...

Analyse: C/P-Ratio - S&P 500 - AEX - China

28 augustus 2011, 08:17 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De beurzen hebben er een relatief rustige week op zitten. Geen grote paniek meer, maar een monsterstijging werd het ook niet. Enkel de Amerikaanse indices wisten tussen de 4 en de 6% hoger te klimmen. Hier in Europa bleef de stijging beperkt tot rond één procent. Toch is zo’n overgangsweek zeer belangrijk. Het zorgt voor zuurstof bij de indicatoren en het grote negativisme maakt even plaats om de zaken goed te kunnen ordenen. Voorlopig blijf ik bij nog steeds van mening dat het herstel, of op zijn minst consolidatie, zich kan voort zetten zolang één voorwaarde is voldaan: namelijk dat de belangrijke steun op de weekgrafieken die ik ook deze week toon blijft stand houden.


Het goud corrigeerde lichtjes deze week, evenals de obligaties. De Euro/Dollarkoers laat al geruime tijd quasi geen beweging zien. De problemen van beide munten wegen blijkbaar op bij mekaar. De S&P 500 heeft er zoals eerder al gezegd een mooi herstel op zitten deze week.

alt

Het 5-daags voortschrijdend gemiddelde van de Put/Call-ratio is lichtjes gedaald deze week maar staat nog steeds hoog. Een correctie tot rond het evenwichtspunt zou het mogelijk maken om opnieuw met grote kracht te kunnen dalen.

alt


De volgende indicator geeft iets concreter weer in welke mate de Put/Call-ratio eigenlijk te hoog staat. De daling deze in de PPO was eerder beperkt. Met dergelijke
hoge levels is de kans op een daling zoals deze van enkele weken geleden veeleer klein.

alt


Op de daggrafiek van de S&P 500 is een grote driehoeksformatie te zien. Het blijft afwachten aan welke kant de koers zal uitbreken. Een uitbraak aan de onderkant zou een voortzetting op de daling suggereren, een uitbraak langs de bovenkant zou het herstel kunnen verlengen. Een correctie tot het 50% fibonacciniveau lijkt dan aannemelijk.

alt


Dat niveau ligt namelijk samen met belangrijke weerstand. Dit niveau lijkt volgens mij het hoogst haalbare. Gaan we hoger dan zal ik mijn negatieve visie op middellange termijn moeten bijstellen. Zolang de blauwe steunlijn ongeschonden blijft, zie ik een herstel tot rond de 1225 het meest waarschijnlijk.

alt


Ook op de AEX is op de daggrafiek een driehoeksformatie zichtbaar. Het herstel hier kan mogelijk gaan tot het 38,2% fibonacciniveau of mogelijk de 300 waar grote weerstand ligt (zie namelijk weekgrafiek hierna).

alt


De weekgrafiek van de AEX laat zien dat de RSI hier nog steeds zich in oversold gebied bevindt. Voorlopig houdt de steun stand, dus een verder herstel of verdere zijwaartse koersen kunnen hier verandering aan brengen. Overigens is dit op de meeste Europese indices zo. Hierdoor is het nogmaals zichtbaar dat Europa er een stuk zwakker voorstaat dan de VS.

alt


China is de voorbije jaren uitgegroeid tot een leading index. De Shanghai Composite start hierbij enkele maanden vroeger met stijgen of dalen dan de VS en Europa. Op april na is hier nog weinig paniek geweest. Of de periode na deze daling een blauwdruk kan zijn voor de periode die ons te wachten staat valt te discussiëren. Ondertussen blijft China wel de dalende trend volgen, zij het wel aan een gematigde snelheid.

alt

Bert Dewitte
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.