Sentimentsindicatoren zijn in die zin interessant omdat ze ons vroegtijdig waarschuwen voor een op handen zijnde trendommekeer. Een hele tijd heb ik hier gewezen op de verslechterende marktomstandigheden en gisteren kwam plots de daling. Manipulatie moest er eerst weer eens aan te pas komen, het negatief nieuws mocht pas naar buiten gebracht worden na de expiratie…
Een duidelijke positieve divergentie in de macd van de vix. Het was al een tijdje duidelijk dat de vix naar boven moest en de indexen dus moeten dalen.
Ik geloof vanwege het beeld bij de sentimentsindicatoren niet dat we de daling nu hebben gehad. Die begint pas en de steunlijn zal naar ik aanneem gebroken worden bij de sp500. De relatieve afstand tussen de gemiddelden is nog te groot en ik ga er dus vanuit dat we een duidelijke top gezet hebben. Die kan later wel nog worden uitgenomen natuurlijk maar eerst gaan we nog een stukje dalen tot dat de gemiddelden weer op een normaal niveau van elkaar komen te liggen.
Of dit wolve wave-patroon op weekbasis geldig is zullen we moeten afwachten maar het is niet verkeerd met deze mogelijkheid rekening te houden. De gemiddelden en de trendlijnen kunnen steun bieden namelijk en het is pas wanneer deze breken dat we een daling naar vooraan de 1000 punten krijgen. Nemen we het verkoop-
signaal in de stochastics erbij dan is duidelijk dat we een top hebben in de index. De indicator en dus ook de index hebben behoorlijk wat dalingspotentieel.
Met deze gegevens in het achterhoofd kijken we naar de aex. De index is afgeketst op zijn 40-maandsgemiddelde. Let wel: deze candle is nog niet volledig natuurlijk, dat is pas einde van de maand het geval. Keert de index terug naar zijn 20-maandsgemiddelde dan spreken we over een doel van 325.
Op weekbasis zien we een verkoopsignaal in de stochastics. Het 9‑weeks gemiddelde ligt op 343 en ik acht een daling naar dit niveau heel goed mogelijk. Komen we lager met de aex dan is er duidelijke steun bij 333 omdat het 20- en het 100-weeks gemiddelde hier een kruising neerzetten. Dit niveau bij 333 is ernstig te nemen en het is pas bij een duidelijke doorbraak dat we richting steunlijn kunnen naar de zone 320⁄325.
In een tweede weekgrafiek laat ik het wolve-wavepatroon zien zoals we dat ook terugzien bij de sp500. Volgen we dit patroon dan moet de aex behoorlijk onderuit. De mogelijkheid moeten we voor dergelijk negatief scenario niet uitsluiten maar de gemiddelden zullen steun bieden.
Hetzelfde patroon vinden we terug op dagbasis. De gemiddelden liggen relatief genomen te ver uit elkaar en er is dus nog behoorlijk wat ruimte voor een verdere convergentie. De steunlijn onder de meest recente bodems is gebroken en we steunen met de slotkoers van gisteren op het 20-daags. Een verdere daling mag verwacht worden naar het 40-daags op 342. Die 342 zal hoogstwaarschijnlijk steun bieden want op dit niveau ligt ook de top van januari. Het is pas bij een breuk van dit niveau dat de index verder kan dalen in stapjes en met respect voor de diverse steunen.
Kijken we naar het wvs-systeem dan zien we dat de atr-lijn nagenoeg op de hoogte van de top van januari ligt. Momenteel ligt de lijn op 346 maar deze lijn beweegt mee met de volatiliteit en kan dus heel snel anders komen te liggen. Het verkoopsignaal in de macd in acht genomen en het feit dat de dmi-lijnen naar elkaar toe bewegen denk ik dat 342 heel goed kans maakt bereikt te worden.
Samengevat: De kans dat de top er staat is behoorlijk groot en ik verwacht een aex van 342 spoedig te zien. Als dit niveau stand kan houden dan kan de index opnieuw gaan stijgen maar vallen we onder de januaritop dan is er behoorlijk wat dalingspotentieel.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex en op de vix. Geen posities op overige vermelde waarden.