...

Analyse: Bovespa - Sensex -Shangai

12 november 2009, 06:56 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De beleg­ger die enkel een aan­deelt­je koopt en de beurs van op afs­tand vol­gt valt in zekere zin dik­wi­jls te beni­j­den in vergelijk­ing met diegene die dagdagelijks met zijn neus op de scher­men zit. Die eerste cat­e­gorie stelt vast dat de koersen weer eens geste­gen zijn en is daar naar ik veron­der­s­tel wel tevre­den mee. De tweede cat­e­gorie vraagt zich af hoe het mogelijk is dat ondanks een resem waarschuwingssi­galen de boel toch maar bli­jft doorsti­j­gen en … mist de hausse. De diver­gen­ties in de sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jven eve­nals de lage vol­umes maar de trend bli­jft posi­tief. Cor­rec­ties moeten we dus alvast niet uit­sluiten en ze kun­nen zich op elk moment voor­doen maar de hoofdtrend bli­jft vooral­snog positief…


Ik toon de kwartaal­grafiek van de Boves­pa (66431) vanaf 1994. Intere­sant om zien dat de index de ste­un­li­jn vanaf 1994 terugtest. Ik verbind er geen con­clusies aan. We weten dat het een veel voorkomend fenomeen is dat door­bro­ken lij­nen zoals hier in decem­ber 2008 teruggetest wor­den en weer­stand wor­den maar vooraleer te con­clud­eren dat het hier een exit wordt moet er natu­urlijk eerst een verkoopsig­naal komen en dat is er niet.

alt
De maand­grafiek laat zien dat we vanaf maart zowat onophoudelijk zijn geste­gen. De ver­snelling in de beweg­ing aangegeven door de waaier­vorm in de trendli­j­nen en de scherpte van de hellings­graad van de trend samen met de sto­chas­tics in over­bought-gebied mak­en dat voorzichtigheid aan de dag leggen geen over­bod­i­ge luxe is.

alt
De week­grafiek laat bin­nen het sti­j­gende kanaal weer­stand zien maar dit sluit een verder­gaande sti­jging en een aan­val op de top niet uit natu­urlijk. Wel komen er waarschuwingssig­nalen in de zin van een relatief grote afs­tand tussen gemid­delden en een negatieve cross in de aroon. Longs bescher­men is ds wel meest veilig.

alt
De dag­grafiek ligt er posi­tief bij: geen vuilt­je aan de lucht, een posi­tieve cross in de macd en een posi­tieve dmi met een adx boven de 20-grens en koersen boven de sti­j­gende gemid­delden. Longs kun­nen dus aange­houden worden…wel die week­grafiek-gegevens niet veronachtza­men natu­urlijk.

alt
De maand­grafiek van de Sen­sex (16849): ook hier weer­stand maar het sluit een verder­gaande sti­jging niet uit natu­urlijk. Voor wie long zit is dit atu­urlijk wel een aan­dacht­spunt van belang. Waar we ook alti­jd reken­ing mee houden is de gap tussen de can­dles van april-mei 2009. Gaps op maand­grafiek zijn een zeldza­amheid. Het zijn zor­gen voor lat­er maar wel iets om niet te ver­geten.

alt
Op week­grafiek valt de aroon op: duidelijke negatieve diver­gen­tie en op weg naar een breuk van de ste­un­li­jn. Longs op de Sen­sex vra­gen dus wel degelijk bescherming.

alt
In de dag­grafiek een nakend koopsig­naal in de macd en in de dmi. Longs kun­nen dus vanu­it de gegevens van deze grafiek beschouwd zon­der prob­le­men wor­den aange­houden en voor wie in staat is dis­ci­plinair te werken (stop aan­houden van­wege de aroon op week­ba­sis) zelfs ingenomen wor­den.

alt
De Shangai (3175) op week­ba­sis oogt nog steeds posi­tief. Met de cor­rec­tie augus­tus-okto­ber is er vol­doende con­ver­gen­tie geweest om de afs­tand tussen de gemid­delden weer op een aan­vaard­baar niveau te bren­gen en zolang de ste­un­li­jn op week­ba­sis niet wordt gebro­ken is er geen reden longs te sluiten.

alt
We zien ook op dag­grafiek dat er geen reden is longs te sluiten want zow­el dmi als macd zijn posi­tief. Wel lijkt het raadza­am een stop te houden op de top van 19 sep­tem­ber. Een breuk van deze top lijkt me niet wenselijk.

alt
Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de Shangai. Geen posi­tie op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.