Waar we vorige week de Spy nog wat zagen doorstijgen was het voor de Europese beurzen in vergelijking met de VS-indexen niet veel soeps. De CAC40 kon mooi stijgen en ook de AEX plaatste een licht hogere top bij de 362 die ik in mijn xo-grafiek had aangegeven maar de overige Europese beurzen slaagden er niet in een hogere top neer te zetten. Ik blijf bij mijn visie dat de indexen terug moeten. De sentimentsindicatoren zijn hierbij mijn leidraad. De p/c‑ratio staat momenteel enorm laag. Even laag als in augustus en dat is echt wel heel diep. De Mc Clellan blijft het reeds vanaf de novemberbodem vertikken de stijging van de Spy te volgen en al die weken ook zien we het aantal aandelen boven het 50-daags nooit hoger komen dan die novemberbodem. Allemaal signalen die aangeven dat deze markt zwaar overgekocht is…
Mijn draaidata bereken ik nu al een paar jaar zelf en maandag eerstkomend heb ik er weer eentje staan. Ik hou bij het bepalen van mijn draaidagen ook rekening met clusters en ik merk dat we op 16⁄01 een Bradley-dag hebben. Op 19⁄01 woensdag is er volle maan. Drie data dicht bijeen dus met een duidelijke kans op een top want de Spy heeft vanaf de novemberbodem tot op heden ook 0.618 keer de afstand van de augustusbodem tot de novembertop gehaald. Op een paar punten na is dit doel behaald.
Verder zitten we tegen de weerstandslijn van een kanaal te duwen. We zitten tegen de weerstandslijn van een stijgende wig en in de indicatoren zijn er volop negatieve divergenties aanwezig.
Al deze elementen maken dat ik mijn visie van de afgelopen weken niet wijzig…deze markt komt naar beneden…
We kijken naar de Spy-weekgrafiek:
We zien de grote stijgende wig met daarbinnenin een kleinere stijgende wig. Een lichte overshoot boven de weerstandslijn van de wig is niet uitgesloten maar de augustus-top van 2008 is een duidelijke horizontale weerstand.
Op dagbasis zien we dat de weerstandslijn van de wig inderdaad doorboord wordt maar bij een stijgende wig is dit niet uitzonderlijk. Ik hou hier eerder rekening met de te ver uit elkaar liggende gemiddelden. Meet de afstand tussen de gemiddelden hoe die uitkomst er momenteel voorstaat en vergelijk die afstanden met de periode april. Deze beurs is zo overgekocht als wat. Dat wordt ook aangegeven door de stochastics die reeds geruime tijd overgekocht is. Een eigenschap van een stochastics is dat hoe langer die in een zone vastgehouden wordt des te heviger de er op volgende beweging zal zijn.
Voor wat betreft de XO-grafiek gaf ik vorige week aan dat 36 kon bereikt worden. De weerstandslijn stijgt en onder invloed van de stijgende Spy van afgelopen vrijdag mogen we nu al rekening houden met 364⁄365 als doel. Maar…bemerk dat we, de horizontale steun op 353 in aanmerking genomen, met een omgekeerd verbredende formatie te maken hebben. Net als bij de stijgende wig geeft deze figuur aan dat we met een heftige beweging rekening moeten houden. Ik verwacht dus na een eventuele 364⁄365 een snelle val naar 353 in eerste instantie en vervolgens moeten we naar 348⁄345. Komen we nog lager dan krijgen we 342÷339÷335 als koersdoel.
Op maandbasis zit de aex duidelijk tegen de weerstandslijn van zijn stijgend kanaal aan en we bevinden ons in een zware horizontale weerstandszone uit de periode 2004/2005. Het 9‑maands gemiddelde op 339 en het 50-maandsgemiddelde op 355 zijn niveaus om in de gaten te houden.
Op weekbasis vind ik het opvallend dat de aroon-oscillator een neerwaartse knik laat zien. Die knik komt vanuit de overgekochte zone en is daarom ernstig te nemen. In de koersgrafiek zien we dat de index duidelijk kampt met de weerstandslijn die we trekken vanuit de bodems van november 2009-februari 2010.
Op dagbasis kijk ik naar de gegevens in het wvs-systeem: de plus di blijft maar divergeren en dat al enkele weken nu. De min di laat een knikje naar boven zien en de macd divergeert eveneens negatief. In de koersgrafiek is er nog een paar punten ruimte opwaarts naar de weerstandslijn maar veel is dat niet. De atr-lijn ligt op 353 en dat wordt na het behalen van de weerstandslijn mijn eerste koersdoel voor de korte termijn.
Samengevat: de markt is in heel veel opzichten duidelijk overgekocht — zowel vanuit de gegevens van de klassieke indicatoren als vanuit de gegevens van de sentimentsindicatoren is duidelijk dat de kans op daling veel groter is dan die op verdere stijging. Dat we maandag nog even hoger moeten is aannemelijk vanwege de stijging van de spy op vrijdag maar hoger als 364⁄365 zie ik de aex niet komen. Hou ik rekening met de cluster van draaidagen dan geef ik de aex hooguit tot woensdag vooraleer de daling inzet. Eerste koersdoel is 352⁄353.
Edwin Vandamme
US Markets
analist heeft posities op de aex. geen posities op overige vermelde indexen.