Halverwege vorige week kreeg ik een mailtje van iemand die een zeer duur abonnement verkoopt. Die mijnheer was tot de conclusie gekomen dat er een zeker verband is tussen de koersontwikkeling van euro/usd en SP500. Om van achter over te vallen zo’n uitspraak want dat weten wij al maanden zonder enige behoefte aan een duur betaalde dienst. Technisch zien heel veel zaken er niet netjes uit op de indexen maar ik denk/vermoed dat de euro/usd bezig is met een vlagvorming. Gaat die er naar boven uit dan zullen de shorters het woord carry-trade nog lang indachtig zijn want in dat geval zullen ze bloeden…
Een mogelijke vlag dus bij de euro/usd: kenmerk van een vlag is dat ze kort van duur is en een dalend volume heeft. Dit is hier van toepassing maar die adx vertelt ons meer. Die komt van heel hoog naar onder de 40-grens en dat geeft aan dat de huidige zijwaartse beweging op haar laatste benen loopt. Een nieuwe impuls komt er aan, dat vertelt de adx. Omdat we een vlag zien vermoed ik/denk ikdat we een stamp naar boven krijgen. In dat geval
Op weekbasis zien we een schoteltje in het volumepatroon en dat is bullish. We zien ook candles met lange staartjes aan de onderkant. Druk naar boven dus en ik ga er van uit dat we dus langs boven uitbreken naar 1.43÷1.45. Daarboven gaan we naar 1.50÷1.55. Wat dat voor de beurzen betekent mag duidelijk zijn. We zullen dan uitbreken naar boven toe.
De adder onder het gras: een mogelijke bearish-flag in de spy-maandgrafiek. Breken we onder druk van de eur/usd uit naar boven dan gaat de vlag er aan. Dat is ook waar volgende week uitsluitsel zal over komen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat Obama het kapitaal tegen de schenen zal stampen bij de mid-presidentsverkiezingen. Bijgevolg verwacht ik de QE2 met als gevolg inflatie en bijgevolg stijgende beurzen.
Op dagbasis blijft de sp500, in tegenstelling tot andere indexen, duwen naar boven . Boven de stijgende steunlijn en boven het 20-daags gemiddelde. Geen spoor van zwakte. De macd is in een zijwaartse beweging niet betrouwbaar want die volgt gewoon netjes de zijwaartse beweging van de index.
Kijken we naar de aex dan zien we op xo-grafiek een terugtest van de doorbroken lijn van de symmetrische driehoek. Mogelijks komen we daar alsnog onder naar 331÷332÷328. Lager wil ik de index niet zien. Op 328 maken we bij daling een dubbele bodem en dan nog verhindert er ons niets naar boven uit te breken. Bij die uitbraak richt ik me vooralsnog op 346÷350÷353 als eerste doelen. Daarboven gaan we los door richting mijn in eerdere analyses voorspelde zones van 360÷380÷400.
De maand oktober is voorbij: de candle is een doji — teken van twijfel — maar geen zwakte merkbaar, integendeel.
Ook op weekbasis geen teken van zwakte. De index blijft boven zijn stijgende gemiddelden bij een positief evoluerende price procent oscillator. Terug naar de doorbroken weerstandslijn op 328 is iets om rekening mee te houden maar meer ook niet.
De daggrafiek: tsja…ik lees her en der over de doorbroken steunlijn. Ik ben er echt niet van overtuigd want het kan om een terugtest gaan van de lijn over de toppen van 21⁄29 september en 7 oktober. Daaronder ligt die zware steunzone van 332⁄328. De macd oogt niet netjes, duidelijk negatief en dus hou ik voor komende week rekening met een test van die zone 328⁄332.
In mijn wvs-systeem is de adx neutraal en de index blijft boven de atr-lijn. Die atr-lijn ligt op 332 en geeft steun.
Samengevat: ik blijf vanwege de vlag in de euro/usd positief vwb de aandelenbeurzen. Wel hou ik er vanwege het negatieve beeld bij de Europese indexen rekening mee dat we nog een keertje 332⁄328 zien. Ik verwacht niet dat de fed volgende week, noch Obama de boel in elkaar laten stuiken want dan wringen de mannen van het grote geld hen de nek om. Bijgevolg: mogelijks naar het midden van de week wat zwakte en vervolgens moeten we stijgen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.