...

Analyse: AEX - SP500 - VIX

29 november 2009, 21:33 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De sen­ti­mentsindi­ca­toren gericht op de iets lan­gere ter­mi­jn bli­jven lagere bodems neerzetten en bijgevolg moeten we er van uit­gaan dat de index­en nog lagere niveaus zullen opzoeken. In dit opzicht wijzig ik dus (voor de iets lan­gere ter­mi­jn dus) niets aan mijn verwachtin­gen zoals in de meest recente analy­ses aangegeven. Voor de korte ter­mi­jn zie ik dat de put/​call ratio eerder wijst op een mogelijke bodem dan op een top. Het zou beteke­nen dat we op korte ter­mi­jn geen onmid­del­lijke door­braak van de ste­un­niveaus zullen zien. Gap­fill­ing bij de AEX en wellicht eerder zijwaarts is dan ook de mogelijkheid waar ik het meest reken­ing mee wens te houden voor wat betre­ft de korte termijn…


Ik heb in vorige analy­ses al een paar keer de grafiek van de vix lat­en zien. Ik laat hier nog maar eens die week­grafiek zien. Let op die macd. Langza­mer­hand krult die verder naar boven. De volatiliteit kan met hort­en ens toten wellicht verder gaan toen­e­men. Het 20-niveau is belan­grijk en zou bij door­braak aangeven dat de index­en fors moeten sti­j­gen. Ik ga daar niet van uit. Van­wege het his­togram boven de 0‑lijn en de sti­j­gende indi­ca­tor neem ik aan dat we min­i­maal naar het 30-niveau moeten en een door­braak van dit niveau zal me niet ver­bazen.

alt
Wat de week­grafiek van de SPY betre­ft: de sti­j­gende wig werd door­bro­ken, vol­umes dalen en de Price pro­cent oscil­la­tor geeft een verkoopsig­naal. Geen gegevens dus waar­bij je een verder­gaande sti­jging zou verwacht­en.

alt
In de dag­grafiek zien we dat de price pro­cent oscil­la­tor na een eerdere diver­gen­tie daad­w­erke­lijk een verkoopsig­naal laar zien met de cross van de sig­naal­li­jn. We zien echter in de koers­grafiek ook een gap tussen de koers­bar van don­derdag en vri­jdag en reken­ing houdende met de p/​c ratio hou ik er dus reken­ing mee dat die gap dicht gaat. Gezien het verkoopsig­naal echter in de lan­gere-ter­mi­jn sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jf ik er echter van uit gaan dat we terug­moeten naar min­i­maal de top van 29 okto­ber op 1070. Een koers onder dit niveau zal ons richt­ing het Fibo-niveau bren­gen bij 1050 waar we ook het 200-daags gemid­delde zien liggen en dat is zoals we wel weten sterke ste­un.

alt
Wat betre­ft de AEX point-and-fig­ure: de koerssprong van vri­jdag gaf op deze grafiek gericht op de lan­gere ter­mi­jn (box-rever­sal van 3) geen aan­lei­d­ing om van richt­ing te veran­deren. Het verkoopsig­naal bli­jft dus staan in deze grafiek met een door­braak van de ste­un­li­jn. Kri­j­gen we wel een verdere sti­jging in de aex dan hebben we in deze grafiek visueel alti­jd een mooi beeld van de te verwacht­en weer­stand­sniveaus. Die liggen op 310÷313÷315÷31÷322÷325÷328. Ste­un­niveaus ligen op 295÷293÷290÷285 en 280.

alt
Waar ik aan de hand van de maand­grafiek al tij­den op wijs is de extreem scherpe sti­jgings­graad van de aex sinds maart. Het lijkt er op dat we zijwaarts de lijn begin­nen te ver­lat­en. Eerder heb ik er al op gewezen dat deze te scherpe sti­jging moet gecoorigeerd wor­den door ofwel een langer­durende zijwaartse trend dan wel een meer uit­ge­spro­ken dal­ing. De sto­chas­tics in acht genomen is een sti­jging in elk geval het minst logis­che dat we kun­nen verwacht­en.

