Na 2 positieve maanden kwamen de belangrijkste indices deze week even tot rust. De S&P 500 verloor 0,17%, de Dow Jones een half procent, de AEX een kleine 2% en de DAX 1%. De Amerikaanse indices naderen nu tot bij de toppen van midden 2011, de Nasdaq heeft die zelfs al bereikt. Worden deze niveaus gebroken dan kan de toekomst er plots, technisch gezien, een pak rooskleuriger uitzien. Toch is het zeker zover nog niet. Bepaalde indicatoren zoals de Stochastics staan op een onhoudbaar hoog niveau en schreeuwen om een correctie en de stijging van de voorbije maanden is gebeurd op een dalend volume. Naar mijn mening is de kans op een voortzetting van de correctie volgende week dan ook het meest waarschijnlijk.
De grondstoffen, aandelen en de Euro stegen aanvankelijk in waarde maar kenden op vrijdag een sterk verval. De obligaties profiteerden hiervan.
Hieronder staat de uurgrafiek van de S&P 500 afgebeeld. Eind vorig jaar was er sprake van een hoofd –en schouderpatroon met een koersdoel van 1360. Dat niveau is ondertussen bereikt. Belangrijk wordt nu om te kijken of de bodemlijn die in december zijn start kende, nog lang zal standhouden. Wordt die gebroken, zou dit een sterk verkoopsignaal zijn.
De weekgrafiek van de S&P laat zien dat de afgelopen stijging gebaseerd is op dalend volume, hetgeen erg bearish is. De 1350 en 1375 zijn de weerstandslijnen die in het oog moeten gehouden worden. Gezien het niveau van de stochastics denk ik niet dat die zullen gebroken worden de komende weken. Een correctie is meer voor de hand liggend.
Ook de AEX is genaderd tot op een belangrijke weerstandslijn. Net als de S&P staat ook hier de Stochastics op een onhoudbaar hoog niveau.
Het hoofd –en schouderpatroon op de weekgrafiek van de Nikkei heeft een koersdoel van om en bij de 7500 punten. Toch is de koers op dit moment opnieuw genaderd tot bij de neklijn. Wordt die gebroken dan vervalt het patroon samen met het koersdoel.
Tenslotte laat de Baltic Dry Index zien. Het tempo waarmee de index gedaald is is op zijn minst zorgwekkend. De crash is nog niet van de grootte van 2008 maar kan er wel voor zorgen dat ook de aandelenmarkten met een serieuze daling zullen worden geconfronteerd.
Bert Dewitte
US Markets