...

Analyse: AEX - SPY - VIX

1 augustus 2010, 09:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Die eeuwige diver­gen­tie tussen de aan­de­lenin­dex­en maakt het nooit makke­lijk, bli­jft een beeld van ver­war­ring schep­pen. Wan­neer we het brede plaat­je bek­ijken dan is duidelijk dat de zones mei-juni-juli voor weer­stand bli­jven zor­gen. Duidelijk is ook dat de evo­lu­tie eur/​usd en usd/​yen van grote invloed zijn. Die muntver­houdin­gen zullen naar mijn mening op korte ter­mi­jn bepal­end zijn voor de richt­ing van de aan­de­len­mark­ten. Immers usd/​yen ligt tegen de bodem van 1995 aan en Japan schi­et in eigen voet voor wat betre­ft hun export wan­neer ze hun munt nog sterk­er lat­en wor­den. Eur/​usd daar­ente­gen zit tegen weer­stand en zou terug­moeten. We zullen het als kleine beleg­ger vlug genoeg merken wat de pre­cieze gevol­gen voor de aan­de­len­mark­ten zullen zijn. Voorzichtigheid lijkt me aangewezen…


Euro/​usd op dag­ba­sis: een sti­j­gende wig — tegen weer­stand hor­i­zon­taal en tegen een Fibo-niveau — nog geen uit­braak naar bene­den.
Richt­en we ons op wat we afgelopen weken veelvuldig kon­den vast­stellen dan betekent een neer­waartse uit­braak uit de wig een dal­ende aan­de­len­markt. Zover zijn we nog niet, eerst kijken welke richt­ing eur/​usd uit­gaat.

alt

Usd/​Yen: de bodem van 1995 nage­noeg bereikt — laat Japan de munt nog sterk­er wor­den? — Dat kan ik moeil­ijk aan­nemen (tip: kijk naar de track­er YCS)

alt

Behalve twee boven­staande grafieken haal ik er ook nog de lange rente bij: hoe fors kun je de oblig­atieko­ersen nog verder over­waarderen? De jong­ste cijfers geven aan dat de inflatie in de euro­zone sti­jgt. Ik heb alti­jd al gezegd dat de schulden­prob­lematiek oplossen makke­lijk” is voor de regeringen…zorg dat er inflatie komt… maar dat betekent dat die oblig­atieko­ersen naar bene­den moeten en de lange rente moet gaan sti­j­gen.

alt

Wie me de relatie tussen boven­staande grafieken kan uit­leggen eve­nals hun invloed op de beursko­ersen die kri­jgt van mij de vijf want die uitkomst zal ons vertellen wat er ons als beleg­ger te doen staat. De drie boven­staande grafieken dienen we in elk geval goed op te vol­gen.

Kijken we naar de VIX dan zie ik voor de aan­de­len­mark­ten weinig reden tot juichen. Die macd ligt veel te vlak en dus moet die vix gaan sti­j­gen. Daarom niet mor­gen maar een sti­j­gende vix betekent dal­ende aan­de­len­mark­ten en vol­gens de vix komt die dal­ing er aan. Nog een grafiek dus om in het oog te houden wil je met enig suc­ces op de beurs bezig zijn.

alt

Hoe moeten we als beleg­ger con­creet omgaan met al deze boven­staande gegevens? Ons rest niets anders dan goed de evo­lu­tie van de betr­e­f­fende grafieken op te vol­gen. We kun­nen nu één­maal geen inschat­ting mak­en waar de belan­gen van de hoge heren liggen.
Kijk ik naar de spy op dag­ba­sis dan bli­jft de vast­stelling dat dalin­gen gebeuren bij sti­j­gende vol­umes en sti­jgin­gen bij dal­ende vol­umes. Dat is absolu­ut niet hoopgevend voor de bulls. Bijgevolg geef ik meest aan­dacht aan de sti­j­gende ste­un­li­jn onder de juli­bodems. Breekt die naar bene­den dan gaan we deftig onderuit met de beurzen. Maar…elke sti­jging naar de top­pen toe is van­wege die vol­umes geen lon­gop­por­tu­niteit maar wel een gele­gen­heid om shorts in te nemen.

alt

Op week­ba­sis zien we dan wel weer die dal­ende vol­umes maar in dit geval zijn die niet bear­ish maar bull­ish van aard. Mijn con­clusie bli­jft dan ook: we gaan een dal­ing kri­j­gen van de aan­de­lenin­dex­en maar die gaat niet verder dan de ste­un­li­jn hier ingetek­end op week­grafiek. Na die dal­ing weer omhoog om de top van april uit te nemen. Let wel op als beleg­ger: die dal­ing naar de ste­un­li­jn betekent een dre­un van zo’n dikke 10%. Een behoor­lijke smak dus…

alt

Ver­tal­en we één en ander naar de AEX dan betekent het dat we naar 340, zelfs 346 kun­nen. Bij deze niveaus wordt het grafieken bek­ijken en bij voorkomend sig­naal short gaan. Naar de onderkant toe houden we 306300 in de gat­en. Daaron­der gaan we gewoon lager. Tussen die 340346 en 306300 liggen een resem ste­un­niveaus maar ik zou aan­raden die op uur­grafieken te vol­gen.

alt

Op week­grafiek geef ik met de rode lijn­t­jes mijn verwachte kanaal aan voor de komende weken. Elke sti­jging richt­ing 346 betekent denken aan shorts opbouwen. Immers vanu­it het vol­umev­er­loop van de Spy bli­jft de kans groot dat we richt­ing 300÷296÷280 gaan.

alt

Op dag­ba­sis bli­jft het net zoals bij de spy oplet­ten voor die lijn onder de juni­bodems. Longs lijken me niet aangewezen. Bij sti­jging zou ik telkens weer uitk­ijken naar het innemen van shorts.

alt

Voor die stelling­name kri­jg ik beves­tig­ing vanu­it mijn sys­teem: de dmi gaat naar verkoop en het macd-his­togram zwakt af. De adx geeft aan dat er hele­maal geen trend­matigheid te bespeuren valt. Fibo’s liggen op 335÷328÷325÷320÷315.
Deze grafiek geef ik elke dag in mijn blog op de home­page van deze site.

alt

Samengevat: ik verwacht een stur­ing van de aan­de­len­mark­ten vanu­it de muntver­houdin­gen en vanu­it de rente. Het vol­ume op de spy bli­jft al weken­lang negatief. Het betekent niet dat we niet even hoger kun­nen op zeer korte ter­mi­jn maar ik verwacht hoe dan ook een dal­ing van een tien­tal pro­cent.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.








Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.