Na een rode week gingen de beurzen deze week positief van start. Enkel de Amerikaanse indices konden hun winsten vasthouden, de Europese eindigden met een licht verlies. De uitbraak op Wall Street blijft een feit. Op de middellange termijn is een verdere stijging dus het meest waarschijnlijke scenario. Op korte termijn kan de consolidatie/correctie gerust nog enige tijd aanhouden.
Aandelen, de Euro en het goud stegen licht in waarde deze week, obligaties leverden 1% in. Door de dalende olieprijs daalde de tracker op grondstoffen 1,2%.
De Dow Jones zit al in een stijgende trend sinds eind november vorig jaar. Zolang het trendkanaal niet gebroken wordt, lijkt daar geen verandering in te komen. Toch is het zo dat de voorbije weken de Dow een zijwaarts patroon vertoont, of met andere woorden aan het consolideren is. Gezien de hoge stochastics op de weekgrafiek kan dit gerust nog even aanhouden.
Onderstaande weekgrafiek van de Shanghai Composite laat zien dat er nog geen beterschap in zicht is voor China. Sinds juli 2009 zit de index gevangen in een dalend trendkanaal. Zolang hier geen verandering in komt kan de index lagere bodems neerzetten.
Op de weekgrafiek van de VIX is er voorlopig nog geen definitief breken van de belangrijke steunlijn. De daling van vorige week en deels deze week heeft de index terug boven zijn steun gezet. Daarmee werd de steunzone nogmaals aangestampt. Wil de beurs verder stijgen, dan is een definitieve uitbraak langs de onderkant vereist.
De Euro blijft er zwak voorstaan. De LTRO-rondjes hebben wel voor enige (tijdelijke) stabiliteit gezorgd, maar voorlopig blijft het dalende trendkanaal en de neklijn van een H&S‑patroon intact.
De Yen die de voorbije 4,5 jaar in een stijgende trend zat, lijkt nu de andere kant te zijn ingeslagen. De bodemlijn is gebroken, de RSI staat ruim onder de 50 en de MACD staat negatief. Eerste steunpunt nu is de 115, daarna het 38,2% fibonacciniveau op 110,75.
Bert Dewitte
US Markets