De verwachte correctie lijkt op de meeste indices te zijn ingezet. Gezien de hoogte van de stochastics en andere factoren is deze ontwikkeling meer dan terecht. De vraag is nu tot hoever de correctie zal rijken. Bepaalde steunzones komen in zicht en zullen belangrijk zijn voor het vervolg … Het goud daarentegen lijkt de lange termijn opwaartse trend terug te hebben hervat.
De S&P heeft het stijgende trendkanaal die startte midden december verlaten. In combinatie met een negatieve cross op de MACD een sterk verkoopsignaal. De eerste steunpunten zijn het MA20, het 38,2% fibo-niveau dat op eenzelfde hoogte ligt als een oude top rond de 1280 en het 50% fiboniveau rond 1270 punten.
Ook de weekgrafiek voorspelt niet veel goeds. De dalende toppenlijn doet zijn werk, de stochastics zijn zwaar overkocht en op het punt om negatief te kruisen en er is het dalende volume van de voorbije maanden.
De AEX laat een stijgende wig zien. De koers staat op het punt deze wig langs de onderkant te verlaten hetgeen een voortzetting van de dalende trend zou betekenen.
Op de weekgrafiek van de AEX zijn de steunpunten die in het verschiet liggen beter te zien. Eerstvolgende punt die in het verleden al meermaals getest werd en bijgevolg belangrijk is, is de zone rond de 300 punten. Wordt die gebroken dan ligt de weg open tot 291 en 268 punten. Merk ook op dat de stochastics net als bij de S&P op fel overkocht zijn en eveneens op het punt staan te kruisen.
Het goud heeft na een zware terugval de draad terug opgepakt. De koers beweegt terug in het stijgende trendkanaal en daarom kan de uitbraak als vals worden bestempeld. Belangrijk is nu om de dalende toppenlijn te doorbreken.
Voor Europeanen die goud bezitten is echter de goudprijs uitgedrukt in Euro van belang. Die heeft door de daling van de Euro minder te lijden gehad. De trend is duidelijk en zolang het kanaal niet wordt gebroken is er ook geen reden om te verkopen.
Bert Dewitte
US Markets