...

Analyse: AEX - SPY - VIX

18 oktober 2009, 19:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Voor een derde week op rij stel ik vast dat sen­ti­mentsindi­ca­toren de evo­lu­tie van de aan­de­lenin­dex­en niet beves­ti­gen. Deze negatieve diver­gen­tie hangt als een zwaard boven de aan­de­len­mark­ten. In de grafiek van de Spy zien we dat er nog iet­sje ruimte is voor hogere koersen maar het beeld van de sen­ti­mentsindi­ca­toren in aan­merk­ing genomen moeten we er van uit gaan dat een cor­rec­tie hoe dan ook moet volgen…


In deze week­grafiek van de Spy is duidelijk dat er ruimte is voor een nog iet­sje hogere koers vooraleer de eerder door­bro­ken ste­un­li­jn van het wig­pa­troon opnieuw zal bereikt wor­den. Deze weer­stand­sli­jn hoeft niet noodza­ke­lijk te wor­den bereikt maar de ruimte is er nog wel. In de indi­ca­tor zien we een negatieve diver­gen­tie voorafge­gaan door een korte peri­ode waarin de indi­ca­tor het sti­jgingsmo­men­tum in de track­er niet beves­tigde.

alt
In de week­grafiek van de Vix zien we ruimte voor een nog iets verdere dal­ing tot de hor­i­zon­tale maar de macd buigt langza­am om en zal bij een lagere vix een posi­tieve diver­gen­tie late zien. De track­ers VXZ en VXX zou ik op mijn lijst­je zetten als poten­tiële aankoop­kan­di­dat­en, dit althans voor wie wil inspe­len op een beweg­ing in de volatiliteit.

alt
In de week­grafiek van de SP500 zien we dat de hele beweg­ing vanaf maart in feite één groot wig­pa­troon is. We zijn in dit patroon reeds een hele tijd ver genoeg naar de punt van het patroon opgeschoven om elk moment een uit­braak te kun­nen verwacht­en maar er is nog steeds vol­doende ruimte om nog een aan­tal weken bin­nen dit patroon verder te bewe­gen.

alt
In de kwartaal­grafiek van de Aex zien we dat er tuimte is tot 335 voor­laeer het Fibo-niveau bereikt zal wor­den. Stel dat de Spy er inder­daad nog een tien­tal pun­ten bij­doet dan is die 335 haal­baar.

alt
Even logisch nadenken bij de maand­grafiek: we bevin­den ons nu reeds in de acht­ste maand van sti­jging vanaf de bodem en dit bij een sti­jgings­graad die heel scherp is. Dergelijke verdere koer­son­twik­kel­ing is logis­cher­wi­jze onhoud­baar.
We zien in deze maand­grafiek ook dat de sto­chas­tics in de verkoop­zone is aangekomen en dat we af te reke­nen kri­j­gen met de hoizon­tale weer­standen iut de peri­ode 2003/2004. Ook de lijn jan­u­ari — juli 2008 geeft weer­stand.

alt
Ik zoom de week­grafiek voor de duidelijkheid even in: we zien op deze lin­eaire grafiek een even­wi­jdig sti­j­gend kanaal maar er werd afgelopen week een gap gmaakt met de can­dle van de week voor­di­en. Die gap ligt op 316.74÷318.18 en ik ga er van uit dat deze gap spoedig zal ges­loten wor­den want gaps op week­grafiek die lan­gere tijd open­bli­jven zijn toch wel zeldza­am. Verder zien we op deze grafiek dat we met de high van de can­dle ook de eerder door­bro­ken weer­stand­sli­jn van de wig hebben teruggetest en ook dit gegeven pleit voor een cor­rec­tieve beweg­ing. Let wel: ik neem aan dat een cor­rec­tieve beweg­ing meest logisch is, logis­ch­er dan dat de index nog­maals de lijn zou testen. Die terugtest uit­sluiten doe ik niet van­wege het feit dat met het sluiten van de gap de index ook een hor­i­zon­tale ste­un zal bereiken die een dri­etal weken stand­hield. Die ste­un bij 317 zal dus aan­nemelijk­er­wi­js zor­gen voor een opwaartse beweg­ing dan wel een tijdelijke onder­brek­ing van een dal­ing.
Dat het momen­tum van de hele sti­jging van de afgelopen weken niet meer beves­tigd wordt, daar­voor zien we een vroege waarschuwing in het macd-his­togram. De macd op zich sti­jgt nog wel maar het his­togram als voor­lop­er bli­jft achtero­plopen.

alt
In de dag­grafiek geef ik met de hor­i­zon­tale lijn het ste­un­niveau uit de week­grafiek aan bij 317. Ik neem aan dat dit niveau niet onmid­del­lijk zal door­bro­ken wor­den maar gebeurt dit wel dan richt­en we ons op het 20-daags gemid­delde op 313 en op het 50-daags gemid­delde op 303. Het is pas bij een door­braak van het 50-daags gemid­delde dat ik reken­ing ga houden met een koers­doel richt­ing de bodem van 02 okto­ber bij 300. Hou echter wel reken­ing met de gaps die we zien op uur­grafiek. Nabij 310 ligt er een gap op uur­grafiek dat samen­valt met de sti­j­gende ste­un­li­jn uit deze grafiek.
Tenslotte: gaat de Spy hoger en breekt de aex alsnog de top van vri­jdag hou dan reken­ing met het koers­doel uit de kwartaal­grafiek bij 335.

alt
Samengevat: ik ga er van uit dat de index meest kans maakt op een terug­val. De hoge relatieve afs­tand tussen de gemid­delden samen met de hoge korte rsi zijn trouwens een bijkomend aan­wi­jz­ing waarom ik een terug­val meest logisch zou acht­en. Echter: van­wege, al is het dan ook een klein poten­tieel voor hogere koersen bij de Spy, sluit ik een hogere top bij 335 niet uit.

Edwin Van­damme
US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en de vix. Geen posi­ties op andere ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.