Reeds een aantal weken ben ik voor wat betreft de langere termijn verwachtingen bullish ingesteld op de markten en ik zie geen reden mijn mening te wijzigen. Korte termijn-fluctuaties daar ontsnappen we niet aan en die zijn leuk voor de traders. Langere termijn beleggers moeten daarentegen opletten niet aan de verkeerde kant te zitten wanneer een trendmatige beweging van start gaat. Dat kan veel geld kosten. Bevestiging voor mijn stelling dat de markten verder zullen stijgen de komende weken en maanden kunnen we ook terugvinden in de stock traders almanac van Hirsch. Straks komen de tussentijdse verkiezingen er aan in de VS en die kunnen de markten verder opdrijven. Ook de QE2 zal naar ik veronderstel liquiditeit verschaffen in zodanige mate dat beurzen wel moeten stijgen. In mijn analyse vermeld ik de link naar de site van de stock traders almanac en ik vermeld een leuke strategie voor de langere termijn belegger die eveneens op die site terug te vinden is…
We zijn oktober: de crashmaand bij uitstek en vandaar dat ik deze strategie eens wilde onder de aandacht brengen. Op de site van Jeffrey en Yale Hirsch: www.stocktradersalmanac.com vinden we een verbazend goed werkende lange termijn strategie terug. Kijk op research tools en klik bij de macd bovenaan de pagina op entry/exit dates. De strategie is heel eenvoudig en verbazend goed: koop in oktober de tracker op de Dow (als voorbeeld zou je de DIA kunnen nemen) op een macd-signaal in een stijgende markt en hou die aan tot in april. De tabel op de site toont de test vanaf 1950 en de resultaten zijn zonder meer verbazingwekkend. Wie de strategie volgt haalt een prachtresultaat over de lange termijn en wie net het omgekeerde doet verliest een smak geld.
We zijn oktober en dus wordt het tijd om vanuit die strategie de macd te volgen.
Binnenkort zijn er ook de tussentijdse presidentsverkiezingen en die zijn in de regel bullish voor de markten. Een andere vaststelling waarbij we mogen veronderstellen dat deze markt verder naar boven wil is dat op slechte cijfers de afgelopen weken nooit echt zwaar negatief gereageerd wordt, een terugval…een forse appelflauwte maar vervolgens terug naar boven. Dit geeft aan dat de markten niet willen (mogen?) dalen. We blijven, negatieve cijfers of niet maar duwen tegen de weerstandsniveaus. Breken die dan zullen beleggers switchen naar het bull-kamp en dan staan we op korte tijd fors hoger. De mogelijkheid, het risico de weerstanden plots te doorbreken maakt dat ik niet “naakt” short wil zitten in deze markt want breken de weerstanden dan kan het vlug gaan. 350÷360÷372÷380 staan voor we het beseffen dan op het bord.
Bön, ik hoop dat alle lezers van mijn analyse iets hebben aan het bovenstaande. Blijf ik stomweg naar boven staren? Neen…we moeten ons altijd bewust zijn van de risico’s en een exitstrategie achter de hand houden.
Op de weekgrafiek van de Spy zie ik dat we de lijn over de toppen van juni en augustus hebben doorbroken maar de januaritop ligt er al onmiddellijk als eerste weerstand. Blijkbaar vertrouwen beleggers het hier niet helemaal want de uitbraak gebeurde bij afnemend volume. Dat maakt dat ik op korte termijn een terugval naar de gemiddelden bij 1110 en zelfs naar de steunlijn van het kanaal op 1090 incalculeer. Dergelijke terugval zal van weinig invloed zijn op de price procent oscillator, die blijft stijgend. We kijken dus minder naar de indicator bij een terugval, eerder houden we rekening met de steunlijn van het kanaal en met de bodems van juli (1010) en augustus (1040). Daar wil ik de index niet onder zien komen of ik draai als de weerga mijn mening (en mijn posities). Kortom: ik blij voor wat de weekgrafiek betreft bullish want het plaatje ziet er niet slecht uit…alleen dat volume wil ik zien aantrekken, dat is een storend element.
