...

Analyse: AEX - SP500 - Vix

20 juni 2010, 17:59 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De Mc Clel­lan Oscil­la­tor is overgekocht en zit tegen weer­stand aan. De Sum­ma­tion is terug geste­gen tot bij de nul­li­jn en die geeft weer­stand. Voor het overige zie ik in de sen­ti­mentsindi­ca­toren weinig of geen aan­wi­jzin­gen waar ik iets mee aan­vat­ten kan. Kijk ik naar de Vix dan zie ik een sto­chas­tics diep in de koop­zone. Een koopsig­naal is er nog niet en dus kan de Vix nog iet­sje lager. Ook de euro/​usd die in grote mate het koersver­loop van de index­en bepaald kan nog iet­sje hoger.
Die gegevens in com­bi­natie met de gegevens uit de koers­grafiek van de Spy waar er nog een open gap ligt te wacht­en bij 1150 maakt dat ik de index­en nog iet­sje hoger verwacht om dan ver­vol­gens toch een dal­ing in te zetten. Dat die dal­ing er komt lei­den we af uit de volumeontwikkeling.


Ik toon eerst even de Vix: De sto­chas­tics ligt in de koop­zone. De Vix kan nog iet­sje lager maar is in een gebied aangekomen waar ste­un mag verwacht wor­den. De eerste ste­un die we zien ligt op de top­pen van feb­ru­ari-april.

alt
Kijken we naar de euro/​dollar dan zien we dat er nog iet­sje opwaartse ruimte is tot de Fibo-lijn. We merken dat de aan­de­lenin­dex­en een heel sterke cor­re­latie ver­to­nen met de euro/​dollar. Bijgevolg kan een sti­jging van de euro/​dollar, hoe klein ook, de aan­de­lenin­dex­en hoger zetten.

alt

Met de gegevens van de Vix en de Euro/​dollargrafiek in het achter­hoofd kijk ik naar de Spy: We con­solideer­den de afgelopen dagen ter hoogte van de feb­ru­ar­i­top maar wan­neer de euro/​dollar ook maar iet­sje sti­jgt dan kan de Spy naar 1130 waar een Fibo-lijn ligt en daar­boven lonkt de gap bij een niveau van half mei op een niveau van 11501160. Op dat niveau hebben we een hor­i­zon­tale weer­stand die toch zwaar mag genoemd wor­den want we zien er de top van jan­u­ari liggen en de bodem van maart. Ik verwacht niet dat de index deze zone zomaar kan door­breken want we zien dal­ende vol­umes in de sti­jging vanaf de juni­bo­dem en dat betekent dat we een cor­rec­tieve sti­jging te mak­en hebben.

alt

Wan­neer ik voort­bouwend op boven­staande gegevens naar de XO-grafiek kijk van de AEX dan moet ik dus reken­ing houden met een sti­jging naar de vol­gende hor­i­zon­tale weer­stand bij 342. Die weer­stand is zwaar en van uit die zone mag dus een terug­val verwacht wor­den. Doel­zone is dan de dal­ende ste­un­li­jn bij 320. Tussen­liggende ste­unen vin­den we op 337335 en 325.

alt

Wat de maand­grafiek betre­ft bli­jft het negatief gegeven van de top­can­dle van april. Dat betekent dat we er moeten van uit gaan dat de vol­gende maan­den zwakke beurs­maan­den zullen zijn maar we kun­nen zolang 300 niet neer­waarts door­bro­ken wordt niet uit­sluiten dat we met een ver­bre­dende for­matie te mak­en hebben en dat is een patroon met sterk bear­ishe impli­caties maar ook de mogelijkheid dat we nog­maals naar de weer­stand­sli­jn toe­gaan. Geen uit­sluit­sel daarover maar het is van­wege deze figu­ur dus niet onver­standig er reken­ing mee te houden dat de bodem op 300 ergens de komende maan­den neer­waarts kan uitgenomen wor­den. De top van mei op 349 is bin­nen deze figu­ur eve­neens belan­grijk en dus kan de aex best een tijd tussen die top en de bodem van 300 heen en weer bewe­gen. Een brede range dus die vooral voor traders inter­es­sant kan zijn.

alt

Op week­grafiek een iet­wat zeldza­am fenomeen: gaps komen in de week­grafiek niet zoveel voor, althans veel min­der als in dag­grafieken en van­daar dat ik de gap tusen 11 en 18 juni inter­es­sant vind. Die gap gaat naar mijn mening dicht omdat we ons in een zijwaartse trend bevin­den en omdat de aex op dit niveau min of meer gevan­gen zit tussen de gemid­delden. Ook in de macd zet het verkoopsig­naal niet door wat aangeeft dat we met een zijwaartse trend hebben te mak­en.

alt

Op dag­ba­sis neem ik er de ishares bij: net als bij de spy vallen die lage vol­umes wel op maar we hebben nog iet­sje ruimte naar boven. De weer­stand­sli­jn van het kanaal ligt net boven de 340 en een gap van half mei in deze zone kan nog gevuld wor­den. Deze weer­stand­szone ligt bij het 61.8‑Fiboniveau en bijgevolg verwacht ik dat we vanaf deze zone moeten cor­rigeren. De top van juni bij 332 en de gap daar vlak onder bij 328329 (vergelijk­baar niveau voor de gap op week­grafiek) zijn dan logis­che niveaus voor die cor­rec­tie. De top van 28 mei op 324 ligt iet­sje lager en stemt overeen met het niveau uit de xo-grafiek. Lager als 325 vin­den we zware ste­un in de hor­i­zon­tale zone rond 320.

alt
In een tweede dag­grafiek: het wvs-sys­teem zoals ik de grafiek dagdagelijks neerzet in de blog op de home­page van usmar­kets. Voor de aex staan alle sig­nalen op koop. De sig­nalen zijn wel gericht op de iets lan­gere ter­mi­jn.

alt
En dan dezelfde grafiek voor de SP500: waar ligt de moeil­ijkheid in de beo­ordel­ing? De aex maakt reeds 61.8 goed van de vooraf­gaande dal­ing en de SP500 niet eens 50%. Waar voor de aex alle sig­nalen in het sys­teem op koop staan is dat niet geval voor de SP500 want er is nog geen kruis­ing van de dmi. Con­clusie: de aex loopt nogal hard van stapel vind ik want in de regel is de sp500 lei­dend. Neen: TA is wel leuk maar met dergelijke ver­schillen niet alti­jd zo een­voudig.

alt


Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de vix en de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.