...

Analyse: S&P-DAX-EUR-YEN

10 september 2011, 09:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Onder een nakend Grieks fail­lisse­ment en de onenigheid bij het bestu­ur van de ECB zak­ten de beurzen op het einde van de week weg. Het vertrek van een tweede belan­grijke Duitse top­man bij de ECB (Na Weber nu dus ook Stark) mag niet onder­schat wor­den. Het zal het Euroscep­ti­cisme alleen maar doen toen­e­men in Duit­s­land. Een mon­e­taire unie in zijn huidi­ge vorm lijkt mij dan ook vol­strekt onre­al­is­tisch in de toekomst. Ook de grafieken voor­spellen weinig goeds. Een vlag op de S&P‑daggrafiek ver­toont een grote vlag en de ste­un op de Duitse DAX is het aan het begeven.



Door de sluit­ings­dag van Wall Street maandag toon ik de per­for­mance-grafiek van de laat­ste 4 dagen. Duidelijk is dat de Euro het sterk laat afweten. Goud cor­rigeerde deze week wat en aan­de­len gin­gen vooral in de tweede helft van de week scherp achteruit.

alt


De dag­grafiek van de S&P 500 laat een enorme vlag zien die wel nog langs de onderkant dient gebro­ken te wor­den. Eens dit gebeurd is heeft de vlag een koers­doel van 900 pun­ten.

alt


Om die 900 pun­ten te bereiken zal er eerst doorheen relatief zware ste­un moeten wor­den gegaan. De eerste zone situeert zich rond de 1100 – 1125 pun­ten maar ook daaron­der in de buurt van de 1025 – 1050 wacht nog zware ste­un. Mijn visie bli­jft neer­waarts gericht maar als er tussen­pauzes wor­den gehouden (het­geen ik lang niet zek­er ben) zal het mogelijk aan deze zones zijn.

alt

Vanaf de 1100 tot de 1000 pun­ten is er relatief weinig ste­un. Met een MACD die nu negatief kruist, een lagere top, een sti­jging die volledi­ge gebaseerd was op dal­end vol­ume, een RSI die onder het niveau van 50 duikt en een neer­waarts gebro­ken wig ziet het LT-plaat­je er alles­be­halve posi­tief uit.

alt


De DAX is als eerste index ges­tart met het slopen van de zware ste­un die ik de voor­bi­je weken heb aangegeven. De index met relatief veel con­junc­turele aan­de­len ver­loor deze week ruim 6% en is daarmee ander­maal de slechtst presterende index in de groep van de wereldindexen.

alt

De vol­gende maand­grafiek heeft in principe weinig toegevoegde waarde in het ste­unen van mijn visie maar is desal­ni­et­temin wel inter­es­sant om de impact van een fail­lisse­ment van een land om de nationale beurs te zien. Wie in 2000 een mand­je aan­de­len op de Griekse beurs kocht heeft daar 11 jaar lat­er een ren­de­ment van ‑92% mee behaald. Een ruime hair­cut in de staatss­chuld is hier dus al inge­cal­culeerd mag je wel stellen.

alt


Na weken van stil­stand moet de Euro op dit moment veel aan waarde inboeten. De lange ter­mi­jn­trend is daarom ook nog weinig veran­derd en bli­jft dus dal­ende. De onderkant van het trend­kanaal kan nu een vol­gende richt­punt zijn die ongeveer rond de 1.10 dol­lar ligt.

alt


Ook de Japan­ese Yen geni­et van zijn sta­tus als veilige haven en klom de voor­bi­je weken tot nieuwe record­hoogtes. Het deflatiev­er­haal die al zo’n 20 jaar aan­houdt in Japan is met een dergelijke sterke en bli­jvend appre­ciërende munt nog niet afgelopen.

alt


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.