De sentimentsindicatoren gericht op de iets langere termijn blijven lagere bodems neerzetten en bijgevolg moeten we er van uitgaan dat de indexen nog lagere niveaus zullen opzoeken. In dit opzicht wijzig ik dus (voor de iets langere termijn dus) niets aan mijn verwachtingen zoals in de meest recente analyses aangegeven. Voor de korte termijn zie ik dat de put/call ratio eerder wijst op een mogelijke bodem dan op een top. Het zou betekenen dat we op korte termijn geen onmiddellijke doorbraak van de steunniveaus zullen zien. Gapfilling bij de AEX en wellicht eerder zijwaarts is dan ook de mogelijkheid waar ik het meest rekening mee wens te houden voor wat betreft de korte termijn…
Ik heb in vorige analyses al een paar keer de grafiek van de vix laten zien. Ik laat hier nog maar eens die weekgrafiek zien. Let op die macd. Langzamerhand krult die verder naar boven. De volatiliteit kan met horten ens toten wellicht verder gaan toenemen. Het 20-niveau is belangrijk en zou bij doorbraak aangeven dat de indexen fors moeten stijgen. Ik ga daar niet van uit. Vanwege het histogram boven de 0‑lijn en de stijgende indicator neem ik aan dat we minimaal naar het 30-niveau moeten en een doorbraak van dit niveau zal me niet verbazen.
Wat de weekgrafiek van de SPY betreft: de stijgende wig werd doorbroken, volumes dalen en de Price procent oscillator geeft een verkoopsignaal. Geen gegevens dus waarbij je een verdergaande stijging zou verwachten.
In de daggrafiek zien we dat de price procent oscillator na een eerdere divergentie daadwerkelijk een verkoopsignaal laar zien met de cross van de signaallijn. We zien echter in de koersgrafiek ook een gap tussen de koersbar van donderdag en vrijdag en rekening houdende met de p/c ratio hou ik er dus rekening mee dat die gap dicht gaat. Gezien het verkoopsignaal echter in de langere-termijn sentimentsindicatoren blijf ik er echter van uit gaan dat we terugmoeten naar minimaal de top van 29 oktober op 1070. Een koers onder dit niveau zal ons richting het Fibo-niveau brengen bij 1050 waar we ook het 200-daags gemiddelde zien liggen en dat is zoals we wel weten sterke steun.
Wat betreft de AEX point-and-figure: de koerssprong van vrijdag gaf op deze grafiek gericht op de langere termijn (box-reversal van 3) geen aanleiding om van richting te veranderen. Het verkoopsignaal blijft dus staan in deze grafiek met een doorbraak van de steunlijn. Krijgen we wel een verdere stijging in de aex dan hebben we in deze grafiek visueel altijd een mooi beeld van de te verwachten weerstandsniveaus. Die liggen op 310÷313÷315÷31÷322÷325÷328. Steunniveaus ligen op 295÷293÷290÷285 en 280.
Waar ik aan de hand van de maandgrafiek al tijden op wijs is de extreem scherpe stijgingsgraad van de aex sinds maart. Het lijkt er op dat we zijwaarts de lijn beginnen te verlaten. Eerder heb ik er al op gewezen dat deze te scherpe stijging moet gecoorigeerd worden door ofwel een langerdurende zijwaartse trend dan wel een meer uitgesproken daling. De stochastics in acht genomen is een stijging in elk geval het minst logische dat we kunnen verwachten.
Kijken we naar de weekgrafiek van de aex waarbij ik er de grafiek van de ishares bijneem dan valt ok hier het dalende volume op. In de koersgrafiek zien we de stijgende zwarte lijn die neerwaarts werd doorbroken en die nu bij stijging weerstand mioet bieden. Komende week kan de aex bij stijging dus, hoe onrealistisch het ook lijkt zelfs naar 334 want daar ontmoeten we de doorbroken lijn. Wie met short turbo’s werkt blijft dus nog steeds het meest veilig met zijn stop hoger dan die 334.
De meest belangrijke lijn blijft echter de rode lijn die loopt onder de bodems van maart en juli. Afgelopen week is de aex afgeketst op deze lijn en wie de daggrafiek in het achterhoofd had wist dat het 297/300-niveau heel belangrijk was omdat daar nog een openstaande gap lag te wachten. Onderschat nooit de zuigende kracht van niet gesloten gaps. Betrekken we de gegevens van de ppo bij deze weekgrafiek dan zien we dat die ppo wel behoorlijk negatief begint te worden maar een indicator, het woord zegt het zelf, geeft een indicatie…een verwachting aan. De koersgrafiek blijft meest belangrijk maar de ppo geeft wel aan dat de kans op een doorbraak van de rode steunlijn groot is.
In de daggrafiek zien we duidelijk de doorbraak van de steunlijn die ik hier neem vanaf de julibodem. Deze lijn stijgt en we mogen niet over het hoofd zien dat er in de zone 316⁄318 een gap ligt die nog niet werd gesloten. Gezien de p/c‑ratio en de nog openstaande gap van donderdag op vrijdag in de spy verbaast het me geen zier wanneer we deze gap volgende week sluiten. De lijn in het zand blijft echter de zone 297⁄300 en onder de 297 is het dus alle hens aan dek om de volgende gaps die we op uurgrafiek nog hebben open liggen dicht te maken. De meest interessante gap voor de shorters zal dan die gap zij die bij 285⁄286 ligt. Dergelijk koersdoel zou mooi overeenstemmen met een terugtest van het 200-daags. Dit gemiddelde ligt nu op 282 maar is licht stijgend.
Kijken we naar de index in het Volatility-systeem dan zien we dat de index een negatieve cross geeft met de atr-lijn. Ook de dmi laat een negatieve cross zien. Deze gegevens samen met de negatief gerichte ppo laten me besluiten dat het innemen of aanhouden van hausseposities nu wel echt gevaarlijk is. Immers: de gerichtheid in de indicatoren wijst duidelijk naar beneden. Niemand hoeft mijn stelling te volgen natuurlijk maar ultrakorte haussegerichte posities heb ik in deze omstandigheden dus liever niet.…zoals het spreekwoord zegt: better safe than sorry -)
Samengevat: korte termijn sentimentsindicatoren wijzen er op dat we wellicht niet onmiddellijk door de steun van 297⁄300 vallen. De open gap bij 320 kan in dat geval de komende dagen gesloten worden. Op dat niveau kunnen er shorts ingenomen worden maar bij de vorige top op 328 en uiterlijk bij 334 komt de stop te liggen voor de longs. De indicatoren geven aan dat de richting neerwaarts is en upswings van enkele luttele puntjes doen de indicatoren niet onmiddellijk van richting veranderen. Ik ga er dus voor bij stijgingen of zijwaarts bewegende koersen shorts in te nemen met het oog op een breuk van de 297/300-zone. Breekt die zone dan houden we die shorts aan tot bij 285⁄286.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de vix en de aex. geen posities op andere vermelde waarden.