...

analyse: AEX - SPY

18 december 2010, 18:01 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Ik kreeg recent een mail waarin het de bedoel­ing was aan de hand van een grafiek­je van de koers-win­stver­houd­ing aan te tonen dat aan­de­len ver­schrikke­lijk goed­koop noteren. Welke koer­swinst gebruiken ze hier? De actuele of de prospec­tieve? Een wereld van ver­schil maar er wordt lekker niet bij ver­meld welke KW men gebruikt. Ik lees ook dat 2011 een top­jaar wordt voor aan­de­len. Je hoeft niet eens een grafiek te bek­ijken, gewoon je gezond ver­stand gebruiken, om te besef­fen dat je na een sti­j­gende fase van 19 maan­den (de bodem vanaf maart 2009) niet nog eens meer van het­zelfde hoeft te verwacht­en. Vorige week heb ik gewezen op mijn oran­je knip­per­licht­en: het betert er niet op. De sen­ti­mentsindi­ca­toren wijzen er op dat we in een dis­trib­u­tiefase zitten.…


We hebben dus sig­nalen die er op wijzen dat de beurzen in hun laat­ste fase van de sti­jging bezig zijn. Sen­ti­mentsindi­ca­toren zijn onmis­baar want ze waarschuwen ons lang op voor­hand soms. Wie ze negeren wil, die doet maar. Als iemand me vertelt dat er mid­den op de autosnel­weg een obstakel ligt dan ga ik voorzichtig rij­den. Ik ga niet aan 120 km/​uur door de mist vliegen en de waarschuwing negeren.
Wat die koers-winst betre­ft: de enige betrouw­bare indi­catie ligt voor mij in wat ik lees bij Val­ue Line en Val­ue Line staat bij mij hoog op de lad­der. Een dikke 6 maand terug bedroeg de gemid­delde prospec­tieve KW 15.2 en op van­daag staat die 16.2. In maart 2009 bedroeg die KW 10.3 en op de top van 2007, vlak voor de val van de beurzen was dat 19.7. Deze gegevens vertellen me dus totaal iets anders als diegene uit de mail waarin stond dat aan­de­len momenteel toch o zo goed­koop noteren. Logisch nadenken ook: wan­neer een beurs 19 maan­den in een sti­j­gende fase zit hoe kun je dan bew­eren dat de aan­de­len fun­da­menteel alti­jd maar goed­kop­er wor­den in die sti­jging. Het zou beteke­nen dat we in een boom­ing economie zit­ten…

En 2011 wordt een top­jaar voor de beurzen??? Allen daarheen dus maar de beschik­bare sen­ti­mentsindi­ca­toren en ook mijn indi­ca­toren uit die cat­e­gorie die ik per­soon­lijk heb ont­wor­pen vertellen me wel even­t­jes wat anders…de beurs wordt duur, ze is niet goed­koop. Tech­nisch is er nog ruimte naar boven maar we komen in ijle lucht terecht.

Geen kat die me hoeft te vol­gen: elk indi­vidu heeft het recht er een andere mening op na te houden niet­waar. Ikzelf bouw aan­de­len­posi­ties af en ik stap langza­mer­hand, hap­je bij beet­je in bear­fond­sen, in de shorts…een beet­je mid­de­len en bij­tanken bij hogere index­en. Vol­gend jaar zal ik van die strate­gie wel de vrucht­en pluken, daar twi­jfel ik niet aan. Con­trair han­de­len is een lucratieve bezigheid, zek­er wan­neer daar duidelijke rede­nen toe zijn, wan­neer er een basis voor bestaat. Die basis is er, gemid­delden komen op dag­ba­sis bij veel index­en relatief bekeken te ver uit elka­ar te liggen, we naderen zware weer­stand­sniveaus op week­grafieken, diver­gen­ties in de indi­ca­toren zijn er in overvloed, sti­jgin­gen gebeuren maar al te vaak bij afne­mend vol­ume en de sen­ti­mentsindi­ca­toren steken een waarschuwend vingert­je in de lucht.

En dan heb ik het nog niet over een dal­ende euro die negatief is voor de mark­ten, over de verzwakkende yen en over de sti­j­gende lange ter­mi­jn rente…Ook dat zijn zak­en die er op duiden dat er iets niet pluis is met deze markt…

Ik begin mijn analyse met een week­grafiek­je van de VIX
Zo’n lage volatiliteit is eve­neens iets wat beleg­gers aan het denken zou moeten zetten nietwaar…kijk naar de stochastics…wat bat­en kaars en bril — )

alt
De week­grafiek van de Spy: een sti­j­gende wig uit het handboekje…we kun­nen bin­nen de wig nog enkele weken aan­mod­deren van­wege de zuigende kracht van de zwakke plek op 1260 maar het plaat­je is zo klaar als pom­p­wa­ter. We zit­ten in een vijfde golf en die Spy kan er net zo goed elk moment naar bene­den uit­vallen. Terug naar de top van augus­tus op 1130 wordt dan het koers­doel. Dus zo’n 10% er af vooraleer er weer ste­un komt. Cynisch bedoeld natu­urlijk: die o zo goed­kope aan­de­len wor­den dan al onmid­del­lijk nog een pak goed­kop­er…- )

