...

Analyse: DJ, Nasdaq, SP500

4 november 2009, 20:27 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Een blik op de grafieken van de index­en laat ons zien dat de korte ter­mi­jn gemid­delden zijn omge­bo­gen naar dal­end en dat zij een death-cross hebben gegeven. De golf­be­weg­ing vanaf de top van eind okto­ber toont duidelijk een vijf-golf. De trend is omge­bo­gen naar dal­end en zoals we vee­lal kun­nen vast­stellen ver­lopen reac­ties tegengesteld aan de trend heel fors. Van­daag was dit zek­er het geval en net omdat die reac­tie tegen de heersende trend in zo fors was mogen we er van uit gaan dat de dal­ing nog niet voor­bij is…


We zijn vanf de bodem van maart bezig aan de negende can­dle. Let er eens op: een negende can­dle is maar al te vaak een keer­punt in een grafiek, zijwaarts dan wel een omme­keer van trend. Bij de DJ zien we dat met deze can­dle net naast de ste­un­li­jn van de sti­j­gende wig komen te liggen. Een beslisende maand novem­ber dus…ofwel gaan we zijwaarts ofwel hebben we in okto­ber een top gezet die lange tijd zal stand­houden. Die laat­ste mogelijkheid is gezien de zware weer­stand­szone van 20032005 en gezien het ver­lat­en van de sti­j­gende wig meest logisch. Ook het 40-maands-gemid­delde biedt weer­stand en de sto­chas­tics buigt sti­laan om vanu­it de verkoop­zone.

alt
In de weekchart van de DJ zien we nipt de sti­j­gende wig hebben ver­lat­en aan de onderkant. Dit is negatief in die zin dat we, wan­neer we het patroon verder afw­erken, we terug moeten naar de oor­sprong van de wig. Terug naar de maart­bo­dem dus. Echter, dit gegevn zomaar als zek­er­heid aan­nemen is toch wat te kort door de bocht. Ook al keren we terug naar de maart­bo­dem, er zijn heel wat ste­un­niveaus die we moeten door­breken die telkens voor een cor­rec­tie zullen zor­gen. Het 20- en 40-weeks gemid­delde daar ligt de eerste ste­un­zone. Een tweede ste­un­zone is de ste­un­li­jn even­wi­jdig aan de weer­stand­sli­jn van de wig. Een derde zone zal gevor­md wor­den door de nek­li­jn van de omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er. Een vierde zone zullen we ont­moeten bij de ste­un­li­jn vauit de bodem van maart. Dus: al verzeilen we nog in een dal­ende trend, we mogen aan­nemen dat we heel wat tussen­ti­jdse cor­rec­ties zullen kri­j­gen.


alt
In de dag­grafiek een dal­end kanaalt­je en we zien een rsi die posi­tieve diver­gen­tie geeft. Dit is een zeer korte rsi (3dagen). Dus we hebben het over de mogelijkheid voor een kort­stondi­ge oplev­ing bin­nen het dal­ende kanaalt­je. De index ste­unt wel op het gemid­delde en een gegeven wat we niet in de wind mogen slaan is dat de huidi­ge dal­ing vanaf de okto­ber­top ook kan gezien wor­den als vlag­pa­troon. Die mogelijkheid mag dan door de short­ers miss­chien als onl­o­gisch wor­den afgedaan, de mogelijkheid voor een vlag maakt dat we vei­lighei­d­shalve maar best een stop aan­houden bij de weer­stand­sli­jn van het kanaal en uiter­lijk bij de okto­ber­top.

alt
De Nas­daq zit op maand­grafiek duidelijk tegen een hor­i­zon­tale weer­stand­szone aan te duwen. Een terug­val vanu­it deze zone is dus niet meer dan logisch en de sto­chas­tics geeft aan dat we ter­dege reken­ing dienen te houden met een cor­rec­tie op de sti­jging van de afgelopen maan­den. Ik heb er in eerdere analy­ses ook al meer­maals op gewezen dat de hellings­graad van de sti­jging van de afgelopen maan­den niet vol te houden is. Dus een terugtest van de dal­ende ste­un­li­jn bij de Nas­daq ware de log­i­ca zelve. Breekt de koers door de ste­un­li­jn dan ware dit vanzelf­sprek­end heel negatief.

alt
In de week­grafiek van de Nas­daq zien we dat de ste­un­li­jn van de dal­ende wig werd ver­lat­en. Nor­maler­wi­jze moeten we dus vanu­it het patroon een zware terug­val vrezen maar net als bij de Dow hou ik reken­ing met de vele tussen­liggende ste­un­niveaus die telken­male die bereikt wor­den voor een cor­rigerende beweg­ing zullen zor­gen.

alt
De dag­grafiek laat zien dat de sto­chas­tics zeer laag in de koop­zone staat. We hebben dus een indi­ca­toe voor een mogelijke terugver­ing in de index maar gezien de dal­ende gemid­delde en de cross tussen die gemid­delden nemen we aan dat een cor­rec­tie niet ver kan dra­gen. Na die cor­rec­tie moet dus logis­cher­wi­jze een nieuwe dal­ing vol­gen. Ik neem bijgevolg aan dat de vijf­golf vanaf de top kan aange­duid­wor­den als zijnde de a‑golf. De cor­rec­tie wordt dan de b‑golf en een nieuwe dal­ing als c‑golf moet dan vol­gen om de volledi­ge cor­rec­tie af te ron­den.

alt
In de maand­grafiek van de SP500 zien we duidelijk dat we net als bij de DJ de ste­un­li­jn van de dal­ende trend door­bro­ken hebben. Vooral­snog heeft dit niet, vol­gens de ken­merken van het patroon, tot een zware dal­ing geleid. Meest logisch is dat we dal­ing van de afgelopen paar weken verderzetten maar van­wege de ste­un die het 20-maands gemid­delde kan bieden is het best mogelijk dat de index gewoon zijwaarts gaat bewe­gen vooraleer defin­tief richt­ing te kiezen.

alt
In de week­grafiek geef ik op gelijkaardi­ge wijze als bij de Dow de ste­un­zones aan die van belang kun­nen wor­den. Voor de SP500 is duidelijk dat bij een verdere dal­ing de zone 9601000 een harde noot om krak­en wordt. Het zou ten zeer­ste ver­bazen moest deze zone in één door­gaande beweg­ing door­bro­ken wor­den.

alt
De dag­grafiek van de SP500: een duidelijk negatief beeld maar een sto­chas­tics die aangeeft dat we reken­ing moeten houden met een cor­rec­tie richt­ing de door­bro­ken weer­stand­slij op 1060. Kan die lijn niet wor­den door­bro­ken wat als aan­name meest logisch is dan kri­j­gen we na die kleine cor­rec­tie naar 1060 een tweede poot van de dal­ing te ver­w­erken.

alt
Samengevat: de trend­ker­ing bij de index­en is ingezet en zolang de weer­stand­sli­j­nen van de betr­e­f­fende index­en niet opwaarts wor­den door­bro­ken is elke cor­rec­tie op te vat­ten als een beweg­ing tegen de dal­ende trend in. Na dergelijke korte ter­mi­jn-reac­tie vol­gt er in de regel opnieuw een dal­ing. Fit is ook mijn verwacht­ing voor wat betre­ft de VS-index­en.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de bespro­ken waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.