Door omstandigheden ben ik 3 weken lang niet in de mogelijkheden geweest om mijn wekelijkse visie te delen. Grote bewegingen heb ik niet gemist. De Kerst ‑en Nieuwjaarsperiode staat vaak garant voor lage volumes en weinig beweging. De beurzen zijn onder lage volumes hoger geslopen maar voorlopig niet hoog genoeg om de dalende lange termijn trend te doen breken. De huidige stijging schrijf ik meer toe aan het bekende januari-effect dan aan een oplossing van de problemen. De bereikte weerstand en de hoge contra-indicatoren die ik hierna zal bespreken kunnen ervoor zorgen dat er één dezer dagen een daling wordt ingezet.
Aandelen kropen opnieuw voorzichtig hoger. Samen met het goud dat aan een traag herstel bezig is. Obligaties zijn de logische dupe van de stijging.
De PPO, een indicator die gebaseerd is op de Call/Put-ratio wijst al enige tijd op over-optimisme. Kijken we naar de call/put-ratio eronder dan zien we dat het van half juli geleden is dat die zo laag stond met het bekende gevolg van dien. Een crash die duurde tot midden augustus. Voorlopig is het nog te voorbarig om met zekerheid over dit scenario te spreken.
De weekgrafiek van de S&P 500 laat zien dat de voorbije stijging gebaseerd was op een duidelijk dalend volume, hetgeen bearish is. Veel waarde dient er dus niet aan de stijging te worden gehecht. Daarenboven bereikt de index een belangrijke dalende toppenlijn en staat de stochastics overkocht. Een komende daling lijkt mij dus moeilijk te vermijden.
De belangrijkheid van de dalende toppenlijn wordt op de maandgrafiek nog eens verduidelijkt. Ook de top van 2008 is er onderdeel van. Een doorbraak door deze toppenlijn zou bullish zijn maar voorlopig is dit nog niet aan de orde en blijf ik ook op lange termijn negatief.
De AEX heeft het dalend trendkanaal op de weekgrafiek opwaarts gebroken. De index botst nu op het MA200, het MA50 en weerstand van vroegere bodems. De stochastics suggereren een correctie en ook de RSI is nog niet definitief omgekeerd.
Op lange termijn heeft de AEX met een soortgelijke dalende toppenlijn als de S&P te maken. Ook hier is deze toppenlijn vooralsnog onaangetast en blijft de lange termijntrend negatief, net als ook de RSI en de MACD suggereren.
De Euro en beurzen gaan niet meer hand in hand zoals weleer. Dit bevestigt mijn mening dat de beurzen gestut worden door het januari-effect en de koers van de Euro de echte problemen reflecteert. De stochastics staat op dit moment wel overbought. Eens er terug een normaal niveau bereikt is, kan het Hoofd en schouderpatroon met een koersdoel van 1,13$ zijn werk doen. Er dient wel opgemerkt te worden dat de neklijn betrekkelijk scheef ligt wat de zekerheid van het
patroon doet verminderen. Ook het volume volgt niet het traditionele patroon.
De Baltic Dry Index, een index die de prijzen van bulkscheepvaart volgt, is een belangrijke voorloper van de economie. De prijzen zijn in 2012 gecrasht. Het kan zijn dat dit een voorbode is van een mogelijke crash.
Bert Dewitte
US Markets