Korte termijnindicatoren en de sentimentsindicatoren op korte termijn gericht geven aan dat we volgende week wat gaan corrigeren op de daling van afgelopen week. Het plaatje ziet er voor de langere termijn niet zo mooi uit. Ik geef in mijn analyse aan waarom dat zo is. Volgende week even adem happen dus en vervolgens gaan we weer verder dalen. De mei-juni-bodems zullen dan in gevaar komen. Breken we die bodems dan gaan de luiken open…
Kijken we naar de Spy dan valt het volumeverloop echt wel op: bij elke daling zien we stijgende volumes, bij elke stijging zien we telkens dalende volumes. Het hele koerspatroon vanaf de meibodem oogt dus duidelijk coorectief. Met de daling van afgelopen week zijn we ook onder de top van 3 juni terechtgekomen. De index ligt onder de dalende gemiddelden en de macd staat op het punt negatief te kruisen en die kruising gebeurt dan ook nog eens zonder dat de macd eerst boven de 0‑lijn kon uitstijgen. We zijn teruggevallen tot bij de horizontale steunzone februari-mei- juni en een opvering…aarzeling vooraleer verder te dalen mag verwacht worden. Het volumepatroon is heel belangrijk en vertelt me dat het uiteindelijk wel tot een breuk van de mei-junibodems moet komen…stilaan ebt de twijfel weg en wordt alles duidelijker…ga er maar van uit dat de aandelenindexen een stuk lager moeten.
Ik plaats de Fibo’s met als referentiepunten de bodem en de top van juni. Een terugvering volgende week kan dus de gap sluiten bij 1090 en mogelijks halen we weer de top van 03 juni bij 1100. Vooralsnog ga ik er dus van uit dat we een lagere top plaatsen.
Op XO bij de aex mag ik er dus van uit gaan dat we terugveren naar 333÷337÷342. Elke opvering naar die zones toe is een gelegenheid om shorts in te nemen. Komen we onder het slot van vrijdag dan richten we ons op 320÷310÷305÷300 en 296.
Op maandbasis zien we de weerstand van het 40-maands gemiddelde nabij de apriltop. Dit gemiddelde ligt op 352. Vooralsnog bewegen we zijwaarts maar stilaan buigt de macd op maandbasis om naar verkoop en de polarized fractal die vooroploopt geeft reeds een verkoopsignaal. Duidelijk is dat de top van augustus 2009 en de low van april 2010 een scheidingslijn van belang vormen. Die lijn ligt op 302. Komt de aex lager als 302 dan kunnen we er dus van op aan dat we een langerdurende negatieve periode krijgen.
Op een aantal sites zie ik verwijzingen naar de bearish engulfing. Een paar bemerkingen daarover — een conclusie verbinden hieraan is vooruitlopen op de zaak want we bevinden ons in een zijwaartse trend wat het patroon minder betrouwbaar maakt. Daar komt nog bij dat er geen uitgesproken stijging voorafging aan het patroon. Puur op basis van de bearish engulfing beweren of insinueren dat we nu onmiddellijk verder moeten dalen is dus wat mij betreft voorbarig. Persoonlijk richt ik me op de mogelijkheid van de steunlijn van het wolve-wavepatroon (aex naar 280) maar dan met in het achterhoofd de volumeontwikkeling van de Spy. Dat zijn objectieve gegevens. Mede vanuit de volumegegevens van de spy beschouw ik de stijging van de aex vanaf de meibodem als een vlagpatroon.
Zet het vlagpatroon uit als volgt: top april 358 min de bodem van mei 302 maakt 56 punten. Top 25 juni 343 min 56 maakt dat we een koersdoel hebben van 287.
Op daggrafiek zien we dat de stijging vanaf de meibodem duidelijk correctief is want we zijn onder de top van 03 juni terechtgekomen. Dat maakt dat we mogelijks nog de neklijn van de omgekeerde schouder-kop-schouder gaan terugtesten. Op dat niveau vinden we ook de top terug van 28 mei op 324. Vanaf die zone kunnen we terugveren naar 329÷333÷335÷337÷339÷342. Het brede plaatje laat echter een duidelijke abc-structuur zien. dat maakt dat ik elke opleving beschouw als een kans om shorts in te nemen. Na de voor volgende week verwachte correctie op daling gaan we ons immers moeten richten op een daling die de aex onder de bodems van mei-juni zal brengen. Ook de negatieve dmi en de naar een verkoopsignaal neigende macd geven aan dat we een negatieve beurs moeten verwachten.
Samengevat: volgende week een korte opleving die van start gaat. Terugvallen vanaf de vermelde weerstandsniveaus betekent dat we de daling gaan inzetten naar de bodems van mei-juni en vervolgens naar de steunlijn van het wolve-wavepatroon.
Edwin vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.