Op 9 november hebben we volgens Bradley een omkeerdag die in zijn sideropgraph aangeduid staat als belangrijk. Ik heb een paar jaar terug persoonlijk de Bradley-draaipunten uit vorige jaren vergeleken met de grafiek van de SP500. Uit mijn studie bleek dat er aan de Bradley-data niet teveel geloof moet gehecht worden. Iets meer dan de helft van de draaidagen bleken van waarde, iets minder als de helft van de signalen had dus geen waarde. Bepaalde jaren blijken een groot aantal Bradley-data te kloppen, andere jaren valt er weinig of niets met die data aan te vangen. Ik ben dus benieuwd wat de uitkomst van de draaidag van 09⁄11 zal zijn, temeer omdat mijn eigen draaidag-berekeningen eveneens 09⁄11 aangeven als potentiëel keerpunt. Het verschil met Bradley is dan wel dat mijn berekeningen de korte termijn beogen…
Ik toon, zoals ik dat de afgelopen weken elke week doe, de Vix. Voorgaande weken vestigde ik de aandacht op het feit dat op weekbasis de mac het dalingsmomentum niet langer bevestigde. Het was een aanwijzing voor een op een handen zijnde stijging bij de Vix en dus een daling van de indexen. De Vix zit nu in een echthoek en een uitbraak uit één van de grenslijnen zal de richting voor de beursindexen aangeven. Omdat de macd mooi positief blijft ga ik er van uit dat we meest kans moeten toedichten aan een opwaartse uitbraak. Dit betekent dus dat ik er van uitga dat de kans op dalende aandelenindexen meest waarschijnlijk is. Anticiperen op de beurs is echter iets wat ik niet graag doe, reageren geeft meer zekerheid.
De wekgrafiek van de Spy: waar we de hele stijging, maanden aan een stuk een stijgende index zagen bij een negatief divergerend volumepatroon zien we nu toenemende volumes bij een daling terwijl we in de koersgrafiek de steunlijn van de stijgende wig neerwaarts hebben doorbroken. En…de Price procent oscillator laat een negatieve cross zien met zijn signaallijn. Conclusie: geen hoopgevende signalen voor diegenen die nog aandelen bezitten of aan de koperskant zouden staan.
In de dagrafiek van de Spy eveneens aanwijzingen in het volumegedrag die er op duiden dat we rekening moeten houden met een lagere index. Vanaf de oktoberbodem stijgende index bij lagere volumes. Vervolgens dalen bij dalende volumes en nu weer stijgen bij dalende volumes. Het volumepatroon divergeert dus sinds de oktoberbodem altijd weer negatief met de index. We mogen dus aannemen dat de huidige stijging slecht een correctie is op de voorafgaande daling. De indicator geeft echter wel een koopsignaal en voor de korte termijn kan er dus een stijging plaatsgrijpen richting de doorbroken steunlijn vooraleer de daling zich verderzet. Bij die daling moet dan de bodem van 02⁄11 sneuvelen. In de stijging van de eerstvolgende dagen zou ik letten op de horizontale die de topjes van 17 en 23 september verbindt. Gaan we boven deze lijn dan komt de verwachting voor verder dalende indexen op losse schroeven te staan of anders gezegd, hou een stop voor shorts op 1080 voor de Spy.
Nu we al enig inzicht hebben wat betreft de verwachtingen voor de vix en de spy kunnen we eventjes gaan kijken wat dat geeft voor de AEX.
Ik begin met de XO-grafiek en daar zien we duidelijk de doorbraak van de stijgende steunlijn. De horizontale lijntjes aan de bovenkant van de grafiek geven aan waar de belegger die shorts in bezit heeft het best zijn stops kan aanhouden. 316÷318÷322÷328 zijn de stopniveaus. U kiest maar naargelang hoeveel centen U bereid bent te verliezen wanneer de verwachting voor een daling niet doorgaat. Gaat die verwache daling wel door dan zijn 300⁄296 belangrijke punten en behoudens een paar tussenliggende niveaus die van minder belang zijn kijken we na doorbraak van de 296 naar 285⁄280 als koersdoelzone.
Op kwartaalgrafiek de weerstand van een Fibo-niveau, weerstand van het gemiddelde en de weerstandszone van de horizontale lijn. Duidelijk dat we in weerstandsgebied zitten.
En op maandgrafiek geeft dit het volgende plaatje. De index zit op deze lange-termijngrafiek nog steeds boven de stijgende steunlijn waarvan ik al meerdere malen heb opgemerkt dat dergelijke hellingshoek gewoonweg niet vol te houden is. De stochastic buigt om vanuit de overgekochte zone. Zijwaarts de stijgende steunlijn verlaten dan wel middels een meer uitgesproken daling de lijn breken ligt dus nog steeds in de verwachting.
In een eerste weekgrafiek (lineaire schaalverdeling) het stijgend kanaal in de index waar we nog steeds in bewegen. De steunlijn ligt net boven de 280 en dit niveau stemt dus overeen met de zone aangegeven in de XO-grafiek. Duidelijk negatief voor de verwachting op weekbasis is de negatieve cross in de Price procent oscillator. De twee stijgende steunlijnen die beiden doorbroken werden zijn de lijnen volgens het three-fan-line principe (bij doorbraak eerste lijn is er een waarschuwing voor een trendommekeer. Bevestiiging van de trendkering bij doorbraak van de tweede lijn. Defintieve omslag volgt in de trend wanneer een lijn doorbroken wordt die kan getrokken worden onder een derde bodem…dit geeft in het kort het principe van de fan-lines)
In een tweede grafiek even duidelijker het fan-line principe met de aandachtspunten voor de toekomst. De derde bodem is de bodem van afgelopen week op 296. Breken we neerwaarts door deze lijn dan is dus volgens dit principe het hek van de dam en gaan we verder richting Zuiden met de index. Logisch is dat dan wel want een doorbraak van de derde lijn zal tevens een doorbraak van de gemiddelden betekenen.
In de daggrafiek opnieuw het fan-line principe. In de grafiek geef ik ook de stop-lijnen aan voor shorts middels de horizontale rode lijntjes. We zien dat de Aroon op het punt staat een koopsignaal te geven en dus mogen we ervan uitgaan dat er een stijging op korte termijn kan volgen. Breken we 315 dan wordt het oppassen met shorts maar 322 mag nog volgens het Fan-line principe. Gaan we hoger dan zou ik uit de shorts stappen. Waarom kijk ik naar die 322? Welnu…op kwartiergrafiek ligt op 318.5 nog een onooglijk open gapje…nauwelijks zichtbaar maar het ligt er en deze markten met hun geliefkoosde schijnbewegingen kennende zou ik met dat gapje toch maar rekening houden. Naarmate we de zone 315÷318÷322 naderen wordt het uitkijken naar signalen voor shorts en éénmaal de daling weer van start gaat is de kans heel reëel dat we door de 296 vallen richting 285⁄280.
Is een stijging van eender welke grootte betrouwbaar? Neen, kijk eens naar het volume de laatste paar dagen bij de iShares…de kopers hebben er echt geen zin in. Reculer pur mieux tomber -)
Samengevat: meest logisch een stijging deze week maar hou op elk ogenblik rekening met een hervatting van de dalende trend. Naderen we 315 en zeker 318.5 dan wordt het echt vingers aan de knoppen…
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.