...

Analyse: AEX - SPY

2 oktober 2010, 17:22 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Reeds een aan­tal weken ben ik voor wat betre­ft de lan­gere ter­mi­jn verwachtin­gen bull­ish ingesteld op de mark­ten en ik zie geen reden mijn mening te wijzi­gen. Korte ter­mi­jn-fluc­tu­aties daar ontsnap­pen we niet aan en die zijn leuk voor de traders. Lan­gere ter­mi­jn beleg­gers moeten daar­ente­gen oplet­ten niet aan de ver­keerde kant te zit­ten wan­neer een trend­matige beweg­ing van start gaat. Dat kan veel geld kosten. Beves­tig­ing voor mijn stelling dat de mark­ten verder zullen sti­j­gen de komende weken en maan­den kun­nen we ook terugvin­den in de stock traders almanac van Hirsch. Straks komen de tussen­ti­jdse verkiezin­gen er aan in de VS en die kun­nen de mark­ten verder opdri­jven. Ook de QE2 zal naar ik veron­der­s­tel liq­uiditeit ver­schaf­fen in zodanige mate dat beurzen wel moeten sti­j­gen. In mijn analyse ver­meld ik de link naar de site van de stock traders almanac en ik ver­meld een leuke strate­gie voor de lan­gere ter­mi­jn beleg­ger die eve­neens op die site terug te vin­den is…


We zijn okto­ber: de crash­maand bij uit­stek en van­daar dat ik deze strate­gie eens wilde onder de aan­dacht bren­gen. Op de site van Jef­frey en Yale Hirsch: www​.stock​trader​salmanac​.com vin­den we een ver­bazend goed werk­ende lange ter­mi­jn strate­gie terug. Kijk op research tools en klik bij de macd bove­naan de pag­i­na op entry/​exit dates. De strate­gie is heel een­voudig en ver­bazend goed: koop in okto­ber de track­er op de Dow (als voor­beeld zou je de DIA kun­nen nemen) op een macd-sig­naal in een sti­j­gende markt en hou die aan tot in april. De tabel op de site toont de test vanaf 1950 en de resul­tat­en zijn zon­der meer ver­baz­ing­wekkend. Wie de strate­gie vol­gt haalt een prachtre­sul­taat over de lange ter­mi­jn en wie net het omge­keerde doet ver­li­est een smak geld.

We zijn okto­ber en dus wordt het tijd om vanu­it die strate­gie de macd te vol­gen.

Bin­nenko­rt zijn er ook de tussen­ti­jdse pres­i­dentsverkiezin­gen en die zijn in de regel bull­ish voor de mark­ten. Een andere vast­stelling waar­bij we mogen veron­der­stellen dat deze markt verder naar boven wil is dat op slechte cijfers de afgelopen weken nooit echt zwaar negatief gereageerd wordt, een terugval…een forse appelflauwte maar ver­vol­gens terug naar boven. Dit geeft aan dat de mark­ten niet willen (mogen?) dalen. We bli­jven, negatieve cijfers of niet maar duwen tegen de weer­stand­sniveaus. Breken die dan zullen beleg­gers switchen naar het bull-kamp en dan staan we op korte tijd fors hoger. De mogelijkheid, het risi­co de weer­standen plots te door­breken maakt dat ik niet naakt” short wil zit­ten in deze markt want breken de weer­standen dan kan het vlug gaan. 350÷360÷372÷380 staan voor we het besef­fen dan op het bord.

Bön, ik hoop dat alle lez­ers van mijn analyse iets hebben aan het boven­staande. Bli­jf ik stomweg naar boven staren? Neen…we moeten ons alti­jd bewust zijn van de risi­co’s en een exit­strate­gie achter de hand houden.
Op de week­grafiek van de Spy zie ik dat we de lijn over de top­pen van juni en augus­tus hebben door­bro­ken maar de jan­u­ar­i­top ligt er al onmid­del­lijk als eerste weer­stand. Blijk­baar vertrouwen beleg­gers het hier niet hele­maal want de uit­braak gebeurde bij afne­mend vol­ume. Dat maakt dat ik op korte ter­mi­jn een terug­val naar de gemid­delden bij 1110 en zelfs naar de ste­un­li­jn van het kanaal op 1090 incal­culeer. Dergelijke terug­val zal van weinig invloed zijn op de price pro­cent oscil­la­tor, die bli­jft sti­j­gend. We kijken dus min­der naar de indi­ca­tor bij een terug­val, eerder houden we reken­ing met de ste­un­li­jn van het kanaal en met de bodems van juli (1010) en augus­tus (1040). Daar wil ik de index niet onder zien komen of ik draai als de weer­ga mijn mening (en mijn posi­ties). Kor­tom: ik blij voor wat de week­grafiek betre­ft bull­ish want het plaat­je ziet er niet slecht uit…alleen dat vol­ume wil ik zien aantrekken, dat is een storend ele­ment.

