Tsja, een belegger heeft het nooit makkelijk: we moeten vooraleer we een cent verdienen opboksen tegen de manipulatie (verklaar me maar waarom we naar het einde van de handel toe in de VS dergelijke enorme uitslagen zien of verklaar me maar waarom we al maanden aan een stuk elke week elke maandag stijgen), we moeten opboksen tegen de voorkennis, we moeten de spreads overwinnen, we moeten kosten betalen, we moeten betalen voor degelijke en betrouwbare info en we mogen ons niet in de zak laten zetten door de halve en hele leugens die op sommige sites te lezen staan. Vervolgens zijn er dan die het aandurven TA de grond in te boren. TA is echter een waarschijnlijkheidsanalyse en geen waarzeggerij. Wie liever fundamentele analyse aanhangt die zal echt wel beleggers vinden hoor die hun bankaandelen terug willen verkopen aan de koers die zij betaalden, jaren lang aangeraden door “analisten”, als goede huisvaderaandelen met hoog dividend of voor de Belgen uit de regio Ieper…spraaktechnologieaandelen op topkoersen vlotjes afgezet aan de klanten door sommige bankinstellingen. Hadden die klanten de NVI-grafiek eens goed bekeken toen, dan hadden ze geen aandelen van dat bedrijf gehad…
Beleggen is nooit makkelijk maar daar valt wel iets tegen te doen. Een goed systeem ontwikkelen, testen en vallen die testen mee dan gebruik je het systeem . Je respecteert het en je gebruikt het disciplinair.
Wanneer we een analyse maken dan hangen er altijd wel ergens een paar haken en ogen aan. Daar valt niet aan te ontkomen. Zelden is een grafiek zonneklaar. Na een analyse trekken we uit onze bevindingen dus besluiten…houden, kopen, verkopen of afblijven…
Zelden haken en ogen aan een analyse dus … en dat is ook voor de maandgrafiek van de Spy van toepassing.
Dat dalend volume in de maandgrafiek kan op 2 zaken wijzen. Ofwel is er een stijgende symmetrische driehoek en een uitbraak boven de 1130 zal dus leiden tot een verdere stijging van de index richting 1260⁄1320. De macd wijst naar boven en dus is dit wat mij betreft de meest logische veronderstelling.
Vermaarde EW’ers zien het al heel lang anders natuurlijk, al zovele maanden roepen ze om de haverklap dat de zaak zal crashen. Mogelijks krijgen ze gelijk want het patroon kunnen we ook als vlag zien en dan moet er een zware daling volgen zodra we lager gaan als 1010. Een knipperlicht gaat aan bij een daling onder de 1040. Waar wringt het schoentje dan wel …: welnu wat er ook gebeurt, deze markt daalt niet, al vele maanden niet. Heeft het niet te maken met het feit dat we geen intrest meer krijgen op ons spaarboekje, dat papier geld niet meer te vertrouwen is? Heeft het te maken met de QE, met het feit dat de carry-trades gratis geld opleveren voor de banken wat ze vervolgens in aandelen kunnen stoppen? Komt er geen zware inflatie op ons af waardoor je dus maar beter aandelen kunt hebben dan geld op je spaarboekje. Vragen genoeg maar naar het antwoord heeft de kleine belegger het gissen, diegenen die het ons zouden moeten zeggen, ze zullen het ons echt niet komen vertellen…
In de weekgrafiek zien we dat we de grens van 1010 moeten respecteren. Onder dat niveau loopt het verkeerd met deze markt. Maar vanwege dat koopsignaal in de macd blijf ik bullish. Ook het dalend volume wijst op een consolidatiepatroon en dus moet er een opwaartse uitbraak volgen. Echter…zolang we niet uitbreken, onder goed volume, boven 1130 blijf ik voorzichtig. Ik ga dus niet voluit in aandelen momenteel maar wel durf ik het aan deep in the money puts te schrijven op kwaliteitsaandelen. Ook durf ik beperkt aandelen te kopen maar dan wel afgeschermd met turbo’s of geschreven calls.
Mijn wvs-systeem op dagbasis vertelt me dat we naar boven moeten kijken: de macd staat op koop evenals de dmi en de koers ligt boven de atr-lijn. Duidelijk is dat de 1130-grens onder druk staat om uitgenomen te worden naar boven toe want de adx maakt aanstalten boven de 20-grens uit te komen wat op trendmatigheid zou wijzen. Shortposities moeten dus goed in de gaten gehouden worden en bij doorbraak van 1130 kunnen die maar best gesloten worden ook al is dat met verlies.
De dow maandgrafiek en ik neem hier de DIA omdat ik met deze tracker ook de volumes kan tonen. Eenzelfde beeld als bij de SPY. Komen we hoger als 10740 dan stijgen we verder naar 11600⁄12100.
Komen we lager als 9600 dan gaan de luiken open.
Ik ga vanwege de macd die er positief bijligt voor de stijging.
Ook bij de DJ kunnen we op weekgrafiek de stijgende symmetrische driehoek duidelijk zien. Die vele weken van zijwaarts gedrag maken dat we alsmaar dichter komen van de apex en dus nadert het uur van de waarheid. De macd krult naar boven en dus ga ik er van uit dat een uitbraak naar boven er elk moment kan staan.
Op daggrafiek mogen de toppen van juni-augustus-september dan wel iets anders liggen als bij de SPY. Dit wijzigt niets aan de situatie want ook hier staat het wvs-systeem op koop. Ik kijk dus naar boven maar ik hou wel de grenzen aan de onderkant in de gaten natuurlijk…bij onraad vlucht ik en draai ik mijn mening…en mijn posities…
Voor de Nasdaq 100 neem ik er de NDX bij: in deze maandgrafiek een minder duidelijk afgelijnd kanaal maar de trend is stijgend. Ik snap dus niet waarom sommigen maar blijven beleggers schrik aanjagen met crashverhalen. Koersen liggen boven de (lichtjes) stijgende gemiddelden en de macd is positief. Een uitbraak boven de huidige candl maakt dat we gewoon doorstijgen naar de top van oktober 2007. Onder de julibodem op 1700 is het wegwezen…
Het dalend volume wat we bij dia en spy zien is hier duidelijk minder uitgesproken maar die koersontwikkeling boven de gemiddelden zou bij de bears toch echt wel een belletje moeten doen rinkelen. Niets duidt er op dat we hier met een dalende trend hebben te maken, integendeel…
In mijn wvs-systeem wordt aan alle voorwaarden voldaan om van een positieve markt te kunnen spreken. De junitop staat onder druk en kijken we naar de adx dan zien we dat die aanstalten maakt om boven de 20-grens uit te stijgen. Hou die eventuele shorts dus maar angstvallig in de gaten…sluiten bij doorbraak is aangewezen.
Edwin vandamme
US Markets
ANalaist heeft geen posities in vermelde waarden.