alt
Op dag­ba­sis zien we een duidelijke negatieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics. In de koers­grafiek is er ruimte naar de weer­stand­sli­jn en die ligt op 1260. Of het nu 1260 wordt dan wel een paar tien­tallen pun­ten hoger of lager inter­esseert me niet zo erg. Waar ik wel naar kijk is het feit dat die gemid­delden te ver uiteen komen te liggen (vergelijk maar met de april-peri­ode) en met dat afne­mende vol­ume en die diver­gen­tie in de sto­chas­tics weet ik dat er een con­ver­gen­tie op komst is. Wie longs in bez­it heeft kan dus maar beter denken aan afbouwen, bescher­men, hed­gen…

alt
En dan kijken we naar de AEX: we weten dat deze index bij het naderen van sig­nif­i­cante draaipun­ten tegen­draads begint te doen…afgelopen paar weken haalde die aex plots tov bijvoor­beeld de Dax wat van zijn schade in (een beet­je spe­len met arcelor was voor de insti­tu­tione­len al vol­doende om de zaak hoog te houden)
Met de Spy-vooruitzicht­en in het achter­hoofd daar­bij genomen is er dus geen belem­mer­ing voor de aex om alsnog naar 356358 en hoger als 360 te gaan maar op de dag dat de Spy naar bene­den komt uit de wig dan zullen die mas­sa hor­i­zon­tale niveaus (en op uur­grafieken ligt de aex beza­aid met gaps die de koersen zullen aanzuigen) van belang wor­den in de rit naar 328325. Daar gaan we weer naartoe…waarom? In de Spy kun­nen we vanu­it de wig een 10% dal­ing verwacht­en gaf ik aan. Stel dat we 10% afne­men van een aex van 360 dan wordt dat dus een aex terug naar 325. Reken­ing houdende met een aex die graag over­dri­jft kan het dan net zo goed weer 317 wor­den en voor wie het vergeet: een ken­merk van de wig is dat we bij uit­braak een snelle beweg­ing kri­j­gen. Dus een klap van 10% op heel korte tijd valt bij door­braak van de wig niet uit te sluiten

alt

Op maand­ba­sis is er duidelijk ruimte naar 360363 waar de weer­stand­sli­jn ligt onder de bodems van novem­ber 2009-feb­ru­ari 2010. In die zone testen we de weer­stand­sli­jn terug van een wig. Naar bene­den toe is er ste­un van het 20-maands op 328.

alt

Op week­ba­sis zien we het 200-daags liggen op 363. Daar ligt ook dezelfde weer­stand­sli­jn als diegene die ik in de maand­grafiek heb ver­meld. Ste­un hebben we in deze grafiek op 328 bij de gemid­delden. Duidelijk is dat die 328 in de te verwacht­en neer­waartse golf van groot belang zal wor­den. Komen we daaron­der dan zien we een aex van 317 en…op 317 ligt nog een open gap te wacht­en (niet zicht­baar op week­grafiek).

alt

In een eerste dag­grafiek neem ik er de ishares even bij: duidelijk is dat we sti­j­gen bij afne­mend vol­ume. Net als bij de Spy dus een onge­zonde sti­jging. 355 daar ligt de weer­stand­sli­jn maar ik hou een marge achter de hand natu­urlijk voor het geval de index weer een keert­je wil over­dri­jven. Die grens voor shorts hou ik dus boven de 363 en voor wie met shorts werkt genre tur­bo’s of speed­ers en dergelijke waar een inge­bouwde stop op staat zou ik een nog ruimere afs­tand nemen naar 380 en hoger. Liev­er een lagere hef­boom en wat meer zek­er­heid dan tegen de lamp te lopen — )

alt
In de tweede dag­grafiek mijn wvs-sys­teem: een sys­teem is er om te gebruiken niet­waar — ) Dus de dmi staat nog posi­tief eve­nals de macd maar de koers ligt al een heel stuk boven de atr-lijn en het macd-his­togram buigt reeds om. Bijgevolg: ik reken vanu­it de koers­grafiek op een nog hogere index in de komende weken of dagen maar zoals aangegeven: we naderen een omslag­punt van belang. Vooraleer voluit in de shorts te gaan of zelfs (spec­i­fiek voor de aex dan) een eerste posi­tie in te nemen wacht ik een negatief sig­naal af in deze wvs-fil­ter.

alt

Samengevat: we gaan met de Spy duidelijk naar een sig­nif­i­cant omslag­punt toe waarop een dal­ing van een tien­tal pro­cent zal vol­gen. Bijgevolg: we kun­nen nog iet­sje hoger maar elke sti­jging die er nu nog komt dienen we aan te gri­jpen om afscheid te nemen van long­posi­ities. Terzelfder­ti­jd begin­nen we shorts op te bouwen (bear­fond­sen, lange puts kopen, put­spreads innemen, eventueel short­tur­bo’s en dergelijke kopen maar voor die laat­ste vorm van short gaan vind ik het nog iet­sje te vroeg)

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft al posi­ties in SOXS als bear­fonds. Voor het overige enkel posi­ties op de aex zow­el long als short.








Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.