...

Analyse: AEX - SPY

15 januari 2011, 18:29 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Waar we vorige week de Spy nog wat zagen doorsti­j­gen was het voor de Europese beurzen in vergelijk­ing met de VS-index­en niet veel soeps. De CAC40 kon mooi sti­j­gen en ook de AEX plaat­ste een licht hogere top bij de 362 die ik in mijn xo-grafiek had aangegeven maar de overige Europese beurzen slaag­den er niet in een hogere top neer te zetten. Ik bli­jf bij mijn visie dat de index­en terug moeten. De sen­ti­mentsindi­ca­toren zijn hier­bij mijn lei­draad. De p/​c‑ratio staat momenteel enorm laag. Even laag als in augus­tus en dat is echt wel heel diep. De Mc Clel­lan bli­jft het reeds vanaf de novem­ber­bo­dem ver­tikken de sti­jging van de Spy te vol­gen en al die weken ook zien we het aan­tal aan­de­len boven het 50-daags nooit hoger komen dan die novem­ber­bo­dem. Alle­maal sig­nalen die aangeven dat deze markt zwaar overgekocht is…


Mijn draai­da­ta bereken ik nu al een paar jaar zelf en maandag eerstkomend heb ik er weer een­t­je staan. Ik hou bij het bepalen van mijn draaida­gen ook reken­ing met clus­ters en ik merk dat we op 1601 een Bradley-dag hebben. Op 1901 woens­dag is er volle maan. Drie data dicht bijeen dus met een duidelijke kans op een top want de Spy heeft vanaf de novem­ber­bo­dem tot op heden ook 0.618 keer de afs­tand van de augus­tus­bo­dem tot de novem­ber­top gehaald. Op een paar pun­ten na is dit doel behaald.
Verder zit­ten we tegen de weer­stand­sli­jn van een kanaal te duwen. We zit­ten tegen de weer­stand­sli­jn van een sti­j­gende wig en in de indi­ca­toren zijn er volop negatieve diver­gen­ties aan­wezig.
Al deze ele­menten mak­en dat ik mijn visie van de afgelopen weken niet wijzig…deze markt komt naar bene­den…

We kijken naar de Spy-week­grafiek:
We zien de grote sti­j­gende wig met daarbin­nenin een kleinere sti­j­gende wig. Een lichte over­shoot boven de weer­stand­sli­jn van de wig is niet uit­ges­loten maar de augus­tus-top van 2008 is een duidelijke hor­i­zon­tale weer­stand.

alt

Op dag­ba­sis zien we dat de weer­stand­sli­jn van de wig inder­daad door­bo­ord wordt maar bij een sti­j­gende wig is dit niet uit­zon­der­lijk. Ik hou hier eerder reken­ing met de te ver uit elka­ar liggende gemid­delden. Meet de afs­tand tussen de gemid­delden hoe die uitkomst er momenteel voorstaat en vergelijk die afs­tanden met de peri­ode april. Deze beurs is zo overgekocht als wat. Dat wordt ook aangegeven door de sto­chas­tics die reeds geruime tijd overgekocht is. Een eigen­schap van een sto­chas­tics is dat hoe langer die in een zone vast­ge­houden wordt des te heviger de er op vol­gende beweg­ing zal zijn.

alt
Voor wat betre­ft de XO-grafiek gaf ik vorige week aan dat 36 kon bereikt wor­den. De weer­stand­sli­jn sti­jgt en onder invloed van de sti­j­gende Spy van afgelopen vri­jdag mogen we nu al reken­ing houden met 364365 als doel. Maar…bemerk dat we, de hor­i­zon­tale ste­un op 353 in aan­merk­ing genomen, met een omge­keerd ver­bre­dende for­matie te mak­en hebben. Net als bij de sti­j­gende wig geeft deze figu­ur aan dat we met een heftige beweg­ing reken­ing moeten houden. Ik verwacht dus na een eventuele 364365 een snelle val naar 353 in eerste instantie en ver­vol­gens moeten we naar 348345. Komen we nog lager dan kri­j­gen we 342÷339÷335 als koers­doel.

alt

Op maand­ba­sis zit de aex duidelijk tegen de weer­stand­sli­jn van zijn sti­j­gend kanaal aan en we bevin­den ons in een zware hor­i­zon­tale weer­stand­szone uit de peri­ode 2004/2005. Het 9‑maands gemid­delde op 339 en het 50-maands­gemid­delde op 355 zijn niveaus om in de gat­en te houden.

alt
Op week­ba­sis vind ik het opval­lend dat de aroon-oscil­la­tor een neer­waartse knik laat zien. Die knik komt vanu­it de overgekochte zone en is daarom ern­stig te nemen. In de koers­grafiek zien we dat de index duidelijk kampt met de weer­stand­sli­jn die we trekken vanu­it de bodems van novem­ber 2009-feb­ru­ari 2010.

alt

Op dag­ba­sis kijk ik naar de gegevens in het wvs-sys­teem: de plus di bli­jft maar diverg­eren en dat al enkele weken nu. De min di laat een knikje naar boven zien en de macd divergeert eve­neens negatief. In de koers­grafiek is er nog een paar pun­ten ruimte opwaarts naar de weer­stand­sli­jn maar veel is dat niet. De atr-lijn ligt op 353 en dat wordt na het behalen van de weer­stand­sli­jn mijn eerste koers­doel voor de korte ter­mi­jn.

alt

Samengevat: de markt is in heel veel opzicht­en duidelijk overgekocht — zow­el vanu­it de gegevens van de klassieke indi­ca­toren als vanu­it de gegevens van de sen­ti­mentsindi­ca­toren is duidelijk dat de kans op dal­ing veel grot­er is dan die op verdere sti­jging. Dat we maandag nog even hoger moeten is aan­nemelijk van­wege de sti­jging van de spy op vri­jdag maar hoger als 364365 zie ik de aex niet komen. Hou ik reken­ing met de clus­ter van draaida­gen dan geef ik de aex hoo­gu­it tot woens­dag vooraleer de dal­ing inzet. Eerste koers­doel is 352353.

Edwin Van­damme
US Mar­kets

anal­ist heeft posi­ties op de aex. geen posi­ties op overige ver­melde indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.