De beurzen leken de hele week op een verlies af te stevenen maar een sterke beursdag op vrijdag kon uiteindelijk de meubelen redden. Ondanks verzet van de Bundesbank zal de ECB grote hoeveelheden (kortlopend) staatspapier kopen. Ondertussen lijken de grafieken steeds meer een opwaartse uitbraak te willen forceren. Als er niet snel een daling komt, ziet het er op de langere termijn steeds beter uit.
De Euro veerde een klein procent op deze week. De ECB lijkt er alles aan te doen om de eenheidsmunt te beschermen, zij het voorlopig nog met woorden. Aandelen en grondstoffen stegen ook licht, obligaties en vooral goud daalden.
De daggrafiek van de S&P500 laat een mooi stijgend trendkanaal zien. De RSI staat ook ruim boven de 50, maar er ligt sterke weerstand op het niveau van 1410.
Ook de dalende toppenlijn die zich nu op de huidige koers bevindt zorgt voor weerstand. Een doorbraak zou bullish zijn. Een daling kan betekenen dat er een omgekeerd hoofd en schouderpatroon. Gezien de hoogte van de stochastics en de negatieve divergentie is een daling dan ook meer waarschijnlijk.
Ook de AEX toont een gelijkaardig beeld. Hier lijkt de koers ook opwaarts te willen breken. Hoewel de koers zich op dit moment boven de lijn begeeft kan de uitbraak nog niet als definitief worden bestempeld. De MA200 op de weekgrafiek is voor het eerst sinds 2008 terug stijgend. Ook belangrijk is dat de stochastics op dit moment een overoptimisme suggereren.
Op deze grafiek wordt het belang van de dalende toppenlijn nog eens. De lijn verbindt ook nog een oude top in 2011. Het belang van een doorbraak door deze lijn mag dus allerminst onderschat worden.
China laat een totaal ander beeld zien. De Shanghai Composite staat ver van zijn oude toppen en op dit moment is er nog geen beterschap in zicht. De steun rond het niveau van de bodem van eind 2011 lijkt te breken waardoor het patroon van lagere toppen en bodems intact lijkt te blijven.
Bert Dewitte
US Markets