De sentimentsindicatoren blijven verzwakken terwijl de beursindexen mooi op peil blijven. Dat het onderhuids verzwakkende sentiment zijn uitwerking moet krijgen daar valt niet aan te twijfelen natuurlijk. Maar deze week is het expiratie en dan mag er een bom vallen, verroeren doen we niet. Let er maar eens op: expiratiestand sluit altijd af in de richting van de kortetermijntrend. Stegen we de voorafgaande dagen dan is de expiratiestand aan de hoge kant en omgekeerd. Het zaakje wordt netjes recht gehouden. Net zoals andere belangrijke zaken in onze samenleving is de beurs één manipulatie en ze heeft nog weinig te maken met de economie. Vergelijk het met een PC-spelletje, wie handig met de knopjes om kan wint en de anderen niet…
Gisterenavond was ik op een voordracht over opties. Tijdens de vraagstelling kwam er weer een belegger, duidelijk gebrainwashed door zijn bank wellicht, met de opmerking dat beleggen iets is voor de lange termijn. Ik vind dit altijd weer een machtige lol en ik verwijs dan altijd weer naar de Nikkei…de belegger die dikke 20 jaar geleden bij een index van 40000 in de aandelen stapte moet nog lang wachten vooraleer hij zijn centen terugziet. Ik wens die belegger een heel goede gezondheid. Mogelijks ziet hij op 100-jarige leeftijd zijn centen terug -)
Ik zie in de Nikkei een symmetrische driehoek. Dit patroon is in de regel een continuatiepatroon. Reageren vooraleer de uitbraak er staat is nattevingerwerk. Ik acht het wel best mogelijk dat we naar boven uitbreken. Werden we onlangs niet door de media rond de oren geslagen met de mededeling dat Japan op de rand van het faillissement staat toch? En omdat markten nu éénmaal vrij zijn van elke manipulatie — ) zou het me niet verbazen dat we naar boven uitbreken — )
Eventjes vragen aan de mannen van de Bilderberg-groep wat ze van plan zijn -)
Wij moeten ons behelpen met wat we zien natuurlijk. De vaststelling is dat we al zo ver opgeschoven zijn in het patroon dat een uitbraak niet lang meer op zich kan laten wachten. De macd ligt er positief bij en dus zouden we meest aanneembaar een opwaartse uitbraak verwachten. Ook vanwege de plaats in de grafiek waar het patroon zich bevindt is het meest logisch uit te kijken naar een opwaartse uitbraak.
De weekgrafiek laat zien dat we niet lager moeten komen willen we het patroon uit de maandgrafiek behouden. De macd geeft hier een verkoopsignaal. Komen we nog lager met de index dan komt het patroon uit de maandgrafiek hoogstwaarschijnlijk te vervallen maar transformatie van patronen mag nooit uitgesloten worden. Bij lagere koersen kan er dus mogelijks een ander patroon gevormd worden, een rechthoek bijvoorbeeld. Het feit dat de Nikkei afketst tegen de dalende gemiddelden is niet iets om positief over te worden natuurlijk maar de top van januari en de bodem van juli vormen de lijnen in het zand. Zolang die steunpunten niet worden doorbroken kunnen we nog alle richtingen uit.
De daggrafiek geeft ons weinig hoop op stijgende koersen. Die koersen worden naar beneden geduwd door de dalende gemiddelden en het lijkt er erg op dat we de gap van midden juli zullen dichtmaken.
India: de maandgrafiek. Een heel sterke index en niettegenstaande de overgekochte aroon-indicator kunnen er bij deze index nog wel 1000 puntjes bij vooraleer we een Fibo-niveau bereiken wat dan zal samenvallen met een horizontale weerstand.
Nu nog longs innemen lijkt me echter te riskant. Ik zou bestaande longs eerder beschermen want de aroon staat, na een negatieve divergentie, voor de doorbraak van zijn steunlijn.
Voor de korte termijn zien we in de daggrafiek een wel zeer overspannen rsi3. Ook de hellingsgraad in de koersgrafiek is uitermate scherp en niet van die aard dat je zomaar een verdergaande stijging zou verwachten. Een terugval is bij dergelijk beeld iets waar je best rekening mee kunt houden.
De maandgrafiek van de Taiwanese beursindex geeft eveneens nog ruimte voor verdere stijging zo lijkt het maar dan moet de dalende weerstandslijn wel doorbroken worden. Gebeurt dit dan komen we al vlug in een gebied waar horizontale weerstand ligt. De aroon geeft alvast aan voorzichtig te zijn met longposities.
In de weekgrafiek zien we duidelijker dat de index zijn weerstandslijn heeft bereikt en met het bereiken van die lijn werd ook de gap van einde juli dichtgemaakt. De aroon laat een negatieve divergentie zien. Longs beschermen is dus een noodzaak bij deze index.
In de daggrafiek doorbreken we de voorgaande top en dus is er ruimte voor een nog iets verdergaande stijging maar met het beeld van de weekgrafiek in het achterhoofd zou ik op die breuk van de laatste top toch geen longs meer innemen.
Edwin Vandamme
US markets
analist heeft posities op de Nikkei. Geen posities op overige vermelde waarden.