Er zijn duidelijke signalen dat we een correctie zullen krijgen op de stijging. Even gaan ademhalen dus om daarna weer hoger te gaan. Ik toon in de analyse de obv bij de spy want die indicator kent een twijfelachtig verloop. Samen met een stijgende wig en het bereiken van een horizontale weerstand stemt dit tot nadenken. Ook toon ik de vix die op een steun ligt. Behalve die twee signalen zien we een negatieve divergentie in de Mc Clellan oscillator, de put-call ratio bereikt een extreme waarde en de dollar kan even gaan stijgen…
Ik begin mijn analyse met een grafiekje van de dollar. We weten dat wanneer de dollar stijgt de beursindexen dalen (carry-trades). Duidelijk is dat de relatieve afstand tussen de gemiddelden hoog is bij het bereiken van de steunlijn van het dalend kanaal en de macd laat een positieve divergentie zien. De dollar moet dus even gaan stijgen en bijgevolg zullen de beursindexen wat terrein moeten prijsgeven.
Nog een knipperlampje die aangeeft dat we een correctie kunnen krijgen: de Vix noteert op een steunniveau en op de steunlijn van een dalend kanaal.
Vervolgens hebben we de put-call ratio die een extreme waarde bereikt en de negatieve divergentie in de Mc Clellan Oscillator (die zaken zijn terug te vinden op www.stockcharts.com )
Meest gaat mijn aandacht uit naar de volgende grafiek. In juni en juli steeg de obv bij een stijging van de spy en bij de bodem van juli werd er zelfs een positieve divergentie neergezet. Ook in augustus stijgt de obv maar in tegenstelling tot de vorige stijgingen stokt de obv wanneer de spy 1130 bereikt in september. De stijging van de spy ging verder maar er was dus geen bevestiging meer door het volume. Koersverloop en volumeverloop moeten elkaar in een gezonde beweging bevestigen en daar is hier dus geen sprake van.
Neem daarbij dat de Spy zijn horizontale weerstandszone van april bereikt, tevens zien we een gap op 1190 (huidige waarde van de spy is 1177), we zien een stijgende wig, de gemiddelden liggen relatief ver uit elkaar…
Alles bij elkaar genomen zou ik komende week een ietsje hogere index verwachten om die gap te vullen en dan zijn we ook ver genoeg opgeschoven in de wig om een neerwaartse uitbraak te mogen verwachten. Een correctie naar de 1130-zone toe dus. Gezien de steun van de gemiddelden verwacht ik dat die zone stand zal houden en van daar uit kan de index dus een nieuwe stijging inzetten. Redenen daarvoor heb ik eerder al aangegeven: liquiditeit in de markt pompen met QE2, rente gaat stijgen (kijk bijvoorbeeld naar de tracker TBT), inflatie zal gaan aantrekken…allemaal zaken waarbij je beter in aandelen kunt zitten dan in cash…)
Voldoende knipperlichten dus om er logischerwijze van uit te gaan dat een correctie voor de deur staat en vertalen we deze gegevens naar de aex dan zien we in de xo-grafiek dat we de steunlijn van de symmetrische driehoek kunnen gaan terug testen bij 335. 331 zou ook nog kunnen maar om de latere trend naar koersen van 360 en hoger niet te verstoren zie ik de index liever niet dieper als 335. 328 is een uiterste steun die we mogen bereiken en daar zouden we dan een dubbele bodem plaatsen. Lager als 328 keert de hele zaak om naar negatief.
Komen we eerst bij 346⁄350 vooraleer naar 335 te dalen? Dat kan, het is iets om rekening mee te houden omdat de spy die gap bij 1190 kan dichtmaken. De inmiddels
gekende green-monday kan daar mogelijks voor zorgen — )
Op maandgrafiek is de belangrijkheid van 343 duidelijk want al sinds juni kampen we met die weerstand. Daar door heen breken betekent dat we naar het 50-maands gemiddelde kunnen bij 353. Eens de 353 doorbroken ligt de weg open naar de volgende horizontale weerstand bij 400. Duidelijk in deze rechthoek zijn ook de steunen bij 317÷307÷300 en het 20-maands gemiddelde bij 327. Komen we onder deze niveaus dan beginnen de alarmbelletjes te rinkelen. De positieve verwachtingen mogen we dan begraven.
Op weekgrafiek is er niets te merken dat de positieve verwachtingen voor de lange termijn dreigt te verstoren. De index blijft netjes boven de gemiddelden liggen en de price procent oscillator ligt met een koopsignaal boven de 0‑lijn (lees: op de door mij toegepaste instellingen…er is een golden-cross tussen 9- en 16-weeks gemiddelde) Puur technisch gezien is de aanwezigheid van het rechthekspatroon een reden om aan te nemen dat de uitbraak opwaarts uiteindelijk wel zal plaatsgrijpen want een rechthoek is op deze plaats in de koersgrafiek in de regel een vervolgpatroon. De voorafgaande beweging was een stijging, bijgevolg moet de uitbraak opwaarts gebeuren. Trouwens: ik beschouw dit zijwaartse patroon nog steeds als een vierde golf. Golf 1 van maart tot juni 2009, golf 2 van juni tot juli 2009, golf 3 van juli 2009 tot april 2010 en sindsdien zitten we dus in golf 4. Een opwaartse uitbraak zal ik dus beschouwen als een laatste golf die dus ergens in 2011 wellicht gevolgd zal worden door een daling om U tegen te zeggen…
Op dagbasis hou ik er rekening mee (vanwege de nog te sluiten gap op 1190 bij de spy) dat we ietsje hoger kunnen om de lijn onder de bodems van 31 augustus en 23 september te bereiken bij 346. De adx blijft heel netjes onder de 20-grens, dus ik geloof er geen barst van dat we nu reeds zullen uitbreken…346 wordt naar mijn mening een false break van die 343. Dmi is positief maar die macd zint me niet, die kan naar een negatieve divergentie omslaan. Dat is vanuit de gegevens in het begin van mijn analyse vermeld ook wat ik verwacht. Bijgevolg: mogelijks 346 en vervolgens naar beneden om die gap bij 335 te sluiten. Gaan we lager dan komt de atr-lijn op 330 in beeld en ..328 ligt daar dan niet meer ver van af. We weten uit de xo-grafiek dat we daar niet onder moeten komen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.