...

Analyse: SP500 - Euro/usd - Usd/yen

4 maart 2010, 15:07 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wat de index­en betre­ft mogen we aan­nemen dat we op korte ter­mi­jn iet­sje moeten dalen. Voor wat betre­ft de lan­gere ter­mi­jn verwacht­ing zijn er een aan­tal rede­nen om aan te nemen dat de index­en nog sti­jgingspo­ten­tieel hebben. Bepaalde anal­is­ten geven al enkele weken aan dat we van hieruit een regel­reche crash moeten kri­j­gen maar kijken we naar de trend­kanalen en het ver­loop van de gemid­delden in relatie tot de koersen dan is daar geen enkele aan­lei­d­ing toe…



Vooraleer de grafieken van de eur/​usd en de usd/​yen erbij te nemen toon ik eerst even de Spy

Eer­gis­teren en gis­teren twee duidelijke twi­jfel­can­dles”. Dergelijke can­dles wijzen zo goed als alti­jd op een einde trend. Die einde trend kan een onder­brek­ing zijn van de sti­jging in dit geval ofwel een top­je. Kijken we vanaf de bodem van 05 feb­ru­ari dan zien we duidelijk een patroon­t­je van 5 gol­ven en de sto­chas­tics laat een negatieve diver­gen­tie zien. Bijgevolg neem ik aan dat we hier een top­je kun­nen hebben en dat de index terug zal moeten om de dal­ende trendli­jn te testen die we trekken over de top­pen van 19 jan­u­ari en 22 feb­ru­ari. Die lijn ligt momenteel op de hoogte van de gemid­delden die ste­un zullen geven. De verwachte dal­ing zal dus heel beperkt zijn. Omdat de dal­ing van 19 jan­u­ari naar 05 feb­ru­ari zich laat aanzien als een abc-patroon kan het natu­urlijk best dat de komende dal­ing slechts een tijdelijk opon­thoud kri­jgt bij de gemid­delden maar zolang die gemid­delden niet neer­waarts door­bro­ken wor­den gaan we uit van een hertest van de dal­ende ste­un­li­jn over de top­pen van 1901 en 2202.

alt
We kijken naar de week­grafiek van de euro/​usd: Waneer we de Fibo-niveaus trekken met als ref­er­en­tiepun­ten de top van juni en de bodem van okto­ber 2008 dan zien we een ste­un­niveau liggen bij 1.32. De koers is momenteem 1.37 en tot 1.32 is nog een behoor­lijke rit naar bene­den. Kijken we naar het patroon vanaf de top van decem­ber 2009 dan zien we echter een patroon van 3 gol­ven. Het koersver­loop vanaf die top in 2009 is impuls­matig en bijgevolg mogen we het niveau van 1.32 als doel zek­er niet uit­sluiten.
De afgelopen weken zien we telkens weer can­dles met lange schaduwen aan de onderkant. Die wijzen dus op koop­druk en we mogen dus aane­men dat er een opwaartse beweg­ing komt vooraleer verder te dalen richt­ing 1.32. De koers ligt onder de gemid­delden en logis­cher­wi­jze zullen die gemid­delden voor weer­stand zor­gen. De opwaartse reac­tie zou dus eerder beperkt moeten bli­jven.

alt
De macd in de dag­grafiek vol­gt al een tijd­je niet langer de dal­ing van de eur/​usd. Dit niet beves­ti­gen” van momen­tum is een sig­naal dat aangeeft dat de opwaartse reac­tie er daad­w­erke­lijk aan zit te komen. De dal­ende gemid­delden die de trend aangeven zullen hun werk doen en reken­ing houdende met de Fibo-niveaus mogen we dus aan­nemen dat een reac­tie in de eur/​usd niet verder zal komen als 1.38÷1.41 en uiter­lijk 1.42. Vooral 1.42 is belan­grijk omdat we daar de hor­i­zon­tale zone van decem­ber 2009 zien liggen.

alt
Wat de usd/​yen betre­ft toon ik eerst even de kwataal­grafiek. Die is van belang omdat we in e cem­ber 2009 het niveau van 1995 hebben gehaald. Ik kan me moeil­ijk voorstellen dat Japan zal toe­lat­en dat de munt onder dit niveau komt want dergelijk feit zou hun export­posi­tie zek­er geen goed doen.
alt
De macd op maand­grafiek laat een duidelijke posi­tieve diver­gen­tie zien. Ik neem dus aan dat de zone 85 zowat het uiter­ste is waar de usd/​yen naar­toe kan.

alt
In de lange ter­mi­jn grafieken vin­den we dus een paar aan­wi­jzin­gen die er op duiden dat een verdere ver­sterk­ing van de yen niet moet verwacht wor­den. De kor­tere ter­mi­jn grafieken, week en dag­grafiek) spreken echter andere taal. In de week­grafiek zien we dat de bodem van okto­ber 2009 gevaar loopt. Die dreigt naar bene­den toe te wor­den door­bro­ken. De gemid­delden zijn fors dal­ende en dus moeten we vanu­it die hoek geen ste­un verwacht­en. Allen die 85-zone kan ste­un bieden omdat daar dus ook de bodem van 1995 ligt.

alt
Het beeld uit de dagrafiek stemt overeen met dat van de week­grafiek. We zien niets dat wijst op onmid­del­lijk te verwacht­en ste­un en dus kan de usd/​yen wellicht nog lager. Short gaan lijkt me zoals aangeven echter een hache­lijke onderne­m­ing van­wege die bodem uit 1995 waar­van ik aan­neem dat de Japanse regerig niet zal toe­lat­en dat die door­bro­ken wordt.

alt

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.