...

Analyse: Nikkei - Sensex - Taiwan

18 november 2009, 13:23 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jven verzwakken ter­wi­jl de beursin­dex­en mooi op peil bli­jven. Dat het onder­huids verzwakkende sen­ti­ment zijn uitwerk­ing moet kri­j­gen daar valt niet aan te twi­jfe­len natu­urlijk. Maar deze week is het expi­ratie en dan mag er een bom vallen, ver­roeren doen we niet. Let er maar eens op: expi­rati­e­s­tand sluit alti­jd af in de richt­ing van de kor­te­ter­mi­jn­trend. Ste­gen we de vooraf­gaande dagen dan is de expi­rati­e­s­tand aan de hoge kant en omge­keerd. Het zaak­je wordt net­jes recht gehouden. Net zoals andere belan­grijke zak­en in onze samen­lev­ing is de beurs één manip­u­latie en ze heeft nog weinig te mak­en met de economie. Vergelijk het met een PC-spel­let­je, wie hand­ig met de knop­jes om kan wint en de anderen niet…


Gis­ter­e­navond was ik op een voor­dracht over opties. Tij­dens de vraag­stelling kwam er weer een beleg­ger, duidelijk gebrain­washed door zijn bank wellicht, met de opmerk­ing dat beleggen iets is voor de lange ter­mi­jn. Ik vind dit alti­jd weer een machtige lol en ik ver­wi­js dan alti­jd weer naar de Nikkei…de beleg­ger die dikke 20 jaar gele­den bij een index van 40000 in de aan­de­len stapte moet nog lang wacht­en vooraleer hij zijn cen­ten terugzi­et. Ik wens die beleg­ger een heel goede gezond­heid. Mogelijks ziet hij op 100-jarige leefti­jd zijn cen­ten terug -)

Ik zie in de Nikkei een sym­metrische driehoek. Dit patroon is in de regel een con­tin­u­atiepa­troon. Rea­geren vooraleer de uit­braak er staat is nat­tevinger­w­erk. Ik acht het wel best mogelijk dat we naar boven uit­breken. Wer­den we onlangs niet door de media rond de oren ges­la­gen met de med­edel­ing dat Japan op de rand van het fail­lisse­ment staat toch? En omdat mark­ten nu één­maal vrij zijn van elke manip­u­latie — ) zou het me niet ver­bazen dat we naar boven uit­breken — )
Even­t­jes vra­gen aan de man­nen van de Bilder­berg-groep wat ze van plan zijn -)
Wij moeten ons behelpen met wat we zien natu­urlijk. De vast­stelling is dat we al zo ver opgeschoven zijn in het patroon dat een uit­braak niet lang meer op zich kan lat­en wacht­en. De macd ligt er posi­tief bij en dus zouden we meest aan­neem­baar een opwaartse uit­braak verwacht­en. Ook van­wege de plaats in de grafiek waar het patroon zich bevin­dt is het meest logisch uit te kijken naar een opwaartse uit­braak.


alt
De week­grafiek laat zien dat we niet lager moeten komen willen we het patroon uit de maand­grafiek behouden. De macd geeft hier een verkoopsig­naal. Komen we nog lager met de index dan komt het patroon uit de maand­grafiek hoogst­waarschi­jn­lijk te ver­vallen maar trans­for­matie van patro­nen mag nooit uit­ges­loten wor­den. Bij lagere koersen kan er dus mogelijks een ander patroon gevor­md wor­den, een rechthoek bijvoor­beeld. Het feit dat de Nikkei afketst tegen de dal­ende gemid­delden is niet iets om posi­tief over te wor­den natu­urlijk maar de top van jan­u­ari en de bodem van juli vor­men de lij­nen in het zand. Zolang die ste­un­pun­ten niet wor­den door­bro­ken kun­nen we nog alle richtin­gen uit.

alt
De dag­grafiek geeft ons weinig hoop op sti­j­gende koersen. Die koersen wor­den naar bene­den geduwd door de dal­ende gemid­delden en het lijkt er erg op dat we de gap van mid­den juli zullen dicht­mak­en.

alt
India: de maand­grafiek. Een heel sterke index en niet­te­gen­staande de overgekochte aroon-indi­ca­tor kun­nen er bij deze index nog wel 1000 pun­t­jes bij vooraleer we een Fibo-niveau bereiken wat dan zal samen­vallen met een hor­i­zon­tale weer­stand.

alt
Nu nog longs innemen lijkt me echter te riskant. Ik zou bestaande longs eerder bescher­men want de aroon staat, na een negatieve diver­gen­tie, voor de door­braak van zijn ste­un­li­jn.

alt
Voor de korte ter­mi­jn zien we in de dag­grafiek een wel zeer over­span­nen rsi3. Ook de hellings­graad in de koers­grafiek is uiter­mate scherp en niet van die aard dat je zomaar een verder­gaande sti­jging zou verwacht­en. Een terug­val is bij dergelijk beeld iets waar je best reken­ing mee kunt houden.

alt
De maand­grafiek van de Tai­wanese beursin­dex geeft eve­neens nog ruimte voor verdere sti­jging zo lijkt het maar dan moet de dal­ende weer­stand­sli­jn wel door­bro­ken wor­den. Gebeurt dit dan komen we al vlug in een gebied waar hor­i­zon­tale weer­stand ligt. De aroon geeft alvast aan voorzichtig te zijn met long­posi­ties.

alt
In de week­grafiek zien we duidelijk­er dat de index zijn weer­stand­sli­jn heeft bereikt en met het bereiken van die lijn werd ook de gap van einde juli dicht­ge­maakt. De aroon laat een negatieve diver­gen­tie zien. Longs bescher­men is dus een noodza­ak bij deze index.

alt
In de dag­grafiek door­breken we de voor­gaande top en dus is er ruimte voor een nog iets verder­gaande sti­jging maar met het beeld van de week­grafiek in het achter­hoofd zou ik op die breuk van de laat­ste top toch geen longs meer innemen.

alt
Edwin Van­damme

US mar­kets
anal­ist heeft posi­ties op de Nikkei. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.