De markten reageren positief op QE2 oftewel geld strooien in het kwadraat. De euro stijgt natuurlijk verder ten opzihte van de dollar en zolang dat het geval is zullen de beurzen nooit echt dalen. Integendeel, de carry-trades zullen de beurzen verder doen stijgen. Ik heb eerder al de vergelijking gemaakt met de periode 2005⁄2007. Toen steeg usd-yen en de aandelenbeurzen bleven stijgen. Toen de stijging van de usd-yen stopte was het ook met de beurzen afgelopen. Ik voorzie eenzelfde scenario voor de volgende maanden. Zolang er goedkoop geld wordt rondgestrooid zal de beurs positief blijven. De dag dat er bij de carry-trades een haar in de boter komt dan pas zal het afgelopen zijn met positieve beurzen…
Wanneer we op vandaag naar de usd-yen kijken dan weten we onmiddellijk waarom de Nikkei zo zwak blijft. Laat de yen opnieuw verzwakken en de Nikkei zal gaan stijgen, eerder niet.
Kijken we naar de maandgrafiek van de Nikkei dan oogt die zwak. De kans op een doorbraak naar beneden toe onder de bodem van september op 8796 acht ik bijzonder groot. We kunnen dan verder dalen om de zwakke plek tussen de candles van maart en april 2009 te vullen (8109−8173).
Op weekbasis is de zwakte duidelijk merkbaar: we staan voor een negatieve cross in de price procent oscillator en die ppo ligt bovendien onder de 0‑lijn. De Nikkei gaat verder richting de zone vermeld in de maandgrafiek en mogelijks dieper naar de gap tussen de candles van maart 2009 op 7600.
Op dagbasis is er duidelijk sprake van een negatieve trend: de atr-lijn werd doorbroken naar beneden toe, de dmi staat op verkoop evenals de macd. Longs zijn uit den boze bij de Nikkei. Shorts innemen kan best maar hou dan wel de evolutie van de usd/yen in het oog. Keert die dan zal het wegwezen worden met shorts.
De HS op maandbasis zit duidelijk positief en we gaan op weg naar de weerstand van de top van mei 2008 op 26400. We zien een zwakke plek tussen de candles van december 2007 en januari 2008. Die zone ligt bij 27800. Ik sluit dus niet uit dat we bij 26400 weerstand krijgen om vervolgens door te stijgen naar 27800.
Op weekbasis zien we de uitbraak uit een driehoek. Een terugtest naar de doorbroken weerstandslijn op 22000 is een mogelijkheid. Indien dat gebeurt dan zou ik het aandurven daar longposities in te nemen.
Op dagbasis is duidelijk sprake van en positieve trend want de adx komt nog maar pas onder de 40-grens. Let in de toekomst wel op die macd want die is op weg naar een negatieve divergentie. Het kan nog een hele tijd duren vooraleer die zich manifesteert en wellicht zal dat pas gebeuren bij het bereiken van de vermelde doelzones.
De Kospi neem ik in dit drieluik erbij omdat er op de Amsterdamse beurs trackers beschikbaar zijn op de Koreaanse index.
Op maandgrafiek zien we een versnelling in de trend en de ppo is op weg naar een negatieve divergentie. Daarom acht ik het weinig waarschijnlijk dat de top van november 2007 op 2085 zal doorbroken worden.
Op weekbasis is de ppo op weg naar een negatieve divergentie. Duidelijk is dat we in de koersgrafiek terdege rekening zullen moeten houden met weerstand bij de gap van november 2007. Die ligt op 1985.
Op dagbasis zien we een neutraal verlopende dmi en dat betekent dat we inderdaad terdege rekening moeten houden met weerstand bij de gap op 1985. Immers: ook de adx komt onder de 20-grens en de macd volgt de stijging niet langer.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in de besproken indexen.