Voor een derde week op rij stel ik vast dat sentimentsindicatoren de evolutie van de aandelenindexen niet bevestigen. Deze negatieve divergentie hangt als een zwaard boven de aandelenmarkten. In de grafiek van de Spy zien we dat er nog ietsje ruimte is voor hogere koersen maar het beeld van de sentimentsindicatoren in aanmerking genomen moeten we er van uit gaan dat een correctie hoe dan ook moet volgen…
In deze weekgrafiek van de Spy is duidelijk dat er ruimte is voor een nog ietsje hogere koers vooraleer de eerder doorbroken steunlijn van het wigpatroon opnieuw zal bereikt worden. Deze weerstandslijn hoeft niet noodzakelijk te worden bereikt maar de ruimte is er nog wel. In de indicator zien we een negatieve divergentie voorafgegaan door een korte periode waarin de indicator het stijgingsmomentum in de tracker niet bevestigde.
In de weekgrafiek van de Vix zien we ruimte voor een nog iets verdere daling tot de horizontale maar de macd buigt langzaam om en zal bij een lagere vix een positieve divergentie late zien. De trackers VXZ en VXX zou ik op mijn lijstje zetten als potentiële aankoopkandidaten, dit althans voor wie wil inspelen op een beweging in de volatiliteit.
In de weekgrafiek van de SP500 zien we dat de hele beweging vanaf maart in feite één groot wigpatroon is. We zijn in dit patroon reeds een hele tijd ver genoeg naar de punt van het patroon opgeschoven om elk moment een uitbraak te kunnen verwachten maar er is nog steeds voldoende ruimte om nog een aantal weken binnen dit patroon verder te bewegen.
In de kwartaalgrafiek van de Aex zien we dat er tuimte is tot 335 voorlaeer het Fibo-niveau bereikt zal worden. Stel dat de Spy er inderdaad nog een tiental punten bijdoet dan is die 335 haalbaar.
Even logisch nadenken bij de maandgrafiek: we bevinden ons nu reeds in de achtste maand van stijging vanaf de bodem en dit bij een stijgingsgraad die heel scherp is. Dergelijke verdere koersontwikkeling is logischerwijze onhoudbaar.
We zien in deze maandgrafiek ook dat de stochastics in de verkoopzone is aangekomen en dat we af te rekenen krijgen met de hoizontale weerstanden iut de periode 2003/2004. Ook de lijn januari — juli 2008 geeft weerstand.
Ik zoom de weekgrafiek voor de duidelijkheid even in: we zien op deze lineaire grafiek een evenwijdig stijgend kanaal maar er werd afgelopen week een gap gmaakt met de candle van de week voordien. Die gap ligt op 316.74÷318.18 en ik ga er van uit dat deze gap spoedig zal gesloten worden want gaps op weekgrafiek die langere tijd openblijven zijn toch wel zeldzaam. Verder zien we op deze grafiek dat we met de high van de candle ook de eerder doorbroken weerstandslijn van de wig hebben teruggetest en ook dit gegeven pleit voor een correctieve beweging. Let wel: ik neem aan dat een correctieve beweging meest logisch is, logischer dan dat de index nogmaals de lijn zou testen. Die terugtest uitsluiten doe ik niet vanwege het feit dat met het sluiten van de gap de index ook een horizontale steun zal bereiken die een drietal weken standhield. Die steun bij 317 zal dus aannemelijkerwijs zorgen voor een opwaartse beweging dan wel een tijdelijke onderbreking van een daling.
Dat het momentum van de hele stijging van de afgelopen weken niet meer bevestigd wordt, daarvoor zien we een vroege waarschuwing in het macd-histogram. De macd op zich stijgt nog wel maar het histogram als voorloper blijft achteroplopen.
In de daggrafiek geef ik met de horizontale lijn het steunniveau uit de weekgrafiek aan bij 317. Ik neem aan dat dit niveau niet onmiddellijk zal doorbroken worden maar gebeurt dit wel dan richten we ons op het 20-daags gemiddelde op 313 en op het 50-daags gemiddelde op 303. Het is pas bij een doorbraak van het 50-daags gemiddelde dat ik rekening ga houden met een koersdoel richting de bodem van 02 oktober bij 300. Hou echter wel rekening met de gaps die we zien op uurgrafiek. Nabij 310 ligt er een gap op uurgrafiek dat samenvalt met de stijgende steunlijn uit deze grafiek.
Tenslotte: gaat de Spy hoger en breekt de aex alsnog de top van vrijdag hou dan rekening met het koersdoel uit de kwartaalgrafiek bij 335.
Samengevat: ik ga er van uit dat de index meest kans maakt op een terugval. De hoge relatieve afstand tussen de gemiddelden samen met de hoge korte rsi zijn trouwens een bijkomend aanwijzing waarom ik een terugval meest logisch zou achten. Echter: vanwege, al is het dan ook een klein potentieel voor hogere koersen bij de Spy, sluit ik een hogere top bij 335 niet uit.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex en de vix. Geen posities op andere vermelde waarden.