Na een klein herstel werd er deze week opnieuw gekozen voor de weg omlaag. De belangrijkste indices bewogen vrij synchroon met elkaar en sloten af op een weekverlies tussen de 6 en de 7%. De vlag op de S&P suggereert nog steeds een klein horrorscenario maar het feit dat de steun nog op alle belangrijkste indices niet is gebroken kan er voor zorgen dat er even een kleine rustpauze komt. Een consolidatie of een stijging van enkele procenten zou als springplank kunnen fungeren voor de volgende duik omlaag.
Obligaties spurtten deze week flink hoger. Een andere veilige haven, Goud, zette daarentegen zijn correctie verder. De Euro, grondstoffen en aandelen werden de verliezers deze week.
De vlag op de daggrafiek van de S&P 500 werd deze week gebroken en zo komt er een koersdoel tot stand van 925 punten, wat maar liefst 18% lager is dan de koers van vandaag. Een scenario waar aandelenbeleggers van zouden huiveren. Ook de MACD komt nu pas in het negatieve terecht en de RSI blijft de negatieve trend benadrukken. Toch kan de bodem van augustus die samenvalt met nog andere voormalige toppen (zie volgende grafiek) mogelijk even voor steun zorgen.
Op de volgende weekgrafiek is te zien dat de 1125 een zware steun is. Zonder buitensporig economisch nieuws verwacht ik dat er een consolidatie kan optreden, zij het maar heel even om nadien de daling te hervatten.
Ook bij de AEX is er sprake van zware steun. Met een RSI die eigenlijk te hoog staat om met een zekerheid een consolidatie te voorspellen en te laag staat om er nog eens 10% af te doen is de huidige situatie moeilijk te voorspellen. Daarom reken ik op de steun die zijn werk zal doen.
Een gelijkaardige situatie tekent zich af bij de Duitse DAX. Een RSI van 28 punten en een belangrijke steunzone.
Iets wat snel stijgt kan ook snel dalen. De correctie was meer dan welkom bij Goud. Ondertussen is de koers aanbeland bij het MA20 maar gezien het al 2,5 jaar geleden is dat er nog een noemenswaardige correctie is geweest is het goed mogelijk dat de correctie zich iets verder doorzet. Daarbij denk ik in eerste instantie aan de onderste trendlijn, maar mogelijk kan ook het 38,2% fibonacciniveau op 1446 bereikt worden. Ik blijf nog steeds extreem bullish voor het edelmetaal, maar dergelijke correcties zijn belangrijk voor een gezonde stijging. Gezien de onderste trendlijn nog steeds intact is, is mijn verwachting eerder dat van daaruit de stijging wordt hervat. Breekt de trendlijn dan is de correctie tot het 38,2% fiboniveau of eventueel het 50% niveau mogelijk.
Tenslotte toon ik nog een andere activa die als ‘veilig’ wordt beschouwd. De vlucht uit aandelen naar US T-Bills doet de obligatiekoersen stijgen wat op hun beurt er voor zorgt dat de rente daalt. Beleggers nemen op de secundaire markt van 10-jarige Amerikaanse overheidsobligaties genoegen met een rendement van amper 1,84%. Met een handelstekort elk jaar van enkele honderden miljarden dollars en een hoge schuldgraad is het toch opletten dat er zich geen bubbel vormt.