QE3 is een feit. Maandelijks zal de Fed voor 40 miljard dollar door hypotheken gedekte obligaties opkopen en dit voor onbepaalde duur. Verder wordt Operation Twist voortgezet en werd de nulrente verlengd van eind 2014 naar 2015. De gevolgen op de lange termijn zijn hiermee niet te overzien. Zal Bernanke ooit een vlotte exit strategie kunnen verwezenlijken? Of lopen we recht in de volgende zeepbel? Zal inflatie controleerbaar blijven? Op korte termijn lijken beleggers het recept alvast te lusten.
Grondstoffen, Euro, Goud en aandelen stegen tussen de 2 en 2,5% deze week. Obligaties kenden een serieuze daling van 4,5%.
De S&P 500 is definitief door een belangrijke weerstandslijn gebroken. Op de middellange termijn is dit uiterst bullish. Op korte termijn bereikt de RSI stilaan het overboughtgebied.
De AEX heeft zijn belangrijke weerstand nog niet gebroken. De RSI staat daarentegen ook niet zo hoog als bij de S&P al suggereert de stochastics dat er niet erg veel ruimte meer is voor veel stijging op de korte termijn.
Goud is een actief waar technische analyse de laatste jaren duidelijk een goede voorspeller was. Uiteraard is dit omdat het edelmetaal de laatste jaren een duidelijke trend heeft gehad. Van midden ’11 tot midden ’12 maakte goud een correctie mee. Zo werd een triangle gevormd. De prijs van goud doorbreekt deze triangle nu opwaarts waardoor een vervolg van de stijging het meest logische scenario is op de middellange en lange termijn.
Op korte termijn ziet het er echter naar uit dat een correctie nakende is. De RSI scheert hoge toppen en vrijdag werd een inverted hammer, doorgaans een toppatroon, gevormd. Eerstvolgende belangrijke steun is de 1700.
Ook zilver ligt er technisch gezien goed bij op de middellange/lange termijn. Zo werd er een vlag gevormd en is het edelmetaal mogelijk op weg om nieuwe records neer te zetten.
Bert Dewitte