Twee weken terug werd er onder hoog volume een bodem geplaatst bij de Spy. Bij die bodem zagen we in de sentimentsindicatoren de typische V‑formatie die bij marktbodems voorkomt. Afgelopen week steeg de index verder en werd de horizontale weerstand op 1300 opwaarts doorbroken. Dat we komende week een terugtest krijgen van deze weerstandszone lijkt me rekening houdende met de overgekochte korte termijn indicatoren logisch maar de toon is gezet. Na de eventuele terugtest gaan we de komende weken op weg naar de zone 1400/1450…
Kijk ik naar de weekgrafiek van de Spy (1313.8) dan zie ik een vlagpatroontje waarvan de weerstandslijn gisteren werd geraakt. Gaan we hoger als de huidige koers dan breken we dus uit naar boven. Het doel ligt bij een terugtest van de eerder doorbroken lijn die de bodems van september en december verbindt (zone 1400⁄1450). In tijd kunnen we er enkele weken over doen om die lijn te bereiken maar rekening houdende met mijn persoonlijke tijdsberekeningen kan de zone 1400⁄1450 al tegen einde juni bereikt worden. Een aantal beleggers vroegen me afgelopen dagen welke aandelen te kopen. Welnu: ik denk dat je in deze opgaande fase euforische toestanden kunt meemaken en dat je al vreselijk pech zult moeten hebben een aandeel in portefeuille te hebben dat niet meestijgt. Hou er ook rekening mee dat naarmate we naar de top toegaan de cats and dogs de lucht kunnen invliegen. Wat pennystocks durf ik dus heel zeker te kopen maar de zwaargewichten in de index zullen als eerste de kar trekken.
Op daggrafiek zien we dat de weerstandslijn over de toppen van 18 februari en 4 maart werd bereikt maar met deze zeer hoge stochastics is het niet uitgesloten dat op korte termijn de weerstandslijn evenwijdig aan de steunlijn onder de bodems van 23 februari en 16 maart wordt teruggetest. Even terug naar de 1280⁄1290 zone dus en vervolgens weer naar boven.
Op xo-grafiek zien we dat de aex boven de vorige O‑bodem op 363 is komen te liggen. Dit is een koopsignaal wat het moeilijk zal maken bij een correctie de aex nog naar de zone 353⁄354 te krijgen. De tussenliggende zone 358⁄360 zal dus al belangrijk worden en zij kan mogelijks het sluiten van de gap op 353 die we op de uurgrafiek terugvinden verhinderen.
Op maandgrafiek zien we het 50-maandsgemiddelde liggen bij de in de xo-grafiek vermelde 354. Die 353/354-zone wordt dus zware steun. Stel dat we toch door deze zone zouden vallen dan ligt bij het 20-maands op 338 de volgende zware steun. Gezien de huidige sterk positieve candle met de lange schaduw onderaan die op koopdruk wijst verwacht ik dit niet. Ik kijk dus eerder naar de top van de candle van februari op 374. Wordt deze doorbroken dan gaan we in eerste instantie naar de zone 380. Breekt de weerstandslijn over de toppen van november en februari dan zal de aex gewoon verder stijgen naar de zone 400÷420÷440.
Op weekbasis zien we de vorming van een symmetrisch driehoekje. De index is hier al dermate naar de punt opgeschoven dat een uitbraak elk ogenblik mag verwacht worden. Het 20-weeks geeft steun op 356. Het 50-weeks gemiddelde geeft steun op 344 en het 100-weeks ligt op 338. Vorige week raakten we met een high van 365.40 de weerstandslijn van het driehoekje. Koersen hoger als de high van vorige week geven dus een koopsignaal op weekgrafiek.
Op dagbasis zien we dat het wvs-systeem volledig op kopen staat: de atr-lijn werd opwaarts doorbroken — de dmi staat op kopen en de macd geeft een koopsignaal. Shorts innemen is dus speculatief en enkel voor de zeer korte termijn bedoeld. Beter is het op de eventuele correctie longs in te nemen met als doel 400÷420÷440.
Samengevat: voor de korte termijn verwacht ik een kleine correctie maar hierop inspelen is gevaarlijk. De rit naar 400÷420÷440 tegen einde juni te bereiken is ingezet.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op andere vermelde waarden.