...

Analyse: AEX - SPY - Eur/usd - Vix

7 november 2010, 12:26 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Er zijn een aan­tal zak­en waar ik van over­tu­igd bli­jf: Al vele weken terug schreef ik hier op een onder­bouwde manier dat de beurs meest kans maak­te op verdere sti­jging. Die visie is nu duidelijk aan het uitkomen en we hebben het einde van de sti­jging nog niet gezien. Bijlange niet want de beurs dri­jft op liq­uiditeit. Zolang er met geld wordt gegooid, zolang de euro/​usd sti­jgt (car­ry-trades) zal de beurs sti­j­gen. Ik hou me dus ook aan mijn maan­den gele­den vooropgestelde visie dat het niet onver­standig is te investeren in tast­bare goederen…aandelen, grond­stof­fen, land­bouw­grond, bouw­grond, het eigen huis verbouwen…Immers, inflatie komt er aan en wie dit niet wil geloven vol­gt maar een keert­je een track­er genre TBT, die spreekt boekdoelen…


Dat is een deel van het lange ter­mi­jn ver­haal. Mijn koers­doe­len zoals vroeger vooropgesteld bli­jven staan en dat is de zone 1260÷1280÷1300÷1320 voor de Spy. 1260 is zek­er haal­baar want we zien een zwakke plek op dit niveau in de koers­grafiek van de Spy en zwakke plekken wor­den dicht­ge­maakt. Zo een­voudig is dat. Zware hor­i­zon­tale weer­stand duikt pas op bij 13201400 en dus sluit ik die niveaus niet uit als koers­doel.
Wat er na het bereiken van mijn doel­zones gebeurt daar heb ik vraagtekens bij:
enerz­i­jds zint dat vol­umev­er­loop me niet en dat was ook het geval van maart 2009 tot jan­u­ari en april 2010.
ook nu sti­j­gen we weer bij dal­end vol­ume en dat zint me dus niet want het maakt dat ik de sti­jging beschouw als een beweg­ing op dri­jfzand.
logis­cher­wi­jze zou ik dus stellen dat we na het bereiken van mijn doel­zones weer terug kun­nen naar de maart­bo­dem van 2009 (daar ligt een duidelijk zwakke plek net onder de 800)…maar, er spookt een dikke maar door mijn hoofd…wat als de inflatie heel fors begint te sti­j­gen??? Dan kan het best dat aan­de­len gewoon voor lange, lange tijd nooit echt meer cor­rigeren want waar kun je bij inflatie beter je cen­ten hebben dan in kwaliteit­saan­de­len??? Cash zou in dat geval een heel slechte keuze zijn.
En dan zit ik nog met een vraagteken…usd/yen plakt aan zijn bodem…breekt die bodem dan is dat heel slecht voor de Japanse export…moeten we geen schrik hebben van plot­sklapse dra­conis­che maa­trege­len vanu­it Japanse hoek…een rond­je han­del­soor­log met andere woor­den tussen Japan en de VS???

Boven­staand zijn zo van die bedenkin­gen, vra­gen waar geen mens een antwo­ord op kan of wil geven wellicht en dan komen we biij de uit­drukking: Wie het weet zegt het niet en wie het zegt weet het niet“
Con­creet geef ik er de voorkeur aan niet te veel cash aan te houden en te investeren in tast­bare goederen…zo nodig kan ik die lat­er indi­en nodig wellicht nog steeds weer te gelde mak­en.

Kijken we naar de spy-week­grafiek dan zien we een duidelijke sti­jging boven de gemid­delden en we hebben een koopsig­naal in de price pro­cent oscillator…1260 is in zicht. Dat vol­umev­er­loop daar heb ik wel wat schrik van want het vol­ume onder­s­te­unt de vraag niet. Sti­j­gende koersen moeten gepaard gaan met sti­j­gende vol­umes en diver­gen­tie op die regel maakt een beweg­ing ver­dacht.

