De advance/decline op de nyse is nog steeds stijgende en de Mc Clellan-oscillator breekt door zijn vorige toppen. De verwachting is dan ook dat we de top in de aandelenindexen nog niet gezien hebben en dat we nog steeds hogere standen mogen verwachten. Op korte termijn zouden we, gezien het bereiken van weerstandslijnen en de overgekochte indicatoren, een lichte terugval mogen verwachten. Wat de munten betreft ga ik er van uit dat de carry-trades gezien de renteontwikkelingen weer op de usd/yen gericht zijn en niet langer op de eur/usd. Wellicht is dit ook de achterliggende reden voor de stijgingen op de beurzen…
Zoals aangegeven in de inleiding: ik ga er van uit dat de carry-trades opnieuw op de usd/yen zijn gericht. Usd/Yen bereikt nagenoeg een horizontale weerstand en dus zouden we een correctie mogen verwachten (met tegelijkertijd een correctie op de aandelenindexen). Echter: de trend is stijgende in de usd/yen en bij uitbraak zullen ook de aandelenindexen hogere toppen halen.
In de volgende twee grafieken toon ik de SP500:
In de eerste grafiek zien we de stijgende wig en de index bereikt de weerstandslijn van het patroon maar de advance/decline blijft stijgen. In de tweede grafiek zie ik een uitbraak bij de price procent oscillator. Waar we vanwege het patroon een scherpe daling zouden verwachten durf ik daar, gezien de a/d en de ppo, niet op te anticiperen. Een opwaartse uitbraak is mogelijk en zou in dat geval heel fors naar boven kunnen uithalen. Een doelzone 1170⁄1200 is dan haalbaar.
In de volgende twee grafieken laat ik de AEX zien met de XO-grafiek op dagbasis en diezelfde grafiek op weekbasis.
In de XO-grafiek op dagbasis zien we een uitbraak boven de vorige toppen waarbij 328//325/322/318 nu de eerste steunniveaus vormen. De aanwijzingen in deze grafiek in acht genomen ziijn shorts pas aangewezen bij een daling onder 322 waar we dan een vorige 0‑kolom neerwaarts zouden breken.
De uitbraak op daggrafiek in acht genomen moeten we er echter vanuit gaan dat de ingezette trend zich verderzet en dat zou betekenen dat de AEX verder zal stijgen naar de horizontale weerstand bij 348 en mogelijks gaan we dan zelfs naar de weerstandslijn van het stijgende kanaal dat nu op 353 ligt.
Kijken we naar de maandgafiek dan zien we ook daar nog ruimte tot 353 waar we de weerstandslijn over de toppen terugvinden. We zijn nu vanaf de maartbodem tien maanden bezig in een scherp stijgende trend. Ik blijf herhalen en ik zal dit blijven doen trouwens: een hellingsgraad van 70° is echt van het goede teveel en vroeg of laat krijgen we als vervolg een maandenlange zijwaartse trend ofwel een scherpe correctie. Net als in vorige analyses blijf ik dus maar herhalen dat stijgingen er zijn om portefeuilles af te bouwen.
In de weekgrafiek geef ik er de voorkeur aan de ppo-procent te gebruiken in plaats van de macd. In wezen zijn deze indicatoren identiek qua opbouw maar de ppo-procent loopt ietsje voor op de macd. We zien hier dat de ppo op weg is naar het opbouwen van een negatieve divergentie. Hogere indexstanden zullen dus niet langer worden gedragen door deze indicator of anders uitgedrukt.…hogere indexstanden betekenen dat de aex zich daadwerkelijk naar een top toewerkt. Rekening houdende met de dalende weerstandslijn en de low van de candle van 19 september is een aex van 349 te verwachten vooraleer er een correctie van enige betekenis zou optreden. Een vaststelling die bijdraagt aan deze verwachting ligt in het feit dat we vanaf de maartbodem een vijf-structuur kunnen zien waarbij we momenteel in de vijfde golf zitten.
In de daggrafiek zien we de ppo tegen de weerstandslijn en de relatieve afstand tot zijn signaallijn is wel wat groot aan het worden. Het sterk slot in de VS van 24⁄12 in acht genomen zou ik bij de aex nog iets hogere koersen verwachten komende week maar een terugval naar 328 is zeker iets om rekening mee te houden. Gaan we lager dan zien we steun op 323.
Houden we rekening met de macd en de dmi dan zien we dat de macd zijn weerstandslijn breekt en in de min-dmi is nog geen sprake van een ommekeer. Ook deze indicatoren geven dus nog geen te verwachten daling aan.
Nu richten ppo en macd zich op de iets langere termijn. Kijken we voor een beoordeling van de verwachting op zeer korte termijn naar de stochastics dan kunnen we stellen dat er gezien de negatieve divergentie een correctie inzit maar het beeld uit de koersgrafiek en de langere termijnindicatoren in acht genomen moeten we dus niet verwachten dat die correctie ver zal dragen. 328÷325÷322 zal zoals het er momenteel naar uitziet zowat het maximaal haalbare zijn.
Samengevat: Deze markt blijft me, wanneer ik kijk naar het aantal maanden dat we nu stijgen en wanneer ik rekening hou met de hellingsgraad, echt verbazen en ze heeft naar mijn mening weinig uitstaans met de reële waarde van bedrijven. Hoe hoog we ook gaan, ik blijf rekening houden met een correctie die heel wat voeten in de aarde zal hebben. Stel dat de vijf-golf die we nu kunnen herkennen in de weekgrafiek een A is in een groter verband dan moeten we ergens de volgende maanden een zware correctie als B‑golf verwachten. Vergeet niet dat er op 285 een openstaande gap ligt. Ik ga er van uit dat deze dichtgemaakt zal worden en mogelijks testen we zelfs de neklijn van de omgekeerde schouder-kop-schouder op ongeveer 270. De volgende weken gaan we wellicht eerst nog 350⁄353 zien. Dit is naar mijn mening een zone waar we topvorming zullen krijgen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.