Vorige week zagen we plots de obligatiekoersen dalen. Het is duidelijk dat we naar hogere lange termijn rentes gaan de komende jaren en dan wil ik wel nog eens zien of er geen ontkoppeling komt tussen rente en aandelenbeurzen. Afgelopen jaren zagen we immers de beurskoersen stijgen bij stijgende rentes en omgekeerd. Na een stijging van meer als een jaar op de aandelenbeurzen wil ik wel nog eens zien of bij een uitbraak van de rente de beurs zal blijven stijgen…
Wat de sentimentsindicatoren betreft: de Mc Clellan oscillator heeft de 0‑lijn naar beneden gekruist en er is een ombuiging vanuit de top bezig in de Summation index.
Bij de Vix zien we een koopsignaal in de ppo en de macd waarbij het histogram van beide indicatoren de 0‑lijn naar boven heeft doorbroken. In de koersgrafiek breken we een korte termijn steunlijn naar boven toe. Dit zijn dus stuk voor stuk signalen die aangeven dat we met topvorming te maken hebben bij de beursindexen. Het betekent niet dat we nu ogenblikkelijk moeten gaan dalen maar de kans op daling is in ieder geval een stuk groter dan die op een verdergaande stijging. Zelfs al zouden we met dergelijke signalen verder stijgen dan geven deze signalen aan dat die stijging met argwaan moet bekeken worden.
Bij de SP500 zien we in de price procent oscillator een verkoopsignaal en de macd staat op het punt zijn signaallijn te kruisen. Het histogram is bij beide indicatoren dalende en bij de ppo is er een verkoopsignaal in dit histogram. In de koersgrafiek zien we een breuk van de stijgende steunlijn bij de index en we zien een relatief grote afstand tussen de gemiddelden. Zowel bij de sentimentsindicatoren als bij de index dus zijn er voldoende signalen om aan een daling meest gewicht toe te kennen. Kruipen we toch verder naar boven langs de steunlijn geef er dan de voorkeur aan aandelenposities af te bouwen want de stijging zal dus geen gezonde onderbouwing kennen.
De XO-grafiek van de AEX op weekbasis laat zien dat de 347 weerstand van groot belang is. Breekt die weerstand dan stijgen we naar 370. Het is pas bij een index lager als 310 (dat is de februaribodem) dat we een verkoopsignaal krijgen in deze grafiek. 330 en 328 zijn belangrijke tussentijdse steunniveaus.
De XO-grafiek op dagbasis laat een verbredend patroon zien. Dit is in principe een eindpatroon en dus zouden we mogen een daling verwachten naar 332⁄330. Het vraagteken bij dit patroon is echter dat we er ook een vlagje kunnen in tekenen dat opwaarts werd doorbroken en dan kan de index dus net zo goed los door de weerstand breken.
Kijken we naar de maandgrafiek dan zien we daar duidelijk dat de index bezig is met de hertest van de doorbroken steunlijn van de stijgende wig. De ruimte naar boven is beperkt tot het 40-maands gemiddelde dat op 357 ligt.
In de weekgrafiek is het meest belangrijk gegeven, al een hele tijd trouwens, de divergentie in de macd. De “stijging” in de index kent geen bevestiging van momentum wat maakt dat eventuele verdere stijgingen altijd weer met argwaan dienen te worden bekeken. Ik blijf er dan ook bij dat verdere stijgingen aan de aandeelhouder de gelegenheid bieden de portefeuille af te bouwen. Het kopen van aandelen houd mijns inziens ernstige risisco’s in want rekening houdende met de stijgende wig in de maandgrafiek kan het zaakje zomaar plots naar beneden komen. Mogelijks is de belegger met het afbouwen ruim op tijd uit de markt maar die zal zich dat achteraf niet beklagen. Steun in deze grafiek ligt wederom, net zoals we bij de xo-grafiek zagen op 330⁄332.
In de daggrafiek wijs ik op de negatieve divergentie in de dmi-lijnen en op de verbedende formatie in de koersgrafiek. De macd beweegt zijwaarts maar de index zit dan ook in een zijwaartse beweging. Dus kunnen we aan die macd niet zoveel belang hechten momenteel. Wel is het een feit dat het histogram dalende is.
In een tweede grafiek toon ik de projectiebanden (vergelijkbaar met Bollingerbanden). De index zit tegen de bovenste band aan en de rsi3 divergeert negatief. Op 337 ligt een eerste Fibo-steun. De volgende Fibo ligt bij de steunlijn van de verbredende formatie op 332.
Samengevat: meer en meer krijgen we aanwijzingen dat deze koersbewegingen risico’s in zich dragen die niet te onderschatten zijn. Ik doe dan vooral op de stijgende lange termijn rente maar ook op de evolutie van de sentimentsindicatoren. Ik geef het meest kans op een correctie voor de komende week maar de ruimte opwaarts met als uiterlijk doel 370 blijft bestaan. Vallen we door de steunlijn van het verbredende kanaal dan kan een diepere correctie worden verwacht.
Edwin Vandamme
US Markets
Dagdagelijks hou ik op deze site een blog bij waar de aex-verwachtingen worden neergeschreven.
Analist heeft posities op de Vix en op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.