Wat ik nu altijd zo boeiend vind is, om bij een klap zoals we die vorige week kregen, te zoeken naar zaken die sterk blijven in de storm. Grondstoffen geven geen krimp, integendeel en dat is des te meer van toepassing op edelmetalen en landbouwgrondstoffen. Ik heb daar één bedenking bij en dat is dat er ons, de burger dan, zware tijden te wachten staan…inflatie en “legale” diefstal in aantocht. Ik zeg wel duidelijk de gewone onschuldige burger, niet de bankiers en de politiekers, hun zakken zijn gevuld en wij zullen het gelag betalen. De winsten geprivatiseerd en de schulden gesocialiseerd. In België mogen we over een maandje onze frustratie uiten met een kleurpotloodje, ‘t is eens wat anders dan een wit ballonnetje…bezigheidstherapie…
Wat me opviel bij het overlopen van een aantal grafieken was het koersverloop van de ishares msci emerging markets (29.84 euro). Dit koersverloop gaat regelrecht in tegen de koersontwikkeling die we zien bij indexen uit die regio. Deze tracker neem ik omdat die ook op Amsterdam noteert maar er bestaan nog heel wat andere trackers en fondsen op emerging markets. De lezer die er meer over wil weten zou ik zeker aanraden de site us.ishares.com eens te bezoeken. Kwestie van eens na te gaan hoe de samenstelling van deze tracker in mekaar zit.
Op maandgrafiek zien we een reeds lang aanhoudende stijgende trend. Spijtig dat dit fonds me niet eerder is opgevallen, dan had ik daar zeker wel over bericht. De stochastics ligt al maandenlang in overgekocht gebied en we duwen met de koers tegen de horizontale weerstandszone aan van de eerste helft van 2008. Nu nog kopen lijkt me niet aangewezen dus maar bij een terugval kan het zeker de moeite lonen het koersverloop van deze tracker te vergelijken met een aantal Aziatische indexen.
Op weekgrafiek heb ik duidelijker argumenten om aan te nemen dat de tracker aan topvorming doet. Die lange candle met dat hoog volume van vorige week is niet positief. Laat ik deze candle helemaal buiten beschouwing dan is er de afgelopen weken bij een hogere top in de tracker duidelijk sprake van een lager volume. Negatieve diivergentie dus in het volumeverloop en met een stochastics reeds zo lange tijd in de overgekochte zone betwijfel ik ernstig of we het Fibo-weerstandsniveau kunnen doorbreken.
In de daggrafiek is er ook al weinig reden tot optimisme: de atr-lijn werd negatief doorbroken, de macd staat op verkoop en ook de dmi is negatief. Afwachten dus tot hoever een terugval zal reiken en bij een signaal wil ik gaan vergelijken met indexen uit deze tracker. Zo goed als zeker dat we er interessante vaststellingen uit zullen kunnen trekken.
In de maandgrafiek van de Nikkei (10411) zie ik een paar zaken waar ik helemaal niet positief over ben. Negatieve divergentie in de stochastics, een dalende wig aan de onderkant verlaten in de koersgrafiek, druk van dalende gemiddelden. Of die 10000 zal houden betwijfel ik dus wel. Een aantal “goeroes” zijn ronduit posiitief op Japan maar met dergelijk koersbeeld heb ik daar dus ernstig mijn twijfels over.
Ook de weekgrafiek nodigt zeker niet uit tot het innemen van longposities. Nemen we de negatieve divergentie in de macd ernstig dan mogen we er van uitgaan dat de steunlijn in de koersgrafiek zal doorbroken worden.
Op dagbasis geen positieve signalen: atr-lijn naar beneden doorbroken, macd en dmi negatief. Niet de minste reden om positief te zijn op de Nikkei.
De maandgrafiek van de Bovespa (64424) : die three-fan-line en die dubbeltop zeggen me genoeg. Teveel argwaan wanneer ik zoiets opmerk en long gaan zou ik niet eens overwegen. Bij een doorbraak van de minst scherpe steunlijn kunnen de gemiddelden nog wel steun bieden maar dan staan we al vlot een dikke tien procent lager.
Ook op weekgrafiek is er geen sprake van een positief koersbeeld. Twee keer een dubbele top: april 2008 en april 2010 en januari-april 2010. Shorts met een stop op de apriltop kunnen ingenomen worden maar wie behoudend werkt wacht daar nog mee tot de bodem van oktober 2009 op 60000 uitgenomen wordt.
Op daggrafiek staan alle signalen op rood. Die al te gekke stijgingen zijn gevaarlijk want tot nader order kan het om een tijdelijk herstel gaan. Ik zou afwachten hier en kijken of er tegen een weerstandsniveau een top wordt neergezet. In aanmerking komen daarvoor de zone van april bij 66000 en de horizontale weerstand bij 68000.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft geen posities in vermelde waarden.