Terwijl de meeste indices de week nipt positief wisten af te sluiten, verloor de AEX een klein procent. De topvorming lijkt nu meer dan ooit duidelijk. De kracht ontbreekt om nog verder te stijgen, negatieve divergenties zijn alomtegenwoordig, de stochastics blijven op ijle hoogte staan en er wordt zeer belangrijke weerstand bereikt, namelijk die van de oude top van midden 2011. Breekt men definitief door dit niveau, dan ziet het technische plaatje er op lange termijn erg goed uit. Zover is het echter nog niet.
Goud heeft een zeer goede week achter de rug en lijkt daarmee op koers om terug de 1800$ te overstijgen. De Euro zit daar voor veel tussen. Die steeg zo’n 2,5% in waarde, wat veel is voor een valuta. Daarmee staat het ondertussen 10 cent hoger dan begin 2012. Grondstoffen met onder meer olie deden het onder de zwakkere wordende dollar logischerwijs erg goed. Obligaties en aandelen sloten de week quasi onveranderd af.
De uurgrafiek van de S&P 500 toont een voltooid hoofd-en schouderpatroon. Het koersdoel is namelijk bereikt. Het trendkanaal dat 3 maanden geleden ontstond blijft intact maar met zeer sterke negatieve divergentie met de RSI en MACD is de vraag hoe lang dit nog zal blijven. Breekt het kanaal dan zou dit en sterk verkoopsignaal betekenen.
De weekgrafiek van de S&P laat zien dat de stochastics stabiel blijft op een onhoudbaar hoog niveau. Enkel een neerwaartse correctie of een periode van lange consolidatie kan er voor zorgen dat de indicator terug een normaal niveau bereikt. Bovendien ontmoet de S&P zeer zware weerstand in de vorm van een vroegere top. Breekt men hierdoor dan zou dit op lange termijn een erg bullish signaal zijn.
De Nasdaq staat al iets verder in dit proces. De index staat in se hoger dan zijn vorige toppen en staat zo op zijn hoogste peil sinds 2000. Echter is de uitbraak nog niet definitief te noemen. Daarvoor is nog een zekere verdere stijging nodig. Merk ook op dat de stijging van de voorbije jaren gebeurd is op een dalend volume.
De olie blijft door de zwakker wordende dollar en de onrusten in enkele olie-producerende landen sterk stijgen. Toch wordt nu een niveau bereikt die veel verdere
stijging niet meer toelaat. De RSI staat ondertussen op 78 en de steile klim van de voorbije dagen suggereert een correctie of op zijn minst enige consolidatie.
De Euro heeft een belangrijk punt bereikt. Enerzijds is er de neklijn van een hoofd-en schouderpatroon die bereikt wordt en die bij een doorbraak het patroon kan teniet doen, anderzijds is er een dalend trendkanaal dat langs de bovenkant kan worden verlaten. Beiden zouden erg bullish zijn. Zo lang geen van beide zich voortdoet blijf ik op middellange termijn negatief voor de eenheidsmunt.
Bert Dewitte
US Markets