...

Analyse: Goud - Zilver - Olie

14 april 2010, 18:46 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het valt niet zoveel voor maar ik zit met een twi­jfel­geval -) Ik had net zo goed tar­we en suik­er en gas kun­nen nemen als onder­w­erp maar dan moet dat maar bij de vol­gende analyse aan bod komen. Ik doe gewoon mijn best dat aan te bren­gen waar de bezoek­ers van deze site ook het meest aan hebben. Wat de aan­de­lenin­dex­en betre­ft zou ik zeggen: ver­lies die ontwik­kel­ing van de lange rente in de VS niet uit het oog. Sti­jgt die nog verder dan kan het wel eens hom­me­les wor­den op de aan­de­len­beurzen en die aan­de­len­beurzen vertrouw ik zo al niet langer. Ik denk, ver­moed dat de beste kansen op lange ter­mi­jn bij grond­stof­fen liggen en dan vooral energie, land­bouw, uranium…


We kijken in deze analyse naar goud, zil­ver en olie.

Lez­ers zou ik zek­er aan­raden te kijken naar suik­er, tar­we, gas en ura­ni­um. Bij ura­ni­um niet zozeer de ura­ni­umko­ers maar wel de mij­nen, de pro­du­cen­ten en de lever­anciers.

De kwartaal­grafiek van het goud: het vol­ume bli­jft goed, de trend bli­jft sti­j­gend. Eén negatief gegeven is de afs­tand tussen koers en gemid­delden want die is groot. Dergelijke sit­u­atie kan een tijd aan­houden maar vroeg of laat vol­gt er een scherpe cor­rec­tie of een lang­durig zijwaartse trend die de over­span­nen afs­tand tussen de gemid­delden tot nor­male niveaus moet terug­bren­gen.

alt

Ook op maand­ba­sis zie ik geen prob­le­men die een verder sti­j­gende koers kun­nen in de weg staan. Recent werd de top van maart 2008 opwaarts uitgenomen en dat is posi­tief. Net als in de kwartaal­grafiek ook in deze grafiek wel iets om in het oog te houden en dat is de negatieve diver­gen­tie in de macd. De relatief grote afs­tand tussen de gemid­delden in de kwartaal­grafiek zijn als een vroegti­jdi­ge waarschuwing te beschoouwen en dat is ook van toepass­ing voor de negatief diver­gende macd in de maand­grafiek.

alt

In de week­grafiek werd tussen maart 2008 en sep­tem­ber 2009 een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er geplaatst maar we zien nu een ver­volg-kop-schoud­er met nek­li­jn over de top­pen van jan­u­ari en maart. Zetten we deze omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er uit dan bekomen we een koers­doel van 1225.

alt

Even inzoomen op dag­grafiek laat zien dat de macd de neig­ing ver­toont uit te breken. Dit is posi­tief maar het vol­umev­er­loop van de afgelopen dagen laat ver­moe­den dat we een terugtest kri­j­gen van de nek­li­jn. Die terugtest moet dan een mooie gele­gen­heid geven in te stap­pen voor de rit naar 1225.

alt

Zil­ver vind ik al langer moeil­ijk­er tech­nisch te benaderen dan de goud­pri­js maar ook hier zien we een posi­tieve trend. Aan­dacht­spun­ten zijn hier: het uit­ne­men van de top van maart 2008 moet sla­gen, zoni­et zou de con­ver­gen­tie tussen de gemid­delden wel eens vroeger kun­nen starten als verwacht.

alt

Op maand­grafiek zien we een mooi sti­j­gend kanaal. Zolang de koers bin­nen dit kanaal evolueert is er niets om zich zor­gen over te mak­en voor wie long zit. Een breuk van de top van juni 2009 op 16 usd zou ik aan­gri­jpen om longs te verkopen.

alt

Op week­grafiek zien we een dal­end vol­ume de afgelopen weken. Dit werkt storend en het maakt dat ik de opgegeven stop in de maand­grafiek toch wel ern­stig zou nemen.

alt

De waarschuwing vanu­it de week­grafiek houden we in het achter­hoofd. Op dag­ba­sis is er niets om ons zor­gen over te mak­en. De weer­stand­sli­jn over de top­pen jan­u­ari-maart werd zopas door­bro­ken en de macd sti­jgt. Posi­tief dus.

alt

De kwartaal­grafiek van olie: gaan we uit van de regel dat lange can­dles voor de helft wor­den teruggenomen dan moet de oliepri­js naar 120 usd. We trekken een ste­un­li­jn onder de bodems van sep­tem­ber 2009 en maart 2010. De lange schaduwen van deze can­dles geven duidelijk de koop­druk aan en de top van sep­tem­ber 2006 werd reeds door­bro­ken.

alt
Tussen de can­dles van augus­tus en sep­tem­ber 2008 zien we een gap liggen. het opvullen van deze gap zou overeen­stem­men met de aan­name uit de kwartaal­grafiek dat de lange can­dle voor de helft moet wor­den teruggenomen. De macd geeft een koopsig­naal in deze grafiek. Ik verwacht dus dat de oliepri­js inder­daad op lange ter­mi­jn verder sti­jgt.

alt

Op week­ba­sis breken we recent de hor­i­zon­tale van een sti­j­gende rechthoekige driehoek. Geen reden dus om aan te nemen dat de oliepri­js zou moeten dalen. Een oliepri­js van ongeveer 97 usd is het vol­gende koers­doel omdat we daar de weer­stand­sli­jn bereiken van het sti­j­gend trend­kanaal. De hor­i­zon­tale zone 2007 – 2008 zal daar weer­stand geven bij het sluiten van de gap van okto­ber 2008.

alt

Op dag­ba­sis is het hoge vol­ume van de afgeloepen dagen wel iets dat opvalt. Die hoge vol­umes zien we nog af en toe en telkens rond dezelfde peri­ode van de maand. Ik ver­moed — zek­er­heid heb ik daaromtrent niet — dat dit hoge vol­ume te mak­en heeft met het aflopen van future­con­tracten. De macd geeft een koopsig­naal maar wie dit vol­umev­er­loop niet vertrouwt kan er miss­chien voor kiezen te wacht­en tot de april­top uitgenomen wordt vooraleer longs in te nemen.

alt

Samengevat: bij zil­ver heb ik iet­sje mijn bedenkin­gen zon­der negatief te wor­den daarom. Voor olie en goud is duidelijk dat er gewoon verdere sti­jging mag verwacht wor­den.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in land­bouw­grond­stof­fen, gas en ura­ni­um. Geen posi­ties in edel­met­al­en of olie.




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.