De schuldenproblematiek laait weer op. Niet alleen de perifere landen, maar ook de kern van de Eurozone kreeg deze week te maken met oplopende rentes. De beurzen slikten verliezen tussen de 3 en de 4%. Gezien de ernst van de situatie en de afwezigheid van een nakende oplossing valt dit nog vrij goed mee. Het aantal verkoopsignalen is door de daling toegenomen, maar op bepaalde indices is er nog vrij zware steun die nog doorbroken moet worden.
Obligaties en de dollar profiteerden van de baisse. Het goud moest, mede door de oplopende dollar, ruim 3,5% inleveren.
Het is al enige tijd geleden dat ik onderstaande indicator heb getoond. Als de bullish percent index neerwaarts zijn 10-daags EMA kruist hebben we te maken met een verkoopsignaal. In het begin van deze week was dit het geval. De kans is dus groot dat er zich een dalende trend zal ontwikkelen.
De symmetrische driehoek op de daggrafiek van de S&P 500 is neerwaarts gebroken. De driehoek is dus een omkeerpatroon geworden. Ook begeeft de koers zich terug onder het MA20 en ligt het MA50 nu in het verschiet.
Kijken we op de weekgrafiek van de S&P, dan zien we dat de belangrijke steunzone nog niet gebroken is. Op deze langere termijn is er dus nog één en ander vereist om van een trendommekeer te spreken.
Ook de Dow Jones heeft de driehoek langs de onderkant verlaten. Net als de S&P is de belangrijke steunzone wel nog intact. Ook de MACD-waarden worden kleiner en kleiner.
Tenslotte laat ik de daggrafiek van de AEX zien. De dalende wig is doorgaans bullish. Echter als ze langs de onderkant wordt gebroken is het een omkeerpatroon, net als de symmetrische driehoek. De koers leunt nu zeer dicht aan bij die onderkant. Een neerwaartse uitbraak is noodzakelijk voor de trendommekeer.
Bert Dewitte
US Markets