Wat de indexen betreft mogen we aannemen dat we op korte termijn ietsje moeten dalen. Voor wat betreft de langere termijn verwachting zijn er een aantal redenen om aan te nemen dat de indexen nog stijgingspotentieel hebben. Bepaalde analisten geven al enkele weken aan dat we van hieruit een regelreche crash moeten krijgen maar kijken we naar de trendkanalen en het verloop van de gemiddelden in relatie tot de koersen dan is daar geen enkele aanleiding toe…
Vooraleer de grafieken van de eur/usd en de usd/yen erbij te nemen toon ik eerst even de Spy
Eergisteren en gisteren twee duidelijke “twijfelcandles”. Dergelijke candles wijzen zo goed als altijd op een einde trend. Die “einde trend kan een onderbreking zijn van de stijging in dit geval ofwel een topje. Kijken we vanaf de bodem van 05 februari dan zien we duidelijk een patroontje van 5 golven en de stochastics laat een negatieve divergentie zien. Bijgevolg neem ik aan dat we hier een topje kunnen hebben en dat de index terug zal moeten om de dalende trendlijn te testen die we trekken over de toppen van 19 januari en 22 februari. Die lijn ligt momenteel op de hoogte van de gemiddelden die steun zullen geven. De verwachte daling zal dus heel beperkt zijn. Omdat de daling van 19 januari naar 05 februari zich laat aanzien als een abc-patroon kan het natuurlijk best dat de komende daling slechts een tijdelijk oponthoud krijgt bij de gemiddelden maar zolang die gemiddelden niet neerwaarts doorbroken worden gaan we uit van een hertest van de dalende steunlijn over de toppen van 19⁄01 en 22⁄02.
We kijken naar de weekgrafiek van de euro/usd: Waneer we de Fibo-niveaus trekken met als referentiepunten de top van juni en de bodem van oktober 2008 dan zien we een steunniveau liggen bij 1.32. De koers is momenteem 1.37 en tot 1.32 is nog een behoorlijke rit naar beneden. Kijken we naar het patroon vanaf de top van december 2009 dan zien we echter een patroon van 3 golven. Het koersverloop vanaf die top in 2009 is impulsmatig en bijgevolg mogen we het niveau van 1.32 als doel zeker niet uitsluiten.
De afgelopen weken zien we telkens weer candles met lange schaduwen aan de onderkant. Die wijzen dus op koopdruk en we mogen dus aanemen dat er een opwaartse beweging komt vooraleer verder te dalen richting 1.32. De koers ligt onder de gemiddelden en logischerwijze zullen die gemiddelden voor weerstand zorgen. De opwaartse reactie zou dus eerder beperkt moeten blijven.
De macd in de daggrafiek volgt al een tijdje niet langer de daling van de eur/usd. Dit “niet bevestigen” van momentum is een signaal dat aangeeft dat de opwaartse reactie er daadwerkelijk aan zit te komen. De dalende gemiddelden die de trend aangeven zullen hun werk doen en rekening houdende met de Fibo-niveaus mogen we dus aannemen dat een reactie in de eur/usd niet verder zal komen als 1.38÷1.41 en uiterlijk 1.42. Vooral 1.42 is belangrijk omdat we daar de horizontale zone van december 2009 zien liggen.
Wat de usd/yen betreft toon ik eerst even de kwataalgrafiek. Die is van belang omdat we in e cember 2009 het niveau van 1995 hebben gehaald. Ik kan me moeilijk voorstellen dat Japan zal toelaten dat de munt onder dit niveau komt want dergelijk feit zou hun exportpositie zeker geen goed doen.
De macd op maandgrafiek laat een duidelijke positieve divergentie zien. Ik neem dus aan dat de zone 85 zowat het uiterste is waar de usd/yen naartoe kan.
In de lange termijn grafieken vinden we dus een paar aanwijzingen die er op duiden dat een verdere versterking van de yen niet moet verwacht worden. De kortere termijn grafieken, week en daggrafiek) spreken echter andere taal. In de weekgrafiek zien we dat de bodem van oktober 2009 gevaar loopt. Die dreigt naar beneden toe te worden doorbroken. De gemiddelden zijn fors dalende en dus moeten we vanuit die hoek geen steun verwachten. Allen die 85-zone kan steun bieden omdat daar dus ook de bodem van 1995 ligt.
Het beeld uit de dagrafiek stemt overeen met dat van de weekgrafiek. We zien niets dat wijst op onmiddellijk te verwachten steun en dus kan de usd/yen wellicht nog lager. Short gaan lijkt me zoals aangeven echter een hachelijke onderneming vanwege die bodem uit 1995 waarvan ik aanneem dat de Japanse regerig niet zal toelaten dat die doorbroken wordt.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in de vermelde waarden.