Sentimentsindicatoren kegen een dreun verleden week en vallen terug op steunniveau’s. Zeker voor wat betreft de c/p‑ratio en de vix is sprake van extremen. Neem daarbij dat euro/usd op een belangrijke steun staat en usd/yen tegen een weerstand aanzit en dat geeft ons voldoende redenen om aan te nemen dat de aandelenindexen volgende week ietsje kunnen gaan herstellen. Op langere termijn zullen naar mijn mening de carry-trades en de evolutie van de lange rente aangeven welke richting de beurzen uitgaan…
Een hoog volume verleden week bij de Spy en een slotkoers die stand hield bij de horizontale steunzone van oktober-november-februari. Op korte termijn is dit positief maar die macd heeft nog een weg af te leggen. Daar moeten we rekening mee houden want bij een klap als die van verleden week weten we dat de koers graag nog eens zijn laagtepunt opnieuw gaat testen.
Rekening houdende met de hoge-volumebar en met de gegevens van de sentimentsindicatoren in het achterhoofd en rekening houdende met de koersontwikkeling bij eur/usd en usd/yen ga ik er van uit dat de indexen volgende week even de daling gaan corrigeren. Later zou een verdere daling moeten volgen. Gaan we dan lager als de low van verleden week dan moeten we rekening gaan houden met een mogelijke terugtest van de neklijn van de omgekeerde schouder-kop-schouder die tussen november 2008 en juli 2009 werd gevormd. Daaronder is het helemaal dodelijk voor aandelenbeleggers maar, en dat zullen we later pas kunnen beoordelen, daar kan er net zo goed weer een stijging beginnen die de apriltoppen zal doorbreken.
Op dagbasis houden we het 200-daags als steun. Langere termijn kijk ik nog steeds naar het volve-wavepatroon en dat geeft veel diepere indexstanden aan. en correctie op de daling daarvan valt moeilijk in te schatten hoever die kan reiken. 1130 lijkt me logisch maar bij een scherpe correctie kunnen we 1150 en 1180 behalen.
Duidelijk dus dat een correctie bij de aex heel zwak kan uitvallen maar ook heel scherp kan worden.
In de XO-grafiek zien we de weerstandsniveaus liggen en het aantal zones waar de index op kan stuklopen zijn talrijk. Er zijn mogelijkheden bij de vleet die zich situeren tussen 311 en 333. (313÷315÷320÷325÷328). Komen we lager dan zien we dat we een aex mogen verwachten in de zone 300⁄296 en nog een stap lager wordt dat de zone 285⁄280.
Op maandbasis is er nu bevestiging van de doji van verleden maand. Met een naar dalend ombuigend macd-histogram en een naar dalend ombuigend 50-maandsgemiddelde dat druk uitoefent kunnen we het koersverloop bezwaarlijk als positief in aanmerking nemen. Kijken we naar de Fibo-niveaus die ik vanuit verschillende referentiepunten neem ( top juli 2007 en top april 2010 en bodem maart 2009) dan komt de meest logische koersdoelzone te liggen op 276⁄280. Richten we ons op de steunlijn van het stijgende kanaal dan zou in het beste geval 294 het eindpunt van de correctie kunnen worden. Ik geef aan “eindpunt” omdat we er rekening moeten mee houden dat het kanaal in dat geval nog steeds de mogelijkheid niet uitsluit voor een latere stijging die de apriltop zou doorbreken. De stijging maart 2009- april 2010 zou dan een eerste golf zijn en de huidige daling een correctie op die eerste stijgende beweging. Een hernieuwde stijging zou dan ofwel een C- ofwel een derde golf kunnen worden. 380 is dus nog steeds niet van de baan maar logischerwijze gaan we eerst dalen.
Op weekbasis zie ik 320 als meest logisch doel voor een correctie: op dat niveau hebben we een Fibo-lijn en daar ligt ook het 50-weeks gemiddelde. Komt de correctie hoger te liggen dan richt ik me op 333 waar de cross van het 100-weeks met het 20-weeks gemiddelde ligt. 333 is ook niet zo onlogisch omdat we een lange candle hebben en dergelijke candles worden in de regel voor de helft goedgemaakt. Op 333 nemen we de helft van de candle van vorige week terug. Na de correctie richten we ons op de steunlijn van het kanaal en die ligt op 296. Het volgende Fibo-niveau ligt op 276.
Naast de in het begin van mijn analyse vermelde redenen waarom ik van een correctie uitga op deze zware daling kan ik vanuit de daggrafiek nog aangeven dat we vrijdag de steunlijn bereikten getrokken vanuit de toppen van 11, 15 en 20 januari. De index viel op deze lijn terug en de macd en dmi zijn overbought terwijl de afstand koers-atr-lijn te groot is geworden. In de koersgrafiek is er de duidelijke gap van donderdag op vrijdag en dan ook nog de “zwakke plek” die van woensdag op donderdag werd gevormd. Dit zijn zones die een zekere aantrekkingskracht bezitten.
Tot slot toon ik de grafiek van de ishares: nmen we daar de Fibo-projectielijnen met als referentiepunten de top van 26 april en de bodem van 28 april dan bekomen we koersdoelen van 317 tot 334. We zien een zeer hoog volume wat normalerwijze een exhaustionbeweging kan zijn en dat is niet ondenkbaar in dit geval vanwege de zeer hoge volatiliteit (BBW-indicator) en de grote relatieve afstand tussen koers en gemiddelden.
Samengevat: ik verwacht volgende week een correctie op de daling. Valt die zwak uit dan wordt dat 317⁄320 en naargelang de correctie sterker uitvalt kunnen we zelfs naar 333⁄334. Vervolgens moet de index weer gaan dalen richting 300÷296÷285÷280÷276. Van daar uit is een stijging naar 380⁄400 nog steeds een mogelijkheid.
Edwin Vandamme
US markets
analist heeft posities op de vix en de aex. geen posities op overige vermelde waarden.