Er zijn een aantal zaken waar ik van overtuigd blijf: Al vele weken terug schreef ik hier op een onderbouwde manier dat de beurs meest kans maakte op verdere stijging. Die visie is nu duidelijk aan het uitkomen en we hebben het einde van de stijging nog niet gezien. Bijlange niet want de beurs drijft op liquiditeit. Zolang er met geld wordt gegooid, zolang de euro/usd stijgt (carry-trades) zal de beurs stijgen. Ik hou me dus ook aan mijn maanden geleden vooropgestelde visie dat het niet onverstandig is te investeren in tastbare goederen…aandelen, grondstoffen, landbouwgrond, bouwgrond, het eigen huis verbouwen…Immers, inflatie komt er aan en wie dit niet wil geloven volgt maar een keertje een tracker genre TBT, die spreekt boekdoelen…
Dat is een deel van het lange termijn verhaal. Mijn koersdoelen zoals vroeger vooropgesteld blijven staan en dat is de zone 1260÷1280÷1300÷1320 voor de Spy. 1260 is zeker haalbaar want we zien een zwakke plek op dit niveau in de koersgrafiek van de Spy en zwakke plekken worden dichtgemaakt. Zo eenvoudig is dat. Zware horizontale weerstand duikt pas op bij 1320⁄1400 en dus sluit ik die niveaus niet uit als koersdoel.
Wat er na het bereiken van mijn doelzones gebeurt daar heb ik vraagtekens bij:
enerzijds zint dat volumeverloop me niet en dat was ook het geval van maart 2009 tot januari en april 2010.
ook nu stijgen we weer bij dalend volume en dat zint me dus niet want het maakt dat ik de stijging beschouw als een beweging op drijfzand.
logischerwijze zou ik dus stellen dat we na het bereiken van mijn doelzones weer terug kunnen naar de maartbodem van 2009 (daar ligt een duidelijk zwakke plek net onder de 800)…maar, er spookt een dikke maar door mijn hoofd…wat als de inflatie heel fors begint te stijgen??? Dan kan het best dat aandelen gewoon voor lange, lange tijd nooit echt meer corrigeren want waar kun je bij inflatie beter je centen hebben dan in kwaliteitsaandelen??? Cash zou in dat geval een heel slechte keuze zijn.
En dan zit ik nog met een vraagteken…usd/yen plakt aan zijn bodem…breekt die bodem dan is dat heel slecht voor de Japanse export…moeten we geen schrik hebben van plotsklapse draconische maatregelen vanuit Japanse hoek…een rondje handelsoorlog met andere woorden tussen Japan en de VS???
Bovenstaand zijn zo van die bedenkingen, vragen waar geen mens een antwoord op kan of wil geven wellicht en dan komen we biij de uitdrukking: “Wie het weet zegt het niet en wie het zegt weet het niet“
Concreet geef ik er de voorkeur aan niet te veel cash aan te houden en te investeren in tastbare goederen…zo nodig kan ik die later indien nodig wellicht nog steeds weer te gelde maken.
Kijken we naar de spy-weekgrafiek dan zien we een duidelijke stijging boven de gemiddelden en we hebben een koopsignaal in de price procent oscillator…1260 is in zicht. Dat volumeverloop daar heb ik wel wat schrik van want het volume ondersteunt de vraag niet. Stijgende koersen moeten gepaard gaan met stijgende volumes en divergentie op die regel maakt een beweging verdacht.
Kijk ik naar de Spy op dagbasis dan zie ik een stijging vanaf de septemberbodem die me toch wel geforceerd overkomt. Corrigeren mag niet blijkbaar…maar ik zie gemiddelden die stilaan overspannen geraken wat relatieve afstand betreft en net ietsje hoger als het hudige niveau (1235) raken we de weerstandslijn van mijn kanaal. Hou ik nu rekening met de forse terugval in de euro/usd van vrijdagavond en met de extreme put/call ratio dan zou ik stellen dat we volgende week mogelijks nog ietsje hoger gaan in navolging van het hogere slot in de VS maar dat we vervolgens wel een correctie moeten krijgen. Die correctie kan dan houden bij het 20-daags gemiddelde op 1180. Vallen we door het 20-daags gemiddelde dan kunnen we terug naar de gap van 04 oktober op 1150.
euro/usd: een forse terugval vrijdagavond van bij een weerstandsniveau — redenering: euro/usd lager, terugschroeven carry-trades — aandelen worden verkocht
De Vix vertikte het vrijdagavond door zijn steun te vallen bij een hogere Spy
Vertalen we bovenstaande gegevens naar de AEX op XO-grafiek dan mogen we stellen dat een stijging naar 350⁄353 tot de mogelijkheden behoort maar bij de verwachte correctie mogen we ons richten op 346÷343÷340 en zelfs 332 als terugtest van de doorbroken weerstandslijn van de symmetrische driehoek. 328 is een uiterste want daaronder komt de hausse tot stilstand. Concreet hou ik voor posities dus stops aan boven 353 voor wat betreft shorts. Longs gaan er uit bij 332 en uiterlijk bij 328. Daarbij in het achterhoofd dat de Spy stijgend is en bijgevolg heb ik liever longs als shorts in deze markt.
Op maandgrafiek zien we duidelijk de doorbraak van het 340-niveau. Op 353 ligt het 50-maandsgemiddelde en op 332 ligt het 9‑maandsgemiddelde. Komen we bijgevolg lager als 332 dan komt de stijgende trend ernstig in gevaar. Komen we hoger als 353 dan mogen we ons , wanneer het kanaal verder wordt gevolgd, opmaken voor een aex van net boven de 400. 360 en 380 zijn tussenliggende horizontalen (zone januari-oktober 2005).
Op weekbasis zien we hoe we netjes boven die weerstand van 340 gekomen zijn en ik heb zo’n vermoeden dat de index vanwege de steun van de gemiddelden ook niet meer onder de 340 komt. Mijn veiigheidsmarges hou ik aan bij 332 en 328 want daar liggen respectievelijk het 100- en het 50-weeksgemiddelde. Wie shorts in bezit heeft zou ik aanraden er heel voorzichtig mee om te springen…de trend is stijgend en dan moet je in de regel geen shorts hebben behalve voor het korte werk.
Randbedenking: wat gebeurt er moest Japan de yen fors doen verzwakken? Dit kan denk ik de beurzen wel een knauw geven. Ik hou hier rekening mee…
Op dagbasis vullen we nagenoeg de zwakke plek uit april en die ligt op 349. De candle van vrijdag is een doji en geeft onzekerheid aan. Dergelijke candles geven maar al te vaak een ommekeer aan, in dit geval (het verloop van de spy in acht genomen) een tijdelijke top. Met mijn rsi3 op 80, rekening houdende met andere signalen vermeld in de analyse verwacht ik voor de korte termijn (komende dagen) geen aex hoger als 349. Bij correctie richt ik me op het 340-niveau.
Samengevat: lange termijn blijf ik naar boven kijken maar ik vertrouw het volume niet en ook heb ik mijn bedenkingen bij het koersverloop van usd/yen.
korte termijn verwacht ik spoedig een correctie die ons naar 340 brengt, 332⁄328 kan maar dit acht ik niet zo waarschijnlijk. Gaan we na de correctie hoger als 353 dan worden 360÷380÷400 de koersdoelen.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.