...

ANALYSE: S&P 500 - NASDAQ - OLIE - GOUD

26 februari 2012, 09:45 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ter­wi­jl de meeste indices de week nipt posi­tief wis­ten af te sluiten, ver­loor de AEX een klein pro­cent. De topvorm­ing lijkt nu meer dan ooit duidelijk. De kracht ont­breekt om nog verder te sti­j­gen, negatieve diver­gen­ties zijn alomte­gen­wo­ordig, de sto­chas­tics bli­jven op ijle hoogte staan en er wordt zeer belan­grijke weer­stand bereikt, namelijk die van de oude top van mid­den 2011. Breekt men defin­i­tief door dit niveau, dan ziet het tech­nis­che plaat­je er op lange ter­mi­jn erg goed uit. Zover is het echter nog niet.


Goud heeft een zeer goede week achter de rug en lijkt daarmee op koers om terug de 1800$ te over­sti­j­gen. De Euro zit daar voor veel tussen. Die steeg zo’n 2,5% in waarde, wat veel is voor een val­u­ta. Daarmee staat het onder­tussen 10 cent hoger dan begin 2012. Grond­stof­fen met onder meer olie deden het onder de zwakkere wor­dende dol­lar logis­cher­wi­js erg goed. Oblig­aties en aan­de­len sloten de week qua­si onveran­derd af.

alt

De uur­grafiek van de S&P 500 toont een voltooid hoofd-en schoud­er­pa­troon. Het koers­doel is namelijk bereikt. Het trend­kanaal dat 3 maan­den gele­den ontstond bli­jft intact maar met zeer sterke negatieve diver­gen­tie met de RSI en MACD is de vraag hoe lang dit nog zal bli­jven. Breekt het kanaal dan zou dit en sterk verkoopsig­naal betekenen.

alt


De week­grafiek van de S&P laat zien dat de sto­chas­tics sta­biel bli­jft op een onhoud­baar hoog niveau. Enkel een neer­waartse cor­rec­tie of een peri­ode van lange con­sol­i­datie kan er voor zor­gen dat de indi­ca­tor terug een nor­maal niveau bereikt. Boven­di­en ont­moet de S&P zeer zware weer­stand in de vorm van een vroegere top. Breekt men hier­door dan zou dit op lange ter­mi­jn een erg bull­ish sig­naal zijn.

alt


De Nas­daq staat al iets verder in dit pro­ces. De index staat in se hoger dan zijn vorige top­pen en staat zo op zijn hoog­ste peil sinds 2000. Echter is de uit­braak nog niet defin­i­tief te noe­men. Daar­voor is nog een zekere verdere sti­jging nodig. Merk ook op dat de sti­jging van de voor­bi­je jaren gebeurd is op een dal­end volume.

alt


De olie bli­jft door de zwakker wor­dende dol­lar en de onrusten in enkele olie-pro­duc­erende lan­den sterk sti­j­gen. Toch wordt nu een niveau bereikt die veel verdere
sti­jging niet meer toe­laat. De RSI staat onder­tussen op 78 en de steile klim van de voor­bi­je dagen sug­gereert een cor­rec­tie of op zijn minst enige consolidatie.

alt


De Euro heeft een belan­grijk punt bereikt. Enerz­i­jds is er de nek­li­jn van een hoofd-en schoud­er­pa­troon die bereikt wordt en die bij een door­braak het patroon kan teni­et doen, anderz­i­jds is er een dal­end trend­kanaal dat langs de bovenkant kan wor­den ver­lat­en. Bei­den zouden erg bull­ish zijn. Zo lang geen van bei­de zich voort­doet bli­jf ik op mid­del­lange ter­mi­jn negatief voor de een­hei­dsmunt.

alt


Bert Dewitte
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.