Voor de 5e week op rij sloten de beurzen positief af. De DAX kon een winst van 6% voorleggen, de AEX moest het doen met 2,5% en de winsten bij de Amerikaanse indices schommelden ergens tussenin. Hoewel menig econoom het reddingplan onvoldoende vinden, geloven de beleggers rotsvast in een goede uitkomst, voorlopig althans. Het positivisme heeft er alvast voor gezorgd dat er op de Amerikaanse indices een definitieve uitbraak uit de trading range is. Een bullish signaal, maar gezien de stochastics zwaar overbought staan is een correctie op korte termijn onvermijdelijk. Op de langere termijn is het afwachten of er al dan niet een lagere top zal worden neergezet.
Goud heeft na enkele weken van correctie en consolidatie de weg terug naar boven gevonden. De weekwinst bedraagt niet minder dan 6%, bijna het dubbel dan de prestatie van aandelen en grondstoffen. De Euro profiteert van het reddingsplan, obligaties sloten lichtjes lager af.
Met een RSI hoger dan 50 en een definitieve uitbraak is de trend op middellange termijn positief geworden. De stijging van ruim 19% de voorbije maand vanaf het laagste peil heeft er wel voor gezorgd dat de stochastics zwaar overbought staan. Een correctie lijkt dus onvermijdelijk. Eerste steun hiervoor is de voormalige weerstandszone van 1225 – 1230. Gaan we lager dan is het 38,2% fibonacciniveau de volgende belangrijke steun.
Kijken we naar de weekgrafiek van de AEX zien we dat er op de langere termijn nog geen sprake is van een positieve trend. De RSI is nog niet beduidend hoger dan 50 en slechts de helft van de daling is goedgemaakt. Daarentegen is er wel een positieve cross op de MACD. Bij een neerwaartse correctie zal de voormalige weerstandszone rond 300 nu een belangrijke steun vormen.
De Nasdaq is niet ver verwijderd van een zeer belangrijke weerstandszone. Een doorbraak hierdoor zou de Nasdaq op zijn hoogste peil in 10 jaar zetten. Aangezien de Nasdaq altijd al een leading index is geweest is het ook voor andere indices belangrijk om dit in de gaten te houden.
Onderstaande maandgrafiek van de S&P toont dat ook deze index zich aan flinke weerstand mag verwachten. Voorlopig is de koers nog niet boven zijn oude top van midden 2011 uitgestegen dus houd ik rekening met een lagere top. Zeker aangezien de stijging van de voorbije jaren gebaseerd was op dalend volume en de MACD een negatieve cross heeft gemaakt.
Tenslotte laat ik zien dat de olie uit zijn dalende trendkanaal is gebroken maar nu wel zware weerstand treft. Gezien het hoge niveau van de RSI is de trend voorlopig stijgend op korte termijn maar om die trend voort te zetten is een doorbraak tot boven de 95 wel vereist.
Bert Dewitte
US Markets