Het vertrouwen in de Euro kreeg deze week opnieuw zoveelste deuk. De hele Eurozone wordt nu als besmet bestempeld en daar zal ook Duitsland mee moeten leven. Het feit dat ook zij hun rente zien oplopen kan er voor zorgen dat de ‘nein’ tegen eurobonds en/of ongelimiteerde obligatieaankopen van de ECB kan stoppen. De vraag is alleen wanneer dit zal gebeuren.
De daling van vorige week heeft in ieder geval voor een verslechterd beeld op de grafieken gezorgd. Belangrijke steun is gebroken en de RSI staat op de meeste daggrafieken lager dan 50 wat duidt op een negatieve trend. De stochastics geven wel aan dat het goed mogelijk is dat er een minieme correctie komt. Dit hoeft geen ruime te zijn, hooguit enkele procenten is al genoeg om terug op een normaal peil te staan waarna opnieuw kan worden gekozen voor de weg omlaag.
Onderstaande daggrafiek van de S&P toont dat er sinds mei-juli een duidelijke negatieve trend aanwezig is. De daling van deze week heeft er wel voor gezorgd dat de stochastics een onhoudbaar laag niveau heeft bereikt. De indicator suggereert dus een opwaartse correctie of op zijn minst enige consolidatie.
Het volgende richtpunt op de S&P is de 1125 die samenvalt met het MA200 op de weekgrafiek.
De AEX is daarentegen al aanbeland op een belangrijke steunzone. Dit in combinatie met een zeer lage stochastics, kan dit er voor zorgen dat er een minieme correctie of consolidatie komt. Dit zou er voor zorgen dat er wat meer ruimte komt op de stochastics om zo een mogelijke aanval in te zetten op de bodem van 256.
Op de middellange termijn oogt het plaatje bij de AEX weinig fraai. De zware steun van 300 is doorbroken, het dalende trendkanaal is nog steeds intact en de RSI beweegt ook hier onder de 50. Merk ook op dat de steun waar ik net van sprak door voormalige toppen in 2009 nog iets steviger is.
Na de explosie van de zilverprijs eind 2010 en begin 2011, is zilver al enkele maanden aan het dalen. Om een vlagformatie te krijgen zou de koers zich tot boven de bovenste toppenlijn moeten hijsen. Dan zou er zich een koersdoel vormen van om en bij de 55. Aan de andere kant mag deze doorbraak ook niet te lang op zich laten wachten. Daarom ga ik er van uit dat als de stijgende trendlijn wordt gebroken, er zich een trendommekeer ipv een vlag heeft voorgedaan.
Tenslotte laat ik de daggrafiek van de VIX zien. Van echte paniek is zeker nog geen sprake, daarvoor zijn de dalingen te gering. Toch blijft de koers wel boven een belangrijke steunzone bewegen en sluipt de RSI tot boven de 50.