De grootste schuldverlichting die een land ooit kreeg is een feit. De Griekse schuld van 368 miljard vermindert met een bedrag van 105 miljard. Ook de Amerikaanse economie blijft aan snel tempo jobs creëren zo bleek deze week. Toch sluiten de meeste indices de week met een klein verlies af, enkeld de S&P 500 kon nipt break-even afsluiten. De grote daling van maandag en dinsdag zit daar voor veel tussen. Daardoor blijft de voormalige top van 2011 onaangetast en is er vooralsnog geen doorbraak. De indicatoren blijven onveranderd hoog en suggereren daarom een verdere correctie.
De Euro versterkte wat en trok grondstoffen mee naar beneden. Goud herstelde in de tweede helft van de week na een sterke daling. Obligaties boeken een procent verlies.
De S&P500 heeft op de uurgrafiek een trendkanaal neerwaarts gebroken dat sinds december van vorig jaar standhield. Een belangrijk verkoopsignaal. Zeker omdat de sterke negatieve divergentie met de RSI niet verdwijnt. Het eerste steunpunt ligt nu op 1307 ofwel het 38,2% fibonacciniveau.
Zoomen we uit met de weekgrafiek dan is duidelijk te zien dat de voormalige top van 2011 nog niet doorbroken is. Ik blijf bearish zolang we hier niet boven gaan maar verander mijn mening naar bullish als we definitief doorbreken. De 1375 is voor mij dus van extreem belang voor het verdere verloop van de beurzen. Merk ook op dat de Stochastics erg hoog blijven staan.
De Nikkei heeft op de weekgrafiek komaf gemaakt met een groot hoofd –en schouderpatroon. Ook een dalend trendkanaal werd opwaarts gebroken. De index wacht nu belangrijke weerstanden, zoals het MA200, de 10.000, 11.000 en 11.500.
Door de stijging van het voorbije halfjaar is de VIX opnieuw gedaald tot een belangrijke steunzone. Sinds de crisis uitbrak eind 2007, is de VIX blijven bewegen boven deze zone, waarbij deze laatste tot 5 maal toe werd getest. Nu voor de 6e keer deze steun wordt bereikt is het uitkijken wat de paniekindex zal doen. Voor mij is het hetzelfde verhaal als bij de weekgrafiek op de S&P500. Breekt men eronder, dan winnen de Bulls de strijd.
Tenslotte toon ik de maandgrafiek van de Griekse aandelenmarkt die na de top in 2008 al 90% van zijn waarde verloor. Toch is er sinds het begin dit jaar een herstel aan de gang. Met het bereiken van een schuldverlaging kan het herstel zich mogelijk nog wat doorzetten. De hamvraag blijft of er begin 2012 al dan niet een bodem is neergezet. Persoonlijk denk ik van niet.
Bert Dewitte
US Markets