De belegger die enkel een aandeeltje koopt en de beurs van op afstand volgt valt in zekere zin dikwijls te benijden in vergelijking met diegene die dagdagelijks met zijn neus op de schermen zit. Die eerste categorie stelt vast dat de koersen weer eens gestegen zijn en is daar naar ik veronderstel wel tevreden mee. De tweede categorie vraagt zich af hoe het mogelijk is dat ondanks een resem waarschuwingssigalen de boel toch maar blijft doorstijgen en … mist de hausse. De divergenties in de sentimentsindicatoren blijven evenals de lage volumes maar de trend blijft positief. Correcties moeten we dus alvast niet uitsluiten en ze kunnen zich op elk moment voordoen maar de hoofdtrend blijft vooralsnog positief…
Ik toon de kwartaalgrafiek van de Bovespa (66431) vanaf 1994. Interesant om zien dat de index de steunlijn vanaf 1994 terugtest. Ik verbind er geen conclusies aan. We weten dat het een veel voorkomend fenomeen is dat doorbroken lijnen zoals hier in december 2008 teruggetest worden en weerstand worden maar vooraleer te concluderen dat het hier een exit wordt moet er natuurlijk eerst een verkoopsignaal komen en dat is er niet.
De maandgrafiek laat zien dat we vanaf maart zowat onophoudelijk zijn gestegen. De versnelling in de beweging aangegeven door de waaiervorm in de trendlijnen en de scherpte van de hellingsgraad van de trend samen met de stochastics in overbought-gebied maken dat voorzichtigheid aan de dag leggen geen overbodige luxe is.
De weekgrafiek laat binnen het stijgende kanaal weerstand zien maar dit sluit een verdergaande stijging en een aanval op de top niet uit natuurlijk. Wel komen er waarschuwingssignalen in de zin van een relatief grote afstand tussen gemiddelden en een negatieve cross in de aroon. Longs beschermen is ds wel meest veilig.
De daggrafiek ligt er positief bij: geen vuiltje aan de lucht, een positieve cross in de macd en een positieve dmi met een adx boven de 20-grens en koersen boven de stijgende gemiddelden. Longs kunnen dus aangehouden worden…wel die weekgrafiek-gegevens niet veronachtzamen natuurlijk.
De maandgrafiek van de Sensex (16849): ook hier weerstand maar het sluit een verdergaande stijging niet uit natuurlijk. Voor wie long zit is dit atuurlijk wel een aandachtspunt van belang. Waar we ook altijd rekening mee houden is de gap tussen de candles van april-mei 2009. Gaps op maandgrafiek zijn een zeldzaamheid. Het zijn zorgen voor later maar wel iets om niet te vergeten.
Op weekgrafiek valt de aroon op: duidelijke negatieve divergentie en op weg naar een breuk van de steunlijn. Longs op de Sensex vragen dus wel degelijk bescherming.
In de daggrafiek een nakend koopsignaal in de macd en in de dmi. Longs kunnen dus vanuit de gegevens van deze grafiek beschouwd zonder problemen worden aangehouden en voor wie in staat is disciplinair te werken (stop aanhouden vanwege de aroon op weekbasis) zelfs ingenomen worden.
De Shangai (3175) op weekbasis oogt nog steeds positief. Met de correctie augustus-oktober is er voldoende convergentie geweest om de afstand tussen de gemiddelden weer op een aanvaardbaar niveau te brengen en zolang de steunlijn op weekbasis niet wordt gebroken is er geen reden longs te sluiten.
We zien ook op daggrafiek dat er geen reden is longs te sluiten want zowel dmi als macd zijn positief. Wel lijkt het raadzaam een stop te houden op de top van 19 september. Een breuk van deze top lijkt me niet wenselijk.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de Shangai. Geen positie op overige vermelde waarden.