Het valt niet zoveel voor maar ik zit met een twijfelgeval -) Ik had net zo goed tarwe en suiker en gas kunnen nemen als onderwerp maar dan moet dat maar bij de volgende analyse aan bod komen. Ik doe gewoon mijn best dat aan te brengen waar de bezoekers van deze site ook het meest aan hebben. Wat de aandelenindexen betreft zou ik zeggen: verlies die ontwikkeling van de lange rente in de VS niet uit het oog. Stijgt die nog verder dan kan het wel eens hommeles worden op de aandelenbeurzen en die aandelenbeurzen vertrouw ik zo al niet langer. Ik denk, vermoed dat de beste kansen op lange termijn bij grondstoffen liggen en dan vooral energie, landbouw, uranium…
We kijken in deze analyse naar goud, zilver en olie.
Lezers zou ik zeker aanraden te kijken naar suiker, tarwe, gas en uranium. Bij uranium niet zozeer de uraniumkoers maar wel de mijnen, de producenten en de leveranciers.
De kwartaalgrafiek van het goud: het volume blijft goed, de trend blijft stijgend. Eén negatief gegeven is de afstand tussen koers en gemiddelden want die is groot. Dergelijke situatie kan een tijd aanhouden maar vroeg of laat volgt er een scherpe correctie of een langdurig zijwaartse trend die de overspannen afstand tussen de gemiddelden tot normale niveaus moet terugbrengen.
Ook op maandbasis zie ik geen problemen die een verder stijgende koers kunnen in de weg staan. Recent werd de top van maart 2008 opwaarts uitgenomen en dat is positief. Net als in de kwartaalgrafiek ook in deze grafiek wel iets om in het oog te houden en dat is de negatieve divergentie in de macd. De relatief grote afstand tussen de gemiddelden in de kwartaalgrafiek zijn als een vroegtijdige waarschuwing te beschoouwen en dat is ook van toepassing voor de negatief divergende macd in de maandgrafiek.
In de weekgrafiek werd tussen maart 2008 en september 2009 een omgekeerde schouder-kop-schouder geplaatst maar we zien nu een vervolg-kop-schouder met neklijn over de toppen van januari en maart. Zetten we deze omgekeerde schouder-kop-schouder uit dan bekomen we een koersdoel van 1225.
Even inzoomen op daggrafiek laat zien dat de macd de neiging vertoont uit te breken. Dit is positief maar het volumeverloop van de afgelopen dagen laat vermoeden dat we een terugtest krijgen van de neklijn. Die terugtest moet dan een mooie gelegenheid geven in te stappen voor de rit naar 1225.
Zilver vind ik al langer moeilijker technisch te benaderen dan de goudprijs maar ook hier zien we een positieve trend. Aandachtspunten zijn hier: het uitnemen van de top van maart 2008 moet slagen, zoniet zou de convergentie tussen de gemiddelden wel eens vroeger kunnen starten als verwacht.
Op maandgrafiek zien we een mooi stijgend kanaal. Zolang de koers binnen dit kanaal evolueert is er niets om zich zorgen over te maken voor wie long zit. Een breuk van de top van juni 2009 op 16 usd zou ik aangrijpen om longs te verkopen.
Op weekgrafiek zien we een dalend volume de afgelopen weken. Dit werkt storend en het maakt dat ik de opgegeven stop in de maandgrafiek toch wel ernstig zou nemen.
De waarschuwing vanuit de weekgrafiek houden we in het achterhoofd. Op dagbasis is er niets om ons zorgen over te maken. De weerstandslijn over de toppen januari-maart werd zopas doorbroken en de macd stijgt. Positief dus.
De kwartaalgrafiek van olie: gaan we uit van de regel dat lange candles voor de helft worden teruggenomen dan moet de olieprijs naar 120 usd. We trekken een steunlijn onder de bodems van september 2009 en maart 2010. De lange schaduwen van deze candles geven duidelijk de koopdruk aan en de top van september 2006 werd reeds doorbroken.
Tussen de candles van augustus en september 2008 zien we een gap liggen. het opvullen van deze gap zou overeenstemmen met de aanname uit de kwartaalgrafiek dat de lange candle voor de helft moet worden teruggenomen. De macd geeft een koopsignaal in deze grafiek. Ik verwacht dus dat de olieprijs inderdaad op lange termijn verder stijgt.
Op weekbasis breken we recent de horizontale van een stijgende rechthoekige driehoek. Geen reden dus om aan te nemen dat de olieprijs zou moeten dalen. Een olieprijs van ongeveer 97 usd is het volgende koersdoel omdat we daar de weerstandslijn bereiken van het stijgend trendkanaal. De horizontale zone 2007 – 2008 zal daar weerstand geven bij het sluiten van de gap van oktober 2008.
Op dagbasis is het hoge volume van de afgeloepen dagen wel iets dat opvalt. Die hoge volumes zien we nog af en toe en telkens rond dezelfde periode van de maand. Ik vermoed — zekerheid heb ik daaromtrent niet — dat dit hoge volume te maken heeft met het aflopen van futurecontracten. De macd geeft een koopsignaal maar wie dit volumeverloop niet vertrouwt kan er misschien voor kiezen te wachten tot de apriltop uitgenomen wordt vooraleer longs in te nemen.
Samengevat: bij zilver heb ik ietsje mijn bedenkingen zonder negatief te worden daarom. Voor olie en goud is duidelijk dat er gewoon verdere stijging mag verwacht worden.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities in landbouwgrondstoffen, gas en uranium. Geen posities in edelmetalen of olie.