alt
Kijken we naar de week­grafiek van de aex waar­bij ik er de grafiek van de ishares bijneem dan valt ok hier het dal­ende vol­ume op. In de koers­grafiek zien we de sti­j­gende zwarte lijn die neer­waarts werd door­bro­ken en die nu bij sti­jging weer­stand mioet bieden. Komende week kan de aex bij sti­jging dus, hoe onre­al­is­tisch het ook lijkt zelfs naar 334 want daar ont­moeten we de door­bro­ken lijn. Wie met short tur­bo’s werkt bli­jft dus nog steeds het meest veilig met zijn stop hoger dan die 334.
De meest belan­grijke lijn bli­jft echter de rode lijn die loopt onder de bodems van maart en juli. Afgelopen week is de aex afgeketst op deze lijn en wie de dag­grafiek in het achter­hoofd had wist dat het 297/300-niveau heel belan­grijk was omdat daar nog een open­staande gap lag te wacht­en. Onder­schat nooit de zuigende kracht van niet ges­loten gaps. Betrekken we de gegevens van de ppo bij deze week­grafiek dan zien we dat die ppo wel behoor­lijk negatief begint te wor­den maar een indi­ca­tor, het woord zegt het zelf, geeft een indicatie…een verwacht­ing aan. De koers­grafiek bli­jft meest belan­grijk maar de ppo geeft wel aan dat de kans op een door­braak van de rode ste­un­li­jn groot is.

alt
In de dag­grafiek zien we duidelijk de door­braak van de ste­un­li­jn die ik hier neem vanaf de juli­bo­dem. Deze lijn sti­jgt en we mogen niet over het hoofd zien dat er in de zone 316318 een gap ligt die nog niet werd ges­loten. Gezien de p/​c‑ratio en de nog open­staande gap van don­derdag op vri­jdag in de spy ver­baast het me geen zier wan­neer we deze gap vol­gende week sluiten. De lijn in het zand bli­jft echter de zone 297300 en onder de 297 is het dus alle hens aan dek om de vol­gende gaps die we op uur­grafiek nog hebben open liggen dicht te mak­en. De meest inter­es­sante gap voor de short­ers zal dan die gap zij die bij 285286 ligt. Dergelijk koers­doel zou mooi overeen­stem­men met een terugtest van het 200-daags. Dit gemid­delde ligt nu op 282 maar is licht sti­j­gend.

alt
Kijken we naar de index in het Volatil­i­ty-sys­teem dan zien we dat de index een negatieve cross geeft met de atr-lijn. Ook de dmi laat een negatieve cross zien. Deze gegevens samen met de negatief gerichte ppo lat­en me besluiten dat het innemen of aan­houden van hausse­posi­ties nu wel echt gevaar­lijk is. Immers: de gerichtheid in de indi­ca­toren wijst duidelijk naar bene­den. Nie­mand hoeft mijn stelling te vol­gen natu­urlijk maar ultra­ko­rte haussegerichte posi­ties heb ik in deze omstandighe­den dus liev­er niet.…zoals het spreek­wo­ord zegt: bet­ter safe than sor­ry -)

alt
Samengevat: korte ter­mi­jn sen­ti­mentsindi­ca­toren wijzen er op dat we wellicht niet onmid­del­lijk door de ste­un van 297300 vallen. De open gap bij 320 kan in dat geval de komende dagen ges­loten wor­den. Op dat niveau kun­nen er shorts ingenomen wor­den maar bij de vorige top op 328 en uiter­lijk bij 334 komt de stop te liggen voor de longs. De indi­ca­toren geven aan dat de richt­ing neer­waarts is en upswings van enkele lut­tele pun­t­jes doen de indi­ca­toren niet onmid­del­lijk van richt­ing veran­deren. Ik ga er dus voor bij sti­jgin­gen of zijwaarts bewe­gende koersen shorts in te nemen met het oog op een breuk van de 297/300-zone. Breekt die zone dan houden we die shorts aan tot bij 285286.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de vix en de aex. geen posi­ties op andere ver­melde waarden.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.