...

Analyse: AEX - SPY - VIX

8 november 2009, 21:26 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Op 9 novem­ber hebben we vol­gens Bradley een omkeerdag die in zijn siderop­graph aange­duid staat als belan­grijk. Ik heb een paar jaar terug per­soon­lijk de Bradley-draaipun­ten uit vorige jaren vergeleken met de grafiek van de SP500. Uit mijn studie bleek dat er aan de Bradley-data niet teveel geloof moet gehecht wor­den. Iets meer dan de helft van de draaida­gen bleken van waarde, iets min­der als de helft van de sig­nalen had dus geen waarde. Bepaalde jaren blijken een groot aan­tal Bradley-data te klop­pen, andere jaren valt er weinig of niets met die data aan te van­gen. Ik ben dus benieuwd wat de uitkomst van de draaidag van 0911 zal zijn, temeer omdat mijn eigen draaidag-berekenin­gen eve­neens 0911 aangeven als poten­tiëel keer­punt. Het ver­schil met Bradley is dan wel dat mijn berekenin­gen de korte ter­mi­jn beogen…


Ik toon, zoals ik dat de afgelopen weken elke week doe, de Vix. Voor­gaande weken ves­tigde ik de aan­dacht op het feit dat op week­ba­sis de mac het dal­ingsmo­men­tum niet langer beves­tigde. Het was een aan­wi­jz­ing voor een op een han­den zijnde sti­jging bij de Vix en dus een dal­ing van de index­en. De Vix zit nu in een echthoek en een uit­braak uit één van de grensli­j­nen zal de richt­ing voor de beursin­dex­en aangeven. Omdat de macd mooi posi­tief bli­jft ga ik er van uit dat we meest kans moeten toedicht­en aan een opwaartse uit­braak. Dit betekent dus dat ik er van uit­ga dat de kans op dal­ende aan­de­lenin­dex­en meest waarschi­jn­lijk is. Anticiperen op de beurs is echter iets wat ik niet graag doe, rea­geren geeft meer zek­er­heid.

alt
De wek­grafiek van de Spy: waar we de hele sti­jging, maan­den aan een stuk een sti­j­gende index zagen bij een negatief diverg­erend vol­umepa­troon zien we nu toen­e­mende vol­umes bij een dal­ing ter­wi­jl we in de koers­grafiek de ste­un­li­jn van de sti­j­gende wig neer­waarts hebben door­bro­ken. En…de Price pro­cent oscil­la­tor laat een negatieve cross zien met zijn sig­naal­li­jn. Con­clusie: geen hoopgevende sig­nalen voor diege­nen die nog aan­de­len bezit­ten of aan de kop­er­skant zouden staan.

alt
In de dagrafiek van de Spy eve­neens aan­wi­jzin­gen in het vol­umege­drag die er op duiden dat we reken­ing moeten houden met een lagere index. Vanaf de okto­ber­bo­dem sti­j­gende index bij lagere vol­umes. Ver­vol­gens dalen bij dal­ende vol­umes en nu weer sti­j­gen bij dal­ende vol­umes. Het vol­umepa­troon divergeert dus sinds de okto­ber­bo­dem alti­jd weer negatief met de index. We mogen dus aan­nemen dat de huidi­ge sti­jging slecht een cor­rec­tie is op de vooraf­gaande dal­ing. De indi­ca­tor geeft echter wel een koopsig­naal en voor de korte ter­mi­jn kan er dus een sti­jging plaats­gri­jpen richt­ing de door­bro­ken ste­un­li­jn vooraleer de dal­ing zich verderzet. Bij die dal­ing moet dan de bodem van 0211 sneu­ve­len. In de sti­jging van de eerstvol­gende dagen zou ik let­ten op de hor­i­zon­tale die de top­jes van 17 en 23 sep­tem­ber verbindt. Gaan we boven deze lijn dan komt de verwacht­ing voor verder dal­ende index­en op losse schroeven te staan of anders gezegd, hou een stop voor shorts op 1080 voor de Spy.

alt
Nu we al enig inzicht hebben wat betre­ft de verwachtin­gen voor de vix en de spy kun­nen we even­t­jes gaan kijken wat dat geeft voor de AEX.

