De Mc Clellan Oscillator is overgekocht en zit tegen weerstand aan. De Summation is terug gestegen tot bij de nullijn en die geeft weerstand. Voor het overige zie ik in de sentimentsindicatoren weinig of geen aanwijzingen waar ik iets mee aanvatten kan. Kijk ik naar de Vix dan zie ik een stochastics diep in de koopzone. Een koopsignaal is er nog niet en dus kan de Vix nog ietsje lager. Ook de euro/usd die in grote mate het koersverloop van de indexen bepaald kan nog ietsje hoger.
Die gegevens in combinatie met de gegevens uit de koersgrafiek van de Spy waar er nog een open gap ligt te wachten bij 1150 maakt dat ik de indexen nog ietsje hoger verwacht om dan vervolgens toch een daling in te zetten. Dat die daling er komt leiden we af uit de volumeontwikkeling.
Ik toon eerst even de Vix: De stochastics ligt in de koopzone. De Vix kan nog ietsje lager maar is in een gebied aangekomen waar steun mag verwacht worden. De eerste steun die we zien ligt op de toppen van februari-april.
Kijken we naar de euro/dollar dan zien we dat er nog ietsje opwaartse ruimte is tot de Fibo-lijn. We merken dat de aandelenindexen een heel sterke correlatie vertonen met de euro/dollar. Bijgevolg kan een stijging van de euro/dollar, hoe klein ook, de aandelenindexen hoger zetten.
Met de gegevens van de Vix en de Euro/dollargrafiek in het achterhoofd kijk ik naar de Spy: We consolideerden de afgelopen dagen ter hoogte van de februaritop maar wanneer de euro/dollar ook maar ietsje stijgt dan kan de Spy naar 1130 waar een Fibo-lijn ligt en daarboven lonkt de gap bij een niveau van half mei op een niveau van 1150⁄1160. Op dat niveau hebben we een horizontale weerstand die toch zwaar mag genoemd worden want we zien er de top van januari liggen en de bodem van maart. Ik verwacht niet dat de index deze zone zomaar kan doorbreken want we zien dalende volumes in de stijging vanaf de junibodem en dat betekent dat we een correctieve stijging te maken hebben.
Wanneer ik voortbouwend op bovenstaande gegevens naar de XO-grafiek kijk van de AEX dan moet ik dus rekening houden met een stijging naar de volgende horizontale weerstand bij 342. Die weerstand is zwaar en van uit die zone mag dus een terugval verwacht worden. Doelzone is dan de dalende steunlijn bij 320. Tussenliggende steunen vinden we op 337⁄335 en 325.
Wat de maandgrafiek betreft blijft het negatief gegeven van de topcandle van april. Dat betekent dat we er moeten van uit gaan dat de volgende maanden zwakke beursmaanden zullen zijn maar we kunnen zolang 300 niet neerwaarts doorbroken wordt niet uitsluiten dat we met een verbredende formatie te maken hebben en dat is een patroon met sterk bearishe implicaties maar ook de mogelijkheid dat we nogmaals naar de weerstandslijn toegaan. Geen uitsluitsel daarover maar het is vanwege deze figuur dus niet onverstandig er rekening mee te houden dat de bodem op 300 ergens de komende maanden neerwaarts kan uitgenomen worden. De top van mei op 349 is binnen deze figuur eveneens belangrijk en dus kan de aex best een tijd tussen die top en de bodem van 300 heen en weer bewegen. Een brede range dus die vooral voor traders interessant kan zijn.
Op weekgrafiek een ietwat zeldzaam fenomeen: gaps komen in de weekgrafiek niet zoveel voor, althans veel minder als in daggrafieken en vandaar dat ik de gap tusen 11 en 18 juni interessant vind. Die gap gaat naar mijn mening dicht omdat we ons in een zijwaartse trend bevinden en omdat de aex op dit niveau min of meer gevangen zit tussen de gemiddelden. Ook in de macd zet het verkoopsignaal niet door wat aangeeft dat we met een zijwaartse trend hebben te maken.
Op dagbasis neem ik er de ishares bij: net als bij de spy vallen die lage volumes wel op maar we hebben nog ietsje ruimte naar boven. De weerstandslijn van het kanaal ligt net boven de 340 en een gap van half mei in deze zone kan nog gevuld worden. Deze weerstandszone ligt bij het 61.8‑Fiboniveau en bijgevolg verwacht ik dat we vanaf deze zone moeten corrigeren. De top van juni bij 332 en de gap daar vlak onder bij 328⁄329 (vergelijkbaar niveau voor de gap op weekgrafiek) zijn dan logische niveaus voor die correctie. De top van 28 mei op 324 ligt ietsje lager en stemt overeen met het niveau uit de xo-grafiek. Lager als 325 vinden we zware steun in de horizontale zone rond 320.
In een tweede daggrafiek: het wvs-systeem zoals ik de grafiek dagdagelijks neerzet in de blog op de homepage van usmarkets. Voor de aex staan alle signalen op koop. De signalen zijn wel gericht op de iets langere termijn.
En dan dezelfde grafiek voor de SP500: waar ligt de moeilijkheid in de beoordeling? De aex maakt reeds 61.8 goed van de voorafgaande daling en de SP500 niet eens 50%. Waar voor de aex alle signalen in het systeem op koop staan is dat niet geval voor de SP500 want er is nog geen kruising van de dmi. Conclusie: de aex loopt nogal hard van stapel vind ik want in de regel is de sp500 leidend. Neen: TA is wel leuk maar met dergelijke verschillen niet altijd zo eenvoudig.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de vix en de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.