alt
Kijk ik naar de Spy op dag­ba­sis dan zie ik een sti­jging vanaf de sep­tem­ber­bo­dem die me toch wel geforceerd overkomt. Cor­rigeren mag niet blijkbaar…maar ik zie gemid­delden die sti­laan over­span­nen ger­ak­en wat relatieve afs­tand betre­ft en net iet­sje hoger als het hudi­ge niveau (1235) rak­en we de weer­stand­sli­jn van mijn kanaal. Hou ik nu reken­ing met de forse terug­val in de euro/​usd van vri­jda­gavond en met de extreme put/​call ratio dan zou ik stellen dat we vol­gende week mogelijks nog iet­sje hoger gaan in navol­ging van het hogere slot in de VS maar dat we ver­vol­gens wel een cor­rec­tie moeten kri­j­gen. Die cor­rec­tie kan dan houden bij het 20-daags gemid­delde op 1180. Vallen we door het 20-daags gemid­delde dan kun­nen we terug naar de gap van 04 okto­ber op 1150.

alt
euro/​usd: een forse terug­val vri­jda­gavond van bij een weer­stand­sniveau — redener­ing: euro/​usd lager, terugschroeven car­ry-trades — aan­de­len wor­den verkocht

alt
De Vix ver­tik­te het vri­jda­gavond door zijn ste­un te vallen bij een hogere Spy

alt
Ver­tal­en we boven­staande gegevens naar de AEX op XO-grafiek dan mogen we stellen dat een sti­jging naar 350353 tot de mogelijkhe­den behoort maar bij de verwachte cor­rec­tie mogen we ons richt­en op 346÷343÷340 en zelfs 332 als terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn van de sym­metrische driehoek. 328 is een uiter­ste want daaron­der komt de hausse tot stil­stand. Con­creet hou ik voor posi­ties dus stops aan boven 353 voor wat betre­ft shorts. Longs gaan er uit bij 332 en uiter­lijk bij 328. Daar­bij in het achter­hoofd dat de Spy sti­j­gend is en bijgevolg heb ik liev­er longs als shorts in deze markt.

alt

Op maand­grafiek zien we duidelijk de door­braak van het 340-niveau. Op 353 ligt het 50-maands­gemid­delde en op 332 ligt het 9‑maandsgemiddelde. Komen we bijgevolg lager als 332 dan komt de sti­j­gende trend ern­stig in gevaar. Komen we hoger als 353 dan mogen we ons , wan­neer het kanaal verder wordt gevol­gd, opmak­en voor een aex van net boven de 400. 360 en 380 zijn tussen­liggende hor­i­zon­tal­en (zone jan­u­ari-okto­ber 2005).

alt
Op week­ba­sis zien we hoe we net­jes boven die weer­stand van 340 gekomen zijn en ik heb zo’n ver­moe­den dat de index van­wege de ste­un van de gemid­delden ook niet meer onder de 340 komt. Mijn vei­ighei­ds­marges hou ik aan bij 332 en 328 want daar liggen respec­tievelijk het 100- en het 50-weeks­gemid­delde. Wie shorts in bez­it heeft zou ik aan­raden er heel voorzichtig mee om te springen…de trend is sti­j­gend en dan moet je in de regel geen shorts hebben behalve voor het korte werk.
Randbe­denk­ing: wat gebeurt er moest Japan de yen fors doen verzwakken? Dit kan denk ik de beurzen wel een knauw geven. Ik hou hier reken­ing mee…

alt

Op dag­ba­sis vullen we nage­noeg de zwakke plek uit april en die ligt op 349. De can­dle van vri­jdag is een doji en geeft onzek­er­heid aan. Dergelijke can­dles geven maar al te vaak een omme­keer aan, in dit geval (het ver­loop van de spy in acht genomen) een tijdelijke top. Met mijn rsi3 op 80, reken­ing houdende met andere sig­nalen ver­meld in de analyse verwacht ik voor de korte ter­mi­jn (komende dagen) geen aex hoger als 349. Bij cor­rec­tie richt ik me op het 340-niveau.

alt
Samengevat: lange ter­mi­jn bli­jf ik naar boven kijken maar ik vertrouw het vol­ume niet en ook heb ik mijn bedenkin­gen bij het koersver­loop van usd/​yen.
korte ter­mi­jn verwacht ik spoedig een cor­rec­tie die ons naar 340 brengt, 332328 kan maar dit acht ik niet zo waarschi­jn­lijk. Gaan we na de cor­rec­tie hoger als 353 dan wor­den 360÷380÷400 de koers­doe­len.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.







Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.