Vorige week gaf ik aan dat de 328-weerstand belangrijk was maar dat we ook in één loodrechte beweging naar de weerstandszone van januari zouden gaan had ik allerminst verwacht. Dergelijke bewegingen zie ik niet graag trouwens. Hardlopers zijn doodlopers. Het bereiken van deze weerstandszone, het raken van een weerstandslijn bij zowel de sp500 als bij de aex, de zeer lage vix, de overspannen korte termijn indicatoren zijn voor mij voldoende redenen om meest kans te geven aan een daling van de indexen. Ik doel dan op de korte termijn. Voor de langere termijnverwachtingen zie ik iets vreemds gebeuren bij de advance/decline wat me ook voor de langere termijn visie voorzichtig doet worden…
Ik toon in deze grafiek de advance/decline van de sp 500. Wat me nou zo vreemd overkomt is dat die indicator vanaf 01 maart begint te dalen bij een forse stijging van de index. Dit is toch wel een gegeven om aandachtig te volgen want het kan de voorbode zijn voor een forsere daling. Echter, zolang de steunlijn in de indicator niet wordt gebroken moeten er blijven van uit gaan dat de index nog hoger kan en zijn januaritop zal doorbreken. Voor de korte termijn is de daling van de advance/decline in combinatie met het bereiken van de weerstandslijn van het scherp stijgend kanaal in de koersgrafiek een signaal dat ons laat uitkijken naar een daling. 1110 en 1096 zijn de eerste steunniveaus. Pas wanneer we onder die zone terechtkomen zou ik rekening gaan houden met een mogelijks diepere daling. Stel dat we gewoon los door de weerstandslijn van het kanaal vliegen, iets wat ik overigens niet verwacht, dan komen we daadwerkelijk in een spike terecht wellicht met als koersdoelzone 1200⁄1250. Is dit het geval dan zou ik er voor opteren, naargelang dergelijke gekte zich dan verderzet, als aandelenbelegger volledig uit de beurs te stappen. Spikes worden immers maar al te dikwijls gevolgd door een even snelle beweging de andere richting uit.
Eén van mijn redenen om aan te nemen dat we , meest logisch, ietsje terugmoeten: de rsi is zwaar overgekocht en we raken de bovenste projectieband.
Stel dat we na een correctie opnieuw gaan stijgen of tegen de verwachting in ineens doorstijgen dan kunnen we met de aex naar 370. Die verwachting haal ik uit het de kwartaalgrafiek. Lange candles worden voor de helft goedgemaakt, het is een bijna wetmatigheid in de TA. Het midden van de candle van september 2008 ligt op 370. Het 61.8% Fibo-niveau ligt eveneens op 370 (referentiepunten Fibo’s sept 2007 — maart 2009) en we hebben bij 370 weerstand van ineens 2 gemiddelden (het 20 en 50-gemiddelde op kwartaalbasis)
De maandgrafiek: even een kronkel in de gedachtengang voor wie het zo noemen wil — ) We zien die wig die neerwaarts werd verlaten maar een terugtest van de weerstandslijn van een doorbroken wig is een veel voorkomend iets vooraleer de daling daadwerkelijk van start gaat. We kunnen zoals we zien inderdaad dan wel naar 370 maar voor mij is dit geen stijging maar een terugtest van een weerstandslijn. Eenvoudiger misschien: na een wig mag een zeer snelle beweging verwacht worden, naar beneden in dit geval maar krijgen we een terugtest van de weerstandslijn dan is er even uitstel van executie. Komen we dus bij 370 dan gooi ik wellicht alles de deur uit wat ook maar naar aandelen ruikt.
De weekgrafiek: steun ligt bij 323 op de steunlijn van het stijgend kanaal en daar vlak onder ligt 310, ons wel bekend als de februaribodem. De lijn onder de bodems juli-november-december laat ook hier echter de mogelijkheid zien voor een stijging richting 370. Gaan beleggers als losgeslagen gekken tekeer bij die 370 dan is zelfs een stijging richting 400 niet utgesloten maar zoals reeds aangegeven. Deze analist zal bij dergelijke gekte wel het schip al verlaten hebben. De muziek die dan nog spelen zal, daar wil ik anderen met veel plezier zonder mij van laten “genieten”.
Op dagbasis bereiken we de weerstandslijn onder de bodem van 27⁄11 en 28⁄01. We bereiken tevens de weerstand van de bovenste projectieband en de rsi3 is heel erg overgekocht. Ik hou dus rekening met een terugtest van de zone bij 328. Dat is de zone die vorige week de scheidingslijn vormde tussen stijgende of dalende trend.
Ter info laat ik ook de xo-grafiek nog even zien: op weg naar 328 krijgen we steun bij 334 en 347 geeft weerstand bij de vorige top en bij de weerstandslijn onder de bodems.
En een tweede xo-grafiek als toemaatje voor wie twijfels heeft bij de in deze analyse meerdere keren vermelde 370 als doel langere termjn.
Samengevat: ik verwacht een kleine terugval naar 334⁄328. Houd dit uitbraakniveau en gaan we weer stijgen dan kan de aex naar 370 en mogelijks zelfs naar 400. Bij 370 zal ik allicht eieren voor mijn geld kiezen, dit althans wat beleggingen in aandelen betreft.
Tot slot: op verzoek van de kapitein van dit schip, Guy Boscart, verzorg ik sinds enkele dagen een blog die U kunt terugvinden op de homepagina.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.