Ik kreeg recent een mail waarin het de bedoeling was aan de hand van een grafiekje van de koers-winstverhouding aan te tonen dat aandelen verschrikkelijk goedkoop noteren. Welke koerswinst gebruiken ze hier? De actuele of de prospectieve? Een wereld van verschil maar er wordt lekker niet bij vermeld welke KW men gebruikt. Ik lees ook dat 2011 een topjaar wordt voor aandelen. Je hoeft niet eens een grafiek te bekijken, gewoon je gezond verstand gebruiken, om te beseffen dat je na een stijgende fase van 19 maanden (de bodem vanaf maart 2009) niet nog eens meer van hetzelfde hoeft te verwachten. Vorige week heb ik gewezen op mijn oranje knipperlichten: het betert er niet op. De sentimentsindicatoren wijzen er op dat we in een distributiefase zitten.…
We hebben dus signalen die er op wijzen dat de beurzen in hun laatste fase van de stijging bezig zijn. Sentimentsindicatoren zijn onmisbaar want ze waarschuwen ons lang op voorhand soms. Wie ze negeren wil, die doet maar. Als iemand me vertelt dat er midden op de autosnelweg een obstakel ligt dan ga ik voorzichtig rijden. Ik ga niet aan 120 km/uur door de mist vliegen en de waarschuwing negeren.
Wat die koers-winst betreft: de enige betrouwbare indicatie ligt voor mij in wat ik lees bij Value Line en Value Line staat bij mij hoog op de ladder. Een dikke 6 maand terug bedroeg de gemiddelde prospectieve KW 15.2 en op vandaag staat die 16.2. In maart 2009 bedroeg die KW 10.3 en op de top van 2007, vlak voor de val van de beurzen was dat 19.7. Deze gegevens vertellen me dus totaal iets anders als diegene uit de mail waarin stond dat aandelen momenteel toch o zo goedkoop noteren. Logisch nadenken ook: wanneer een beurs 19 maanden in een stijgende fase zit hoe kun je dan beweren dat de aandelen fundamenteel altijd maar goedkoper worden in die stijging. Het zou betekenen dat we in een booming economie zitten…
En 2011 wordt een topjaar voor de beurzen??? Allen daarheen dus maar de beschikbare sentimentsindicatoren en ook mijn indicatoren uit die categorie die ik persoonlijk heb ontworpen vertellen me wel eventjes wat anders…de beurs wordt duur, ze is niet goedkoop. Technisch is er nog ruimte naar boven maar we komen in ijle lucht terecht.
Geen kat die me hoeft te volgen: elk individu heeft het recht er een andere mening op na te houden nietwaar. Ikzelf bouw aandelenposities af en ik stap langzamerhand, hapje bij beetje in bearfondsen, in de shorts…een beetje middelen en bijtanken bij hogere indexen. Volgend jaar zal ik van die strategie wel de vruchten pluken, daar twijfel ik niet aan. Contrair handelen is een lucratieve bezigheid, zeker wanneer daar duidelijke redenen toe zijn, wanneer er een basis voor bestaat. Die basis is er, gemiddelden komen op dagbasis bij veel indexen relatief bekeken te ver uit elkaar te liggen, we naderen zware weerstandsniveaus op weekgrafieken, divergenties in de indicatoren zijn er in overvloed, stijgingen gebeuren maar al te vaak bij afnemend volume en de sentimentsindicatoren steken een waarschuwend vingertje in de lucht.
