁄1450. Pas na het bereiken van die doelzone zal het echt gevaarlijk worden voor de beurzen. Vrijdag gebeurde er iets merkwaardigs wat me sterkt in mijn overtuiging dat we de bodem van deze correctie gehad hebben of nagenoeg gehad hebben. Bij een dalende beurs daalde het aantal new lows en het aantal new highs steeg. Dergelijke beweging duidt er op dat we bij een bodem zitten…
In mijn dagdagelijkse MC geef ik al langer bovenstaande verwachting aan voor een doel bij de spy van 1400⁄1450. De Aex moet dan naar de zone 380⁄400.
http://www.usmarkets.be/abonnementen/ta-morning-call.html
Vrijdag zagen we dus en opvallende divergentie in de new highs/new lows maar ook andere sentimentsindicatoren bedoeld voor de langere termijn draaien naar boven.
Ik ga er dus van uit dat de bodem in de indexen er elk moment kan staan.
Kijk ik naar de weekgrafiek van de Spy (1268) en trek ik een lijn vanuit de top van 18 februari door de bodem van 21 april dan krijgen we mogelijks nog een daling naar die lijn bij 1240. Op dat niveau ligt ook de 38.2 Fibo-lijn gemeten tussen de top van mei en de bodem van juli. Nog op dat niveau zien we de horizontale steun van de toppen april — november 2010. De stochastics ligt in de koopzone op 9. Heel diep dus en het is een niveau van waaruit je veeleer een stijging moet verwachten dan een verdere daling.
Op dagbasis zijn er een paar zaken die opvallen: de macd gaf een koopsignaal en de dmi-lijnen divergeren bij een koers van de index die relatief ver verwijderd is van zijn atr-lijn. De eerste zwaluw is er maar wanneer we kijken naar het gedrag van de index afgelopen week dan doet het patroon verdacht veel denken aan een vierde golfje. We kunnen de volgende dagen dus nog naar de steunlijn bij 1240 (bodemlijn 05 mei en 16 juni) vooraleer een stijging van start kan gaan. Komen we boven de top van 09 juni en die lgt op 1299 dan is het afgelopen met deze daling en dan kunnen we op weg naar de zone 1400⁄1450.
Veel zal afhangen van de euro/usd. Gaat die verder naar beneden dan zullen we een lagere spy zien richting die 1240 en dan gaat de aex vanzelfsprekend dapper mee naar beneden. De xo-grafiek is duidelijk: komen we lager dan 325 dan kunnen we in stapjes naar zelfs 308⁄306. 321÷318÷312 zijn tussenliggende steunniveaus. Hoger dan 329 dan kunnen we naar 334⁄336 en vervolgens naar 340÷344÷347÷353.
Op weekbasis zijn we onder de lijn mei-augustus gevallen en dat is vanzelfsprekend negatief maar er valt wat voor te zeggen dat de hele correctie vanaf de meitop een abc-patroon wordt. Trekken we de Fibo-projectie met als referentiepunten de top van februari en de bodem van maart dan stopt deze daling bij 321.
Met een stochastics op 8 en een koers van de index die in een sterke horizontale steunzone is aanbeland valt daar wel wat voor te zeggen.
Op dagbasis gaat de adx naar een negatieve divergentie en de dmi-lijnen divergeren. De macd volgt niet langer het negatieve verloop van de index Vooral die adx die naar een negatieve divergentie evolueert is een ernstig te nemen signaal dat deze daling op haar laatste benen loopt. In de koersgrafiek zien we een dalende wig en dat stemt dan weer overeen met een mogelijke C‑golf in de weekgrafiek want ending diagonals komen voor in een vijfde golf of in een C‑golf. Dat betekent dus dat de aex nog wat lager kan maar of die 308 zal bereikt worden daar twijfel ik aan. Het is best mogelijk dat we even onder de 325 gaan kijken om stops te laten afgaan en dat we vervolgens in volle vaart naar boven gaan.
Conclusie: mogelijks nog enkele puntjes lager met de indexen maar vervolgens zal de stijging naar 380⁄400 voor de aex van start gaan. Opletten dus met shorts…
Edwin Vandamme
Analist heeft posities op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.