Paniek alom op de beurzen. De beleggers hebben een soort van déjà-vu gevoel en weten nu wat een crisis als die van 2008 kan doen met de waarde van aandelen. Daarom worden er onder grote volumes paniekverkopen gedaan. De ratingverlaging van de VS zou daar maandag nog een schepje bovenop kunnen doen al zie ik dat na deze waarschijnlijke daling het eerder tijd is voor een ‘dead cat bounce’ om de indicatoren terug wat zuurstof te geven.
De performance van de verschillende activaklassen is goed vergelijkbaar met die van vorige week, alleen gaat het deze week om iets grotere uitslagen. Goud en bonds bleken andermaal de van de vlucht uit aandelen te profiteren. Grondstoffen hebben het zwaar te verduren onder de grote recessievrees en de Euro presteert break-even tegenover de dollar.
Tussen de aandelenindices zijn de verschillen in prestatie deze week niet onklein te noemen. De Dow Jones en S&P mogen dan wel nog ruim gestegen zijn vrijdagavond richting de slotbel, de prestatie van de DAX is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Die verliest meer dan dubbel zo veel als de Dow en 3% meer dan de AEX.
Samen met de industrials waren de financials opnieuw de sector waar de grote klappen vielen. De sector is nu aanbeland op steun maar met een nakende negatieve MACD-cross ziet het er op lange termijn bijzonder slecht uit. De afgelopen 2 jaar bleken, zoals het er nu naar uitziet, slechts een correctie te zijn die onderdeel is van een veel langere dalende trend.
Onder hoog volume werd de neklijn van het Hoofd & Schouderpatroon op de daggrafiek van de S&P 500 gebroken, en dat in vakantieperiode waar de volumes over het algemeen lager zijn. Het koersdoel is nu 1140 maar daarom is niet vereist dat dit meteen wordt gehaald. Zolang de neklijn niet opwaarts wordt gebroken blijft dit geldig. Gezien er nu steun werd bereikt en gezien de oversoldstatus op de RSI en de Stochastics kan er een tussentijdse correctie komen die hevig (maar kort) kan zijn. De koers staat nu op 1200, door de ratingverlaging van de VS kan evtl maandag nog even tot de 1170 worden gegaan waar de steun ligt.
De onderstaande indicator meet het percentueel verschil tussen het exponential moving average (EMA 10) en het EMA200 van de Call/Put-ratio en wordt de PPO genoemd. Er wordt aangenomen dat een waarde hoger dan 10 wijst op overpessimisme en waarden lager dan ‑10 op overoptimisme. De rode en groene verticale lijnen worden gezien als correcte signalen, de blauwe als valse. De kans dat er een opwaartse correctie komt is dus groter dan dat de beurzen verder ineenzakken. Let wel op dat dit de korte termijn beslaat. Een herstel van enkele procenten kan genoeg zijn om de PPO terug op normale niveaus te doen brengen en een vervolg van de daling in gang te doen zetten.
Ook de neklijn bij de AEX werd onder groot geweld gebroken. Koersdoel hier is rond de 275 punten. Toch zijn ook hier tekenen van oversold, getuige daarvan een RSI van amper 19 punten!
De paniekmeter VIX maakt dan weer een reuzesprong omhoog en komt zo in de zone van boven de 30. Ook werd het MA200 opwaarts gekruist. Voor een terugkeer naar de steun rond de 15 zal het nog lang wachten zijn naar mijn mening.
Kort samengevat verwacht ik vanuit technisch standpunt een opwaartse correctie. De indicatoren zijn zwaar oversold en de Call/Put-ratio staat bijzonder hoog. Toch is het zeer waarschijnlijk dat de beurzen maandag ruim negatief zullen openen gezien de ratingverlaging van de VS. Daarna verwacht ik toch die opwaartse rally die de indicatoren terug zuurstof moet geven. Op de langere termijn blijf ik uiteraard zeer negatief, getuige daarvan de maandgrafieken van de S&P en de Dow in mijn vorige column.
Bert Dewitte
Voor US Markets