Op dagbasis zijn er eveneens een paar haken en ogen: de macd buigt om naar beneden evenals het histogram. Kijken we naar de koersgrafiek dan zien we dat die gap van mei werd bereikt en zo’n gap geeft weerstand. Positiever en van meer belang vind ik echter dat we afgelopen dagen een stijgend steunlijntje kunnen trekken onder de bodems. Ook zijn we door het 61.8 Fibo-niveau gebroken. Hoewel de laatste dagen de slotkoers telkens aan de onderkant komt te liggen zien we de di-min niet stijgen. Geen echte verkoopdruk dus. Naar mijn mening vechten we, het volume vanuit weekbasis in acht genomen, gewoon nog wat langer met de weerstand.
Het voordeel van de xo-grafiek is dat we ons als belegger kunnen losmaken van het verwarrende beeld in een gewone candle-grafiek. Duidelijk is de congestiezone tussen de rode lijnen in de aex. Lager als 333 maken we nog steeds kans een dubbele bodem te maken bij 329. Komen we nog lager dan begint het beeld er zwak uit te zien. 327÷324÷321÷319 liggen dan binnen handbereik. Breken we echter langs boven uit boven 340 dan verlaten we een symmetrische driehoek als bullish patroon. Net die mogelijkheid daarop maakt dat we shorts moeten bewaken met een stop of hedgen want 342÷343÷346÷350÷353 maken dan veel kans bereikt te worden.
Neem ik de maandgrafiek erbij dan zien we dat wanneer we onder de september-low komen op 315 er een belletje moet gaan rinkelen. Onder de 300 (low van mei) gaat het alarm af. Het kanaaal stijgt echter en boven de high van septemeber op 342 krijgen we dus een koopsignaal met een eerste koersdoel van 353 want daar ligt het 50-maandsgemiddelde. Eens dat doorbroken wordt gaan we op weg naar 400. Tussenliggende zones die voor een tijdelijke terugval zullen zorgen op weg naar die 400 vinden we terug bij 360÷365÷372÷380.
Gemiddelden zijn zoals elkeen die wat studie op TA heeft gedaan wel weet zowat de belangrijkste trendindicator. De aex ligt duidelijk boven zijn gemiddelden en dus beschouwen we de trend als positief. De 342 weerstand over de toppen van mei-juni-september is duidelijk het struikelblok. Breekt die weerstand, waar ik van uitga, dan gaan we vlot naar boven. De top van januari op 346 vormt dan de eerste weerstand. Vallen we terug dan houden we rekening met de doorbroken dalende weerstandslijn op 332. Hier ligt ook een “natuurlijk” steunniveau onder de vorm van het 20-weeks gemiddelde. Gaan we lager dan liggen het 50-weeks op 322 en het 100-weeks op 315 als steun te wachten.
En dan de daggrafiek waarbij ik mijn wvs-systeem er maar weer eens bijhaal. We zien een totaal ander verloop als bij dezelfde grafiek van de Spy en dat maakt het weer eens niet zo makkelijk een mening te vormen. Bij de aex staat de dmi op verkoop maar niet bij de spy. De tegenstanders van TA hebben weer een been om op te knagen — ). kzelf neem de spy vanzelfsprekend als leidinggevende index in aanmerking. Niet dat ik geen rekening houd met het koersverloop van de aex want daar handel ik tenslotte op maar zolang mijn systeem op de spy geen verkoop aangeeft ga ik er van uit dat de aex ook geen zware val kan laten zien. De atr-lijn ligt op 325 en dat is bijgevolg de laagste stand waar ik rekening mee wil houden.
Samengevat: het volume op weekbasis bij de spy maakt dat ik een terugval, een verder kampen met de weerstand, volgende week niet uitsluit. Die terugval zie ik naar 332 en bij slecht weer 325. Meest rekening hou ik echter met de duidelijke weerstand bij 342. Breekt die dan maken we een start naar veel hogere koersen de komende weken en maanden.
Edwin Vandamme
US markets
analist heeft posities op de aex
Geen Posities op overige vermelde waarden.