Ik begin met de XO-grafiek en daar zien we duidelijk de door­braak van de sti­j­gende ste­un­li­jn. De hor­i­zon­tale lijn­t­jes aan de bovenkant van de grafiek geven aan waar de beleg­ger die shorts in bez­it heeft het best zijn stops kan aan­houden. 316÷318÷322÷328 zijn de stop­niveaus. U kiest maar naarge­lang hoeveel cen­ten U bereid bent te ver­liezen wan­neer de verwacht­ing voor een dal­ing niet door­gaat. Gaat die verwache dal­ing wel door dan zijn 300296 belan­grijke pun­ten en behoudens een paar tussen­liggende niveaus die van min­der belang zijn kijken we na door­braak van de 296 naar 285280 als koers­doel­zone.

alt

Op kwartaal­grafiek de weer­stand van een Fibo-niveau, weer­stand van het gemid­delde en de weer­stand­szone van de hor­i­zon­tale lijn. Duidelijk dat we in weer­stands­ge­bied zit­ten.

alt
En op maand­grafiek geeft dit het vol­gende plaat­je. De index zit op deze lange-ter­mi­jn­grafiek nog steeds boven de sti­j­gende ste­un­li­jn waar­van ik al meerdere malen heb opge­merkt dat dergelijke helling­shoek gewoon­weg niet vol te houden is. De sto­chas­tic buigt om vanu­it de overgekochte zone. Zijwaarts de sti­j­gende ste­un­li­jn ver­lat­en dan wel mid­dels een meer uit­ge­spro­ken dal­ing de lijn breken ligt dus nog steeds in de verwacht­ing.

alt
In een eerste week­grafiek (lin­eaire schaalverdel­ing) het sti­j­gend kanaal in de index waar we nog steeds in bewe­gen. De ste­un­li­jn ligt net boven de 280 en dit niveau stemt dus overeen met de zone aangegeven in de XO-grafiek. Duidelijk negatief voor de verwacht­ing op week­ba­sis is de negatieve cross in de Price pro­cent oscil­la­tor. De twee sti­j­gende ste­un­li­j­nen die bei­den door­bro­ken wer­den zijn de lij­nen vol­gens het three-fan-line principe (bij door­braak eerste lijn is er een waarschuwing voor een tren­dom­me­keer. Bevesti­ig­ing van de trend­ker­ing bij door­braak van de tweede lijn. Defin­tieve omslag vol­gt in de trend wan­neer een lijn door­bro­ken wordt die kan getrokken wor­den onder een derde bodem…dit geeft in het kort het principe van de fan-lines)

alt
In een tweede grafiek even duidelijk­er het fan-line principe met de aan­dacht­spun­ten voor de toekomst. De derde bodem is de bodem van afgelopen week op 296. Breken we neer­waarts door deze lijn dan is dus vol­gens dit principe het hek van de dam en gaan we verder richt­ing Zuiden met de index. Logisch is dat dan wel want een door­braak van de derde lijn zal tevens een door­braak van de gemid­delden beteke­nen.

alt
In de dag­grafiek opnieuw het fan-line principe. In de grafiek geef ik ook de stop-lij­nen aan voor shorts mid­dels de hor­i­zon­tale rode lijn­t­jes. We zien dat de Aroon op het punt staat een koopsig­naal te geven en dus mogen we ervan uit­gaan dat er een sti­jging op korte ter­mi­jn kan vol­gen. Breken we 315 dan wordt het oppassen met shorts maar 322 mag nog vol­gens het Fan-line principe. Gaan we hoger dan zou ik uit de shorts stap­pen. Waarom kijk ik naar die 322? Welnu…op kwartier­grafiek ligt op 318.5 nog een onooglijk open gapje…nauwelijks zicht­baar maar het ligt er en deze mark­ten met hun geliefkoos­de schi­jn­be­weg­in­gen ken­nende zou ik met dat gap­je toch maar reken­ing houden. Naar­mate we de zone 315÷318÷322 naderen wordt het uitk­ijken naar sig­nalen voor shorts en één­maal de dal­ing weer van start gaat is de kans heel reëel dat we door de 296 vallen richt­ing 285280.

alt
Is een sti­jging van een­der welke grootte betrouw­baar? Neen, kijk eens naar het vol­ume de laat­ste paar dagen bij de iShares…de kop­ers hebben er echt geen zin in. Reculer pur mieux tomber -)

alt
Samengevat: meest logisch een sti­jging deze week maar hou op elk ogen­blik reken­ing met een her­vat­ting van de dal­ende trend. Naderen we 315 en zek­er 318.5 dan wordt het echt vingers aan de knop­pen…

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.