alt

Op dag­ba­sis zijn er eve­neens een paar hak­en en ogen: de macd buigt om naar bene­den eve­nals het his­togram. Kijken we naar de koers­grafiek dan zien we dat die gap van mei werd bereikt en zo’n gap geeft weer­stand. Posi­tiev­er en van meer belang vind ik echter dat we afgelopen dagen een sti­j­gend ste­un­li­jn­t­je kun­nen trekken onder de bodems. Ook zijn we door het 61.8 Fibo-niveau gebro­ken. Hoewel de laat­ste dagen de slotko­ers telkens aan de onderkant komt te liggen zien we de di-min niet sti­j­gen. Geen echte verkoop­druk dus. Naar mijn mening vecht­en we, het vol­ume vanu­it week­ba­sis in acht genomen, gewoon nog wat langer met de weer­stand.

alt

Het voordeel van de xo-grafiek is dat we ons als beleg­ger kun­nen los­mak­en van het ver­war­rende beeld in een gewone can­dle-grafiek. Duidelijk is de con­gestiezone tussen de rode lij­nen in de aex. Lager als 333 mak­en we nog steeds kans een dubbele bodem te mak­en bij 329. Komen we nog lager dan begint het beeld er zwak uit te zien. 327÷324÷321÷319 liggen dan bin­nen hand­bereik. Breken we echter langs boven uit boven 340 dan ver­lat­en we een sym­metrische driehoek als bull­ish patroon. Net die mogelijkheid daarop maakt dat we shorts moeten bewak­en met een stop of hed­gen want 342÷343÷346÷350÷353 mak­en dan veel kans bereikt te wor­den.

alt

Neem ik de maand­grafiek erbij dan zien we dat wan­neer we onder de sep­tem­ber-low komen op 315 er een bel­let­je moet gaan rinke­len. Onder de 300 (low van mei) gaat het alarm af. Het kanaaal sti­jgt echter en boven de high van septe­me­ber op 342 kri­j­gen we dus een koopsig­naal met een eerste koers­doel van 353 want daar ligt het 50-maands­gemid­delde. Eens dat door­bro­ken wordt gaan we op weg naar 400. Tussen­liggende zones die voor een tijdelijke terug­val zullen zor­gen op weg naar die 400 vin­den we terug bij 360÷365÷372÷380.

alt

Gemid­delden zijn zoals elkeen die wat studie op TA heeft gedaan wel weet zowat de belan­grijk­ste trendindi­ca­tor. De aex ligt duidelijk boven zijn gemid­delden en dus beschouwen we de trend als posi­tief. De 342 weer­stand over de top­pen van mei-juni-sep­tem­ber is duidelijk het stru­ikel­blok. Breekt die weer­stand, waar ik van uit­ga, dan gaan we vlot naar boven. De top van jan­u­ari op 346 vormt dan de eerste weer­stand. Vallen we terug dan houden we reken­ing met de door­bro­ken dal­ende weer­stand­sli­jn op 332. Hier ligt ook een natu­urlijk” ste­un­niveau onder de vorm van het 20-weeks gemid­delde. Gaan we lager dan liggen het 50-weeks op 322 en het 100-weeks op 315 als ste­un te wacht­en.

alt

En dan de dag­grafiek waar­bij ik mijn wvs-sys­teem er maar weer eens bijhaal. We zien een totaal ander ver­loop als bij dezelfde grafiek van de Spy en dat maakt het weer eens niet zo makke­lijk een mening te vor­men. Bij de aex staat de dmi op verkoop maar niet bij de spy. De tegen­standers van TA hebben weer een been om op te kna­gen — ). kzelf neem de spy vanzelf­sprek­end als lei­d­inggevende index in aan­merk­ing. Niet dat ik geen reken­ing houd met het koersver­loop van de aex want daar han­del ik tenslotte op maar zolang mijn sys­teem op de spy geen verkoop aangeeft ga ik er van uit dat de aex ook geen zware val kan lat­en zien. De atr-lijn ligt op 325 en dat is bijgevolg de laag­ste stand waar ik reken­ing mee wil houden.

alt

Samengevat: het vol­ume op week­ba­sis bij de spy maakt dat ik een terug­val, een verder kam­p­en met de weer­stand, vol­gende week niet uit­sluit. Die terug­val zie ik naar 332 en bij slecht weer 325. Meest reken­ing hou ik echter met de duidelijke weer­stand bij 342. Breekt die dan mak­en we een start naar veel hogere koersen de komende weken en maan­den.

Edwin Van­damme

US mar­kets

anal­ist heeft posi­ties op de aex

Geen Posi­ties op overige ver­melde waarden.




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.