...

Analyse: Emerging Markets - Nikkei - Bovespa

12 mei 2010, 10:49 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wat ik nu alti­jd zo boeiend vind is, om bij een klap zoals we die vorige week kre­gen, te zoeken naar zak­en die sterk bli­jven in de storm. Grond­stof­fen geven geen krimp, inte­gen­deel en dat is des te meer van toepass­ing op edel­met­al­en en land­bouw­grond­stof­fen. Ik heb daar één bedenk­ing bij en dat is dat er ons, de burg­er dan, zware tij­den te wacht­en staan…inflatie en legale” dief­stal in aan­tocht. Ik zeg wel duidelijk de gewone onschuldige burg­er, niet de bankiers en de poli­tiek­ers, hun zakken zijn gevuld en wij zullen het gelag betal­en. De win­sten gepri­va­tiseerd en de schulden geso­cialiseerd. In Bel­gië mogen we over een maand­je onze frus­tratie uiten met een kleur­pot­lood­je, t is eens wat anders dan een wit ballonnetje…bezigheidstherapie…


Wat me opviel bij het over­lopen van een aan­tal grafieken was het koersver­loop van de ishares msci emerg­ing mar­kets (29.84 euro). Dit koersver­loop gaat regel­recht in tegen de koer­son­twik­kel­ing die we zien bij index­en uit die regio. Deze track­er neem ik omdat die ook op Ams­ter­dam noteert maar er bestaan nog heel wat andere track­ers en fond­sen op emerg­ing mar­kets. De lez­er die er meer over wil weten zou ik zek­er aan­raden de site us​.ishares​.com eens te bezoeken. Kwest­ie van eens na te gaan hoe de samen­stelling van deze track­er in mekaar zit.

Op maand­grafiek zien we een reeds lang aan­houdende sti­j­gende trend. Spi­jtig dat dit fonds me niet eerder is opgevallen, dan had ik daar zek­er wel over bericht. De sto­chas­tics ligt al maan­den­lang in overgekocht gebied en we duwen met de koers tegen de hor­i­zon­tale weer­stand­szone aan van de eerste helft van 2008. Nu nog kopen lijkt me niet aangewezen dus maar bij een terug­val kan het zek­er de moeite lonen het koersver­loop van deze track­er te vergelijken met een aan­tal Azi­atis­che index­en.

alt
Op week­grafiek heb ik duidelijk­er argu­menten om aan te nemen dat de track­er aan topvorm­ing doet. Die lange can­dle met dat hoog vol­ume van vorige week is niet posi­tief. Laat ik deze can­dle hele­maal buiten beschouwing dan is er de afgelopen weken bij een hogere top in de track­er duidelijk sprake van een lager vol­ume. Negatieve diiver­gen­tie dus in het vol­umev­er­loop en met een sto­chas­tics reeds zo lange tijd in de overgekochte zone betwi­jfel ik ern­stig of we het Fibo-weer­stand­sniveau kun­nen door­breken.

alt

In de dag­grafiek is er ook al weinig reden tot opti­misme: de atr-lijn werd negatief door­bro­ken, de macd staat op verkoop en ook de dmi is negatief. Afwacht­en dus tot hoev­er een terug­val zal reiken en bij een sig­naal wil ik gaan vergelijken met index­en uit deze track­er. Zo goed als zek­er dat we er inter­es­sante vast­stellin­gen uit zullen kun­nen trekken.

alt

In de maand­grafiek van de Nikkei (10411) zie ik een paar zak­en waar ik hele­maal niet posi­tief over ben. Negatieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics, een dal­ende wig aan de onderkant ver­lat­en in de koers­grafiek, druk van dal­ende gemid­delden. Of die 10000 zal houden betwi­jfel ik dus wel. Een aan­tal goeroes” zijn ron­duit posi­itief op Japan maar met dergelijk koers­beeld heb ik daar dus ern­stig mijn twi­jfels over.

alt
Ook de week­grafiek nodigt zek­er niet uit tot het innemen van long­posi­ties. Nemen we de negatieve diver­gen­tie in de macd ern­stig dan mogen we er van uit­gaan dat de ste­un­li­jn in de koers­grafiek zal door­bro­ken wor­den.

alt

Op dag­ba­sis geen posi­tieve sig­nalen: atr-lijn naar bene­den door­bro­ken, macd en dmi negatief. Niet de min­ste reden om posi­tief te zijn op de Nikkei.

alt

De maand­grafiek van de Boves­pa (64424) : die three-fan-line en die dubbel­top zeggen me genoeg. Teveel arg­waan wan­neer ik zoi­ets opmerk en long gaan zou ik niet eens over­we­gen. Bij een door­braak van de minst scherpe ste­un­li­jn kun­nen de gemid­delden nog wel ste­un bieden maar dan staan we al vlot een dikke tien pro­cent lager.

alt
Ook op week­grafiek is er geen sprake van een posi­tief koers­beeld. Twee keer een dubbele top: april 2008 en april 2010 en jan­u­ari-april 2010. Shorts met een stop op de april­top kun­nen ingenomen wor­den maar wie behoudend werkt wacht daar nog mee tot de bodem van okto­ber 2009 op 60000 uitgenomen wordt.

alt

Op dag­grafiek staan alle sig­nalen op rood. Die al te gekke sti­jgin­gen zijn gevaar­lijk want tot nad­er order kan het om een tijdelijk her­s­tel gaan. Ik zou afwacht­en hier en kijken of er tegen een weer­stand­sniveau een top wordt neergezet. In aan­merk­ing komen daar­voor de zone van april bij 66000 en de hor­i­zon­tale weer­stand bij 68000.

alt

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in ver­melde waarden.




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.