In tegenstelling tot de Amerikaanse indices lieten de Europese deze week een groter herstel optekenen. Gezien Europa heel wat verder was gedaald de voorbije maanden is het forser herstel niet geheel verwonderlijk. Het feit dat na de Europese slotbel vrijdag Wall Street zijn verliezen nog uitdiepte is zeker ook niet onbelangrijk. Zo maakten de DAX en de AEX zo’n 5% goed en sloot Wall Street de week quasi break-even af waarbij de Nasdaq nog iets slechter deed en op een verlies van bijna 3% om de oren kreeg. Deze week is mijn verwachting dat de daling zich zal hervatten. De indices zijn voldoende hersteld en patronen als een bearish flag en een H&S op de S&P voorspellen weinig goeds. Veel kans dus dat de steun waarover ik de afgelopen weken sprak er zal aan geloven.
Enkel de grondstoffen moesten flink aan waarde prijsgeven. Obligaties en aandelen sloten de week quasi break-even af, de Euro en het goud daalden opnieuw, zij het in geringe mate.
Naast de vlag met als koersdoel 925 punten is er zich nu ook een Hoofd en schouderpatroon aan het ontwikkelen. Hiervoor is wel nog vereist dat de koers door de neklijn van 1125 punten gaat, een niveau die overeenkomt met belangrijke steun. Eens dit gebeurd is ontstaat er een koersdoel van 1025 punten of ruim 8% lager dan de huidige koers. Ook de MACD is terug negatief gedraaid, de voorbije maanden zat deze indicator vaak bij het rechte eind.
Toch denk ik niet dat de daling te vergelijken valt met die van de voorbije weken. De Put/Call-ratio staat namelijk terug relatief hoog. Beleggers zijn dus nog altijd vrij pessimistisch wat doorgaans geen voorbode is voor een grote daling.
De Britse FTSE laat een 4‑dubbele top zien met als vervolg de gekende daling. De koers van de index zit nu gevangen in een brede tradingrange van 500 punten en is op dit moment op weg naar de onderkant die op 4900 punten ligt of zo’n 4% lager dan de huidige koers.
De VIX consolideerde de afgelopen maand na de grote uitbraak in juli en begin augustus. Daardoor ligt er nu een vrij stevige steun en is de RSI sinds enige tijd al terug op een normaal niveau. Het is dus goed mogelijk dat de stijgende middellange termijntrend van de paniekmeter opnieuw wordt hervat.
Grondstoffen staan dezer dagen zwaar onder druk door recessievrees. De lange termijntrend die al sinds begin 2009 intact is staat op het punt om definitief te breken. Ook de MACD bevindt zich in het negatieve en de RSI staat ver onder de 50 wat duidt op een dalende trend.
Tenslotte toon ik ook nog de weekgrafiek van olie. Gezien olie een groot deel uitmaakt van de CRB-index is het niet raar dat ook de grondstof zelf zich in een dalende trend bevindt. Rond het niveau van 70 ligt er zware steun. Mogelijk kan de daling daar even halt houden.