Wanneer ik rekening hou met de Mc Clellan oscillator die zijn nullijn naar beneden heeft doorkruist dan verwacht ik volgende week veeleer een verdere daling van de beurzen. De aanleiding voor die daling kan vanuit de Nasdaq komen want die index gaf in mijn systeem vrijdag een verkoopsignaal. De expiratie gooide voor de aex-daling die woensdag werd ingezet roet in het eten maar ik ga er van uit dat de daling zal hernemen. De stijging van vrijdag is naar mijn mening enkel te wijten aan de expiratie en ik verwacht dan ook niet dat deze stijging zal doorzetten…
Kijken we naar de weekgrafiek van de Spy (1283.7) dan zien we dat de koers nu toch wel echt dichtbij de punt van de wig is aanbeland. We moeten er dus rekening mee houden dat er een forse daling zit aan te komen. Normalerwijze brengt de wig de koersen terug naar de oorsprong van het patroon maar vanwege de opgebouwde zware steunniveaus verwacht ik niet dat de daling echt zal doorzetten. We blijven dus rekening houden met een correctie en niet met een echte trendkering. Een eerste steun krijgen we al bij de top van 30 april op 1221. Daaronder komt de bodem van 03 december op 1177 aan de beurt en nog lager is er de zware steun van de junitop en de augustustop. Die liggen respectievelijk op 1132 en 1131.8. Ook de gemiddelden kunnen steun bieden: het 9‑weeks ligt op 1254, het 50-weeks ligt op 1160 en het 100-weeks ligt op 1130. Wat ook voor een daling spreekt is het afnemend volume. Dit maakt de stijging die we weken naeen zagen echt
wel onbetrouwbaar en de dubbeltop in de stochastics is ook een teken aan de wand.
In mijn wvs-systeem zien we op daggrafiek nog geen echt verkoopsignaal maar de negatieve divergentie in de dmi en het verkoopsignaal in de macd zijn duidelijke waarschuwingen. Een daling van de Spy en een doorbraak van de steunlijn en van de atr-lijn (niveau 1264) zit er dus aan te komen.
In de xo-grafiek van de aex zien we het verbredende patroon en dat is een duidelijk toppatroon. 366 is een haalbaar niveau voor de aex maar komen we lager als 353 dan is dit een verkoopsignaal. Na de doorbraak van deze steun mogen we een daling verwachten in stappen: eerst naar 349⁄347, vervolgens naar 345 en 341⁄339. Het uiteindelijke doel voor deze correctie kan bij 335 komen te liggen.
Op maandgrafiek zien we een doji tegen een weerstandslijn die de bodem van februari en de top van augustus verbindt. De candle is pas af einde januari maar wanneer deze vorm van candle blijft dan is dit geen positief signaal temeer omdat die candle tegen de top van april ligt en dat is een zware horizontale weerstand. De horizontale lijn over de toppen van juni tot oktober daarvan mag verwacht worden dat deze zware steun zal bieden. 341⁄339 zoals vermeld bij de XO-grafiek kan dus zware steun bieden. Pas onder dat niveau komt de steun van het gemiddelde op 332 aan de beurt.
Op weekgrafiek zien we dat de aex tegen een weerstandslijn zit en de doji tegen die lijn laat vermoeden dat er momenteel nogal wat onzekerheid in de markt zit. Neem daarbij de weerstand van de apriltop en het mag duidelijk zijn dat de kansen veeleer aan de onderkant van het kanaal liggen.
Het 9‑weeks gemiddelde ligt op 354, dicht in de buurt van de 353 uit de xo-grafiek dus. Vallen we dus onder de 353 dan kunnen we met de nodige tussenstappen naar het 20-weeks op 347 en vervolgens naar het 50-weeks op 335 maar de zone bij 340 is een zware steunzone. De markt zal toch wel echt negatief moeten zijn om die 335 te kunnen bereiken.
Op daggrafiek zien we net als in de XO-grafiek het verbredende toppatroon. 366 is haalbaar maar komen we onder het steunlijntje onder de bodems van 16 december — 5 januari en 20 januari dan krijgen we een eerste verkoopsignaal. Vervolgens is er de atr-lijn die wat steun kan bieden op 353 maar éénmaal daaronder moeten we verder naar beneden.
De eerte steun krijgen we al bij de novembertop in de zone 349⁄347. Daar zouden we wat opvering kunnen verwachten om vervolgens verder te dalen naar de top van september en die ligt op 342. Dichtbij de zone 341⁄339 dus. Tussen de candles van 01 en 02 december ligt er een niet gesloten zwakke plek bij 336⁄334 en dat doel stemt dan weer overeen met die 335 uit de xo-grafiek.
De macd gaat naar een verkoopsignaal en in de dmi werden divergenties gezet. Duidelijke waarschuwingen bijgevolg voor een op handen zijnde daling.
Samengevat: komt er nog een stijging dan zie ik maximaal 366 te halen maar het risico ligt overduidelijk aan de onderkant. Breken we dus het vermelde steunlijntje onder de bodem van donderdag op 354.68 en vervolgens 353 dan mogen we een verdere daling verwachten naar de zone 349⁄347 waar we dan wat kunnen opveren. Die opwaartse beweging zal niet meer betekenen dan even ademhalen om vervolgens dieper weg te zakken.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. geen positie op overige vermelde waarden.