...

Analyse: AEX - SPY - VIX

17 oktober 2010, 15:18 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Er zijn duidelijke sig­nalen dat we een cor­rec­tie zullen kri­j­gen op de sti­jging. Even gaan ademhalen dus om daar­na weer hoger te gaan. Ik toon in de analyse de obv bij de spy want die indi­ca­tor kent een twi­jfelachtig ver­loop. Samen met een sti­j­gende wig en het bereiken van een hor­i­zon­tale weer­stand stemt dit tot nadenken. Ook toon ik de vix die op een ste­un ligt. Behalve die twee sig­nalen zien we een negatieve diver­gen­tie in de Mc Clel­lan oscil­la­tor, de put-call ratio bereikt een extreme waarde en de dol­lar kan even gaan stijgen…


Ik begin mijn analyse met een grafiek­je van de dol­lar. We weten dat wan­neer de dol­lar sti­jgt de beursin­dex­en dalen (car­ry-trades). Duidelijk is dat de relatieve afs­tand tussen de gemid­delden hoog is bij het bereiken van de ste­un­li­jn van het dal­end kanaal en de macd laat een posi­tieve diver­gen­tie zien. De dol­lar moet dus even gaan sti­j­gen en bijgevolg zullen de beursin­dex­en wat ter­rein moeten pri­js­geven.

alt

Nog een knip­per­lam­p­je die aangeeft dat we een cor­rec­tie kun­nen kri­j­gen: de Vix noteert op een ste­un­niveau en op de ste­un­li­jn van een dal­end kanaal.

alt
Ver­vol­gens hebben we de put-call ratio die een extreme waarde bereikt en de negatieve diver­gen­tie in de Mc Clel­lan Oscil­la­tor (die zak­en zijn terug te vin­den op www​.stockcharts​.com )
Meest gaat mijn aan­dacht uit naar de vol­gende grafiek. In juni en juli steeg de obv bij een sti­jging van de spy en bij de bodem van juli werd er zelfs een posi­tieve diver­gen­tie neergezet. Ook in augus­tus sti­jgt de obv maar in tegen­stelling tot de vorige sti­jgin­gen stokt de obv wan­neer de spy 1130 bereikt in sep­tem­ber. De sti­jging van de spy ging verder maar er was dus geen beves­tig­ing meer door het vol­ume. Koersver­loop en vol­umev­er­loop moeten elka­ar in een gezonde beweg­ing beves­ti­gen en daar is hier dus geen sprake van.
Neem daar­bij dat de Spy zijn hor­i­zon­tale weer­stand­szone van april bereikt, tevens zien we een gap op 1190 (huidi­ge waarde van de spy is 1177), we zien een sti­j­gende wig, de gemid­delden liggen relatief ver uit elka­ar…
Alles bij elka­ar genomen zou ik komende week een iet­sje hogere index verwacht­en om die gap te vullen en dan zijn we ook ver genoeg opgeschoven in de wig om een neer­waartse uit­braak te mogen verwacht­en. Een cor­rec­tie naar de 1130-zone toe dus. Gezien de ste­un van de gemid­delden verwacht ik dat die zone stand zal houden en van daar uit kan de index dus een nieuwe sti­jging inzetten. Rede­nen daar­voor heb ik eerder al aangegeven: liq­uiditeit in de markt pom­pen met QE2, rente gaat sti­j­gen (kijk bijvoor­beeld naar de track­er TBT), inflatie zal gaan aantrekken…allemaal zak­en waar­bij je beter in aan­de­len kunt zit­ten dan in cash…)

alt

Vol­doende knip­per­licht­en dus om er logis­cher­wi­jze van uit te gaan dat een cor­rec­tie voor de deur staat en ver­tal­en we deze gegevens naar de aex dan zien we in de xo-grafiek dat we de ste­un­li­jn van de sym­metrische driehoek kun­nen gaan terug testen bij 335. 331 zou ook nog kun­nen maar om de lat­ere trend naar koersen van 360 en hoger niet te ver­storen zie ik de index liev­er niet dieper als 335. 328 is een uiter­ste ste­un die we mogen bereiken en daar zouden we dan een dubbele bodem plaat­sen. Lager als 328 keert de hele zaak om naar negatief.
Komen we eerst bij 346350 vooraleer naar 335 te dalen? Dat kan, het is iets om reken­ing mee te houden omdat de spy die gap bij 1190 kan dicht­mak­en. De inmid­dels
gek­ende green-mon­day kan daar mogelijks voor zor­gen — )


alt

Op maand­grafiek is de belan­grijkheid van 343 duidelijk want al sinds juni kam­p­en we met die weer­stand. Daar door heen breken betekent dat we naar het 50-maands gemid­delde kun­nen bij 353. Eens de 353 door­bro­ken ligt de weg open naar de vol­gende hor­i­zon­tale weer­stand bij 400. Duidelijk in deze rechthoek zijn ook de ste­unen bij 317÷307÷300 en het 20-maands gemid­delde bij 327. Komen we onder deze niveaus dan begin­nen de alarm­bel­let­jes te rinke­len. De posi­tieve verwachtin­gen mogen we dan begraven.

alt

Op week­grafiek is er niets te merken dat de posi­tieve verwachtin­gen voor de lange ter­mi­jn dreigt te ver­storen. De index bli­jft net­jes boven de gemid­delden liggen en de price pro­cent oscil­la­tor ligt met een koopsig­naal boven de 0‑lijn (lees: op de door mij toegepaste instellingen…er is een gold­en-cross tussen 9- en 16-weeks gemid­delde) Puur tech­nisch gezien is de aan­wezigheid van het rechthekspa­troon een reden om aan te nemen dat de uit­braak opwaarts uitein­delijk wel zal plaats­gri­jpen want een rechthoek is op deze plaats in de koers­grafiek in de regel een ver­vol­gpa­troon. De vooraf­gaande beweg­ing was een sti­jging, bijgevolg moet de uit­braak opwaarts gebeuren. Trouwens: ik beschouw dit zijwaartse patroon nog steeds als een vierde golf. Golf 1 van maart tot juni 2009, golf 2 van juni tot juli 2009, golf 3 van juli 2009 tot april 2010 en sinds­di­en zit­ten we dus in golf 4. Een opwaartse uit­braak zal ik dus beschouwen als een laat­ste golf die dus ergens in 2011 wellicht gevol­gd zal wor­den door een dal­ing om U tegen te zeggen…

alt

Op dag­ba­sis hou ik er reken­ing mee (van­wege de nog te sluiten gap op 1190 bij de spy) dat we iet­sje hoger kun­nen om de lijn onder de bodems van 31 augus­tus en 23 sep­tem­ber te bereiken bij 346. De adx bli­jft heel net­jes onder de 20-grens, dus ik geloof er geen barst van dat we nu reeds zullen uitbreken…346 wordt naar mijn mening een false break van die 343. Dmi is posi­tief maar die macd zint me niet, die kan naar een negatieve diver­gen­tie omslaan. Dat is vanu­it de gegevens in het begin van mijn analyse ver­meld ook wat ik verwacht. Bijgevolg: mogelijks 346 en ver­vol­gens naar bene­den om die gap bij 335 te sluiten. Gaan we lager dan komt de atr-lijn op 330 in beeld en ..328 ligt daar dan niet meer ver van af. We weten uit de xo-grafiek dat we daar niet onder moeten komen.

alt

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.













Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.