En dan heb ik het nog niet over een dalende euro die negatief is voor de markten, over de verzwakkende yen en over de stijgende lange termijn rente…Ook dat zijn zaken die er op duiden dat er iets niet pluis is met deze markt…
Ik begin mijn analyse met een weekgrafiekje van de VIX
Zo’n lage volatiliteit is eveneens iets wat beleggers aan het denken zou moeten zetten nietwaar…kijk naar de stochastics…wat baten kaars en bril — )
De weekgrafiek van de Spy: een stijgende wig uit het handboekje…we kunnen binnen de wig nog enkele weken aanmodderen vanwege de zuigende kracht van de zwakke plek op 1260 maar het plaatje is zo klaar als pompwater. We zitten in een vijfde golf en die Spy kan er net zo goed elk moment naar beneden uitvallen. Terug naar de top van augustus op 1130 wordt dan het koersdoel. Dus zo’n 10% er af vooraleer er weer steun komt. Cynisch bedoeld natuurlijk: die o zo goedkope aandelen worden dan al onmiddellijk nog een pak goedkoper…- )
Op dagbasis zien we een duidelijke negatieve divergentie in de stochastics. In de koersgrafiek is er ruimte naar de weerstandslijn en die ligt op 1260. Of het nu 1260 wordt dan wel een paar tientallen punten hoger of lager interesseert me niet zo erg. Waar ik wel naar kijk is het feit dat die gemiddelden te ver uiteen komen te liggen (vergelijk maar met de april-periode) en met dat afnemende volume en die divergentie in de stochastics weet ik dat er een convergentie op komst is. Wie longs in bezit heeft kan dus maar beter denken aan afbouwen, beschermen, hedgen…
En dan kijken we naar de AEX: we weten dat deze index bij het naderen van significante draaipunten tegendraads begint te doen…afgelopen paar weken haalde die aex plots tov bijvoorbeeld de Dax wat van zijn schade in (een beetje spelen met arcelor was voor de institutionelen al voldoende om de zaak hoog te houden)
Met de Spy-vooruitzichten in het achterhoofd daarbij genomen is er dus geen belemmering voor de aex om alsnog naar 356⁄358 en hoger als 360 te gaan maar op de dag dat de Spy naar beneden komt uit de wig dan zullen die massa horizontale niveaus (en op uurgrafieken ligt de aex bezaaid met gaps die de koersen zullen aanzuigen) van belang worden in de rit naar 328⁄325. Daar gaan we weer naartoe…waarom? In de Spy kunnen we vanuit de wig een 10% daling verwachten gaf ik aan. Stel dat we 10% afnemen van een aex van 360 dan wordt dat dus een aex terug naar 325. Rekening houdende met een aex die graag overdrijft kan het dan net zo goed weer 317 worden en voor wie het vergeet: een kenmerk van de wig is dat we bij uitbraak een snelle beweging krijgen. Dus een klap van 10% op heel korte tijd valt bij doorbraak van de wig niet uit te sluiten
Op maandbasis is er duidelijk ruimte naar 360⁄363 waar de weerstandslijn ligt onder de bodems van november 2009-februari 2010. In die zone testen we de weerstandslijn terug van een wig. Naar beneden toe is er steun van het 20-maands op 328.
Op weekbasis zien we het 200-daags liggen op 363. Daar ligt ook dezelfde weerstandslijn als diegene die ik in de maandgrafiek heb vermeld. Steun hebben we in deze grafiek op 328 bij de gemiddelden. Duidelijk is dat die 328 in de te verwachten neerwaartse golf van groot belang zal worden. Komen we daaronder dan zien we een aex van 317 en…op 317 ligt nog een open gap te wachten (niet zichtbaar op weekgrafiek).
In een eerste daggrafiek neem ik er de ishares even bij: duidelijk is dat we stijgen bij afnemend volume. Net als bij de Spy dus een ongezonde stijging. 355 daar ligt de weerstandslijn maar ik hou een marge achter de hand natuurlijk voor het geval de index weer een keertje wil overdrijven. Die grens voor shorts hou ik dus boven de 363 en voor wie met shorts werkt genre turbo’s of speeders en dergelijke waar een ingebouwde stop op staat zou ik een nog ruimere afstand nemen naar 380 en hoger. Liever een lagere hefboom en wat meer zekerheid dan tegen de lamp te lopen — )
In de tweede daggrafiek mijn wvs-systeem: een systeem is er om te gebruiken nietwaar — ) Dus de dmi staat nog positief evenals de macd maar de koers ligt al een heel stuk boven de atr-lijn en het macd-histogram buigt reeds om. Bijgevolg: ik reken vanuit de koersgrafiek op een nog hogere index in de komende weken of dagen maar zoals aangegeven: we naderen een omslagpunt van belang. Vooraleer voluit in de shorts te gaan of zelfs (specifiek voor de aex dan) een eerste positie in te nemen wacht ik een negatief signaal af in deze wvs-filter.
Samengevat: we gaan met de Spy duidelijk naar een significant omslagpunt toe waarop een daling van een tiental procent zal volgen. Bijgevolg: we kunnen nog ietsje hoger maar elke stijging die er nu nog komt dienen we aan te grijpen om afscheid te nemen van longposiities. Terzelfdertijd beginnen we shorts op te bouwen (bearfondsen, lange puts kopen, putspreads innemen, eventueel shortturbo’s en dergelijke kopen maar voor die laatste vorm van short gaan vind ik het nog ietsje te vroeg)
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft al posities in SOXS als bearfonds. Voor het overige enkel posities op de aex zowel long als short.