Die eeuwige divergentie tussen de aandelenindexen maakt het nooit makkelijk, blijft een beeld van verwarring scheppen. Wanneer we het brede plaatje bekijken dan is duidelijk dat de zones mei-juni-juli voor weerstand blijven zorgen. Duidelijk is ook dat de evolutie eur/usd en usd/yen van grote invloed zijn. Die muntverhoudingen zullen naar mijn mening op korte termijn bepalend zijn voor de richting van de aandelenmarkten. Immers usd/yen ligt tegen de bodem van 1995 aan en Japan schiet in eigen voet voor wat betreft hun export wanneer ze hun munt nog sterker laten worden. Eur/usd daarentegen zit tegen weerstand en zou terugmoeten. We zullen het als kleine belegger vlug genoeg merken wat de precieze gevolgen voor de aandelenmarkten zullen zijn. Voorzichtigheid lijkt me aangewezen…
Euro/usd op dagbasis: een stijgende wig — tegen weerstand horizontaal en tegen een Fibo-niveau — nog geen uitbraak naar beneden.
Richten we ons op wat we afgelopen weken veelvuldig konden vaststellen dan betekent een neerwaartse uitbraak uit de wig een dalende aandelenmarkt. Zover zijn we nog niet, eerst kijken welke richting eur/usd uitgaat.
Usd/Yen: de bodem van 1995 nagenoeg bereikt — laat Japan de munt nog sterker worden? — Dat kan ik moeilijk aannemen (tip: kijk naar de tracker YCS)
Behalve twee bovenstaande grafieken haal ik er ook nog de lange rente bij: hoe fors kun je de obligatiekoersen nog verder overwaarderen? De jongste cijfers geven aan dat de inflatie in de eurozone stijgt. Ik heb altijd al gezegd dat de schuldenproblematiek oplossen “makkelijk” is voor de regeringen…zorg dat er inflatie komt… maar dat betekent dat die obligatiekoersen naar beneden moeten en de lange rente moet gaan stijgen.
Wie me de relatie tussen bovenstaande grafieken kan uitleggen evenals hun invloed op de beurskoersen die krijgt van mij de vijf want die uitkomst zal ons vertellen wat er ons als belegger te doen staat. De drie bovenstaande grafieken dienen we in elk geval goed op te volgen.
Kijken we naar de VIX dan zie ik voor de aandelenmarkten weinig reden tot juichen. Die macd ligt veel te vlak en dus moet die vix gaan stijgen. Daarom niet morgen maar een stijgende vix betekent dalende aandelenmarkten en volgens de vix komt die daling er aan. Nog een grafiek dus om in het oog te houden wil je met enig succes op de beurs bezig zijn.
Hoe moeten we als belegger concreet omgaan met al deze bovenstaande gegevens? Ons rest niets anders dan goed de evolutie van de betreffende grafieken op te volgen. We kunnen nu éénmaal geen inschatting maken waar de belangen van de hoge heren liggen.
Kijk ik naar de spy op dagbasis dan blijft de vaststelling dat dalingen gebeuren bij stijgende volumes en stijgingen bij dalende volumes. Dat is absoluut niet hoopgevend voor de bulls. Bijgevolg geef ik meest aandacht aan de stijgende steunlijn onder de julibodems. Breekt die naar beneden dan gaan we deftig onderuit met de beurzen. Maar…elke stijging naar de toppen toe is vanwege die volumes geen longopportuniteit maar wel een gelegenheid om shorts in te nemen.
Op weekbasis zien we dan wel weer die dalende volumes maar in dit geval zijn die niet bearish maar bullish van aard. Mijn conclusie blijft dan ook: we gaan een daling krijgen van de aandelenindexen maar die gaat niet verder dan de steunlijn hier ingetekend op weekgrafiek. Na die daling weer omhoog om de top van april uit te nemen. Let wel op als belegger: die daling naar de steunlijn betekent een dreun van zo’n dikke 10%. Een behoorlijke smak dus…
Vertalen we één en ander naar de AEX dan betekent het dat we naar 340, zelfs 346 kunnen. Bij deze niveaus wordt het grafieken bekijken en bij voorkomend signaal short gaan. Naar de onderkant toe houden we 306⁄300 in de gaten. Daaronder gaan we gewoon lager. Tussen die 340⁄346 en 306⁄300 liggen een resem steunniveaus maar ik zou aanraden die op uurgrafieken te volgen.
Op weekgrafiek geef ik met de rode lijntjes mijn verwachte kanaal aan voor de komende weken. Elke stijging richting 346 betekent denken aan shorts opbouwen. Immers vanuit het volumeverloop van de Spy blijft de kans groot dat we richting 300÷296÷280 gaan.
Op dagbasis blijft het net zoals bij de spy opletten voor die lijn onder de junibodems. Longs lijken me niet aangewezen. Bij stijging zou ik telkens weer uitkijken naar het innemen van shorts.
Voor die stellingname krijg ik bevestiging vanuit mijn systeem: de dmi gaat naar verkoop en het macd-histogram zwakt af. De adx geeft aan dat er helemaal geen trendmatigheid te bespeuren valt. Fibo’s liggen op 335÷328÷325÷320÷315.
Deze grafiek geef ik elke dag in mijn blog op de homepage van deze site.
Samengevat: ik verwacht een sturing van de aandelenmarkten vanuit de muntverhoudingen en vanuit de rente. Het volume op de spy blijft al wekenlang negatief. Het betekent niet dat we niet even hoger kunnen op zeer korte termijn maar ik verwacht hoe dan ook een daling van een tiental procent.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.