...

Analyse: SP500 - VIX - AEX

28 maart 2010, 21:36 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vorige week zagen we plots de oblig­atieko­ersen dalen. Het is duidelijk dat we naar hogere lange ter­mi­jn rentes gaan de komende jaren en dan wil ik wel nog eens zien of er geen ontkop­pel­ing komt tussen rente en aan­de­len­beurzen. Afgelopen jaren zagen we immers de beursko­ersen sti­j­gen bij sti­j­gende rentes en omge­keerd. Na een sti­jging van meer als een jaar op de aan­de­len­beurzen wil ik wel nog eens zien of bij een uit­braak van de rente de beurs zal bli­jven stijgen…


Wat de sen­ti­mentsindi­ca­toren betre­ft: de Mc Clel­lan oscil­la­tor heeft de 0‑lijn naar bene­den gekruist en er is een ombuig­ing vanu­it de top bezig in de Sum­ma­tion index.
Bij de Vix zien we een koopsig­naal in de ppo en de macd waar­bij het his­togram van bei­de indi­ca­toren de 0‑lijn naar boven heeft door­bro­ken. In de koers­grafiek breken we een korte ter­mi­jn ste­un­li­jn naar boven toe. Dit zijn dus stuk voor stuk sig­nalen die aangeven dat we met topvorm­ing te mak­en hebben bij de beursin­dex­en. Het betekent niet dat we nu ogen­blikke­lijk moeten gaan dalen maar de kans op dal­ing is in ieder geval een stuk grot­er dan die op een verder­gaande sti­jging. Zelfs al zouden we met dergelijke sig­nalen verder sti­j­gen dan geven deze sig­nalen aan dat die sti­jging met arg­waan moet bekeken wor­den.

alt
Bij de SP500 zien we in de price pro­cent oscil­la­tor een verkoopsig­naal en de macd staat op het punt zijn sig­naal­li­jn te kruisen. Het his­togram is bij bei­de indi­ca­toren dal­ende en bij de ppo is er een verkoopsig­naal in dit his­togram. In de koers­grafiek zien we een breuk van de sti­j­gende ste­un­li­jn bij de index en we zien een relatief grote afs­tand tussen de gemid­delden. Zow­el bij de sen­ti­mentsindi­ca­toren als bij de index dus zijn er vol­doende sig­nalen om aan een dal­ing meest gewicht toe te ken­nen. Kruipen we toch verder naar boven langs de ste­un­li­jn geef er dan de voorkeur aan aan­de­len­posi­ties af te bouwen want de sti­jging zal dus geen gezonde onder­bouwing ken­nen.

alt
De XO-grafiek van de AEX op week­ba­sis laat zien dat de 347 weer­stand van groot belang is. Breekt die weer­stand dan sti­j­gen we naar 370. Het is pas bij een index lager als 310 (dat is de feb­ru­ari­bo­dem) dat we een verkoopsig­naal kri­j­gen in deze grafiek. 330 en 328 zijn belan­grijke tussen­ti­jdse ste­un­niveaus.

alt
De XO-grafiek op dag­ba­sis laat een ver­bre­dend patroon zien. Dit is in principe een eind­pa­troon en dus zouden we mogen een dal­ing verwacht­en naar 332330. Het vraagteken bij dit patroon is echter dat we er ook een vlag­je kun­nen in teke­nen dat opwaarts werd door­bro­ken en dan kan de index dus net zo goed los door de weer­stand breken.

alt
Kijken we naar de maand­grafiek dan zien we daar duidelijk dat de index bezig is met de hertest van de door­bro­ken ste­un­li­jn van de sti­j­gende wig. De ruimte naar boven is beperkt tot het 40-maands gemid­delde dat op 357 ligt.

alt
In de week­grafiek is het meest belan­grijk gegeven, al een hele tijd trouwens, de diver­gen­tie in de macd. De sti­jging” in de index kent geen beves­tig­ing van momen­tum wat maakt dat eventuele verdere sti­jgin­gen alti­jd weer met arg­waan dienen te wor­den bekeken. Ik bli­jf er dan ook bij dat verdere sti­jgin­gen aan de aan­deel­houd­er de gele­gen­heid bieden de porte­feuille af te bouwen. Het kopen van aan­de­len houd mijns inziens ern­stige risis­co’s in want reken­ing houdende met de sti­j­gende wig in de maand­grafiek kan het zaak­je zomaar plots naar bene­den komen. Mogelijks is de beleg­ger met het afbouwen ruim op tijd uit de markt maar die zal zich dat achter­af niet bekla­gen. Ste­un in deze grafiek ligt wederom, net zoals we bij de xo-grafiek zagen op 330332.

alt
In de dag­grafiek wijs ik op de negatieve diver­gen­tie in de dmi-lij­nen en op de verbe­dende for­matie in de koers­grafiek. De macd beweegt zijwaarts maar de index zit dan ook in een zijwaartse beweg­ing. Dus kun­nen we aan die macd niet zoveel belang hecht­en momenteel. Wel is het een feit dat het his­togram dal­ende is.

alt

In een tweede grafiek toon ik de pro­jec­tieban­den (vergelijk­baar met Bollinger­ban­den). De index zit tegen de boven­ste band aan en de rsi3 divergeert negatief. Op 337 ligt een eerste Fibo-ste­un. De vol­gende Fibo ligt bij de ste­un­li­jn van de ver­bre­dende for­matie op 332.

alt

Samengevat: meer en meer kri­j­gen we aan­wi­jzin­gen dat deze koers­be­weg­in­gen risi­co’s in zich dra­gen die niet te onder­schat­ten zijn. Ik doe dan vooral op de sti­j­gende lange ter­mi­jn rente maar ook op de evo­lu­tie van de sen­ti­mentsindi­ca­toren. Ik geef het meest kans op een cor­rec­tie voor de komende week maar de ruimte opwaarts met als uiter­lijk doel 370 bli­jft bestaan. Vallen we door de ste­un­li­jn van het ver­bre­dende kanaal dan kan een diepere cor­rec­tie wor­den verwacht.

Edwin Van­damme

US Mar­kets
Dagdagelijks hou ik op deze site een blog bij waar de aex-verwachtin­gen wor­den neergeschreven.

Anal­ist heeft posi­ties op de Vix en op de aex. geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.