Begin januari kreeg ik de eerste waarschuwingen in de sentimentsindicatoren. Dat signalen in sentimentsindicatoren voorlopen op de ontwikkeling in de koersgrafieken en soms weken op voorhand hun signalen afgeven is een feit maar inmiddels zijn we een maand verder en is er van een echte daling nog steeds geen sprake. Van een stijging trouwens ook niet. Kijken we naar de aex dan zien we over de maand januari gemeten tussen de uitersten een range tussen top en bodem van amper 5% procent. Een range die bovendien gekenmerkt wordt door veel overlap. Plotse dalingen worden steevast heel snel teruggekocht en bijgevolg blijven we duwen tegen de weerstandslijn van het trendkanaal…
Een range van amper 5% over de afgelopen maand maakt dat zowel longposities als shortposities op de index niet echt aangewezen zijn. Dit is op indexniveau veeleer een markt voor schrijvers van opties. Op vlak van indidividuele aandelen ligt de situatie anders. Daar zitten wel degelijk aandelen bij die op apegapen liggen terwijl andere dan weer een mooie stijging laten zien. ING is daarbij zowat de topper en zolang dit aandeel niet daalt is er ook weinig kans toe dat de aex echt gaat dalen. Nog andere aandelen en dan kijk ik vooral naar Arcelor en Akzo hebben opwaarts potentieel en dan is het maar de vraag of een correctie bij de aex wel echt veel om het lijf zal hebben.
Waar ik tot voor enkele weken dus 335 als koersdoel vooropstelde voor een daling zou ik er mogen vanuit gaan dat 343 realistischer wordt.
Dat een correctie er komt daar blijf ik bij want de sentimentsindicatoren verbeteren niet en ook grafiektechnisch is het duidelijk dat de kansen veeleer neerwaarts liggen dan opwaarts maar ik hou eveneens vast aan mijn analyses die aangeven dat deze correctie een koopwaardige correctie wordt.
Kortom: mijn routekaart blijft — eerst corrigeren en na die correctie gaan we stukken hoger waarbij ik mijn koersdoelzone handhaaf van 400⁄420.
Op vlak van sentiment vind ik dit een mooie grafiek om bij stil te staan. De SP500 mag dan wel bij zijn topniveaus blijven hangen, de new highs bevestigen die beweging niet. Dit is maar één van de negatieve divergenties die we kunnen waarnemen tussen sentiment en werkelijke koersevolutie. Andere belangrijke zijn: het aantal aandelen boven het 50-daags gemiddelde daalt al vanaf begin januari en de Mc Clellan oscillator divergeert al wekenlang negatief.
Kijk ik naar de weekgrafiek van de Spy (1311,15) dan zitten we daar nu echt wel heel dicht bij de punt van de wig. Neem ik de bodem van juli en de top van augustus als referentiepunten voor het trekken van de Fibo-projectieniveaus dan zien we dat 1320 een Fibo-doel is. 1320 kan dus maar de volumes die in de stijging de hele tijd door afnemen, de afstand tussen de gemiddelden en koers die relatief te groot wordt en de koersen die dermate ver binnen de wig zijn opgeschoven maken dat het risico naar beneden groot blijft. Al stijgen we naar 1320 dan is dit geen reden om aan de longkant te gaan staan, integendeel.
Op daggrafiek is duidelijk dat de gemiddelden net als in april trouwens te ver uit elkaar liggen en een convergentie dringt zich op. De koers van de Spy heeft de steunlijn van de dalende wig doorbroken en is nu bezig met een klassieke terugtest van de doorbroken lijn. 1320 is een mogelijkheid maar vanuit het patroon kunnen we net zo goed op eender welk ogenblik een snelle daling verwachten richting de novembertop op 1230. Is er op dat ogenblik werkelijk sprake van een negatief sentiment dan behoort ook een closing van de gap van begin december op 1190⁄1200 tot de mogelijkheid.
Vertaald naar de XO-grafiek van de AEX betekent het dat we rekening moeten houden met de lijnen van het stijgend kanaal en net als vorige week vermeld houden we stops dus best boven die lijn. Vorige week gaf ik 370 aan als te hanteren stop voor shorts. Deze week wordt dat 373.
Wat koersdoelen betreft voor de verwachte correctie verandert er weinig. De stijgende steunlijn in acht nemende wordt het alleen miner waarschijnlijk dat 335 kan bereikt worden. Ik richt me dus eerder op de top van 343 omdat daar een significant steunniveau ligt. Op weg naar 343 krijgen we steun op 361÷358÷353÷348÷347 en 345. 353 is een belangrijke steun omdat daar de horizontale ligt van het verbredend patroon.
Op maandbasis blijft het zo dat we tegen een weerstandslijn zitten aan te duwen. Die weerstandslijn ligt tevens op gelijke hoogte met de zware horizontale weerstand uit 2004/2005. Meest logisch is dus dat we even moeten ademhalen vooraleer we naar het kruispunt van de lijnen oktober 2009 — april 2010 en november 2009 — maart 2010 toekunnen. Dat kruispunt ligt op momenteel op 420. Agustus 2010-december 2010 geeft een doel van 343 aan voor de correctie die ik verwacht en lager hebben we het 20-maands gemiddelde op 335. Juli — septembertoppen op 343 vormen een zware horizontale steun en bijgevolg geef ik ook hier de voorkeur aan 343 als correctieniveau.
Op weekbasis gaan we met de stochastics vanuit een overgekochte zone naar een verkoopsignaal toe. In de koersgrafiek zien we het 20-weekgs gemiddelde liggen op 359 en dat is ook de low van de candle van vorige week. Een eerste “veilig” verkoopsignaal krijgen we dus pas bij een koers lager als 359. Zolang de aex daarboven blijft kan 370⁄373 nog steeds behaald worden maar dat zal pas gebeuren natuurlijk wanneer ook de Spy 1320 op het koersbord weet te zetten.
Op dagbasis is er een bearish wolve-wave zichtbaar met koersdoel 347 maar wanneer de index nog een weekje gaat aanmodderen en eerst 370⁄373 gaat behalen dan ligt het koersdoel van die wolve-wave met dergelijk scherp dalende steunlijn ineens veel lager en dan kijken we naar 343. Wie het wolve-wave patroon kent weet dat een daling naar die steunlijn enorm snel kan gebeuren. Een ander vermeldenswaardige vaststelling is die zwaar overrokken afstand tussen de gemiddelden. Die gemiddelden moeten weer naar elkaar toe en dat kan enkel door een koersdaling of in het beste geval een lange zijwaartse beweging.
Samengevat: de topvorming blijft aanhouden en de signalen die een daling vooropstellen blijven de overhand houden. Mogelijks halen we 370⁄373 met de index maar we houden er rekening mee dat we bij daling onder de 359 de start kunnen maken voor een daling richting 343.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex.