Onder de sentimentsindicatoren eenzelfde beeld als de voorbije weken. Negatieve divergentie in vergelijking met het koersverloop bij de indexen die nu ook duidelijk moeite hebben met hun bereikte hoogste standen. Ik toon in mijn analyse een paar bearfondsen die duidelijk moeten maken dat de markt wel degelijk meest kans maakt van richting te veranderen…
In de regel: hogere volatiliteit betekent dalende indexen. Ik toon net als de voorbije paar weken de Vix met zijn Macd. De Vix heeft duidelijk steun van zijn 20-grens en de Macd buigt langzaam verder om na een eerdere cross met zijn signaallijn.
De daggrafiek van de SDS (Proshares Ultra Short): dit is een beartracker op de SP500. Hogere volumes de afgelopen dagen en een nakend koopsignaal in de Aroon duiden op topvorming bij de SP500.
En de Lyxor etf short Aex: duidelijke wig waarvan de weerstandslijn nagenoeg wordt bereikt. Bij doorbraak krijgen we een koopsignaal. Er is nog ruimte naar de punt van de wig toe maar de Aroon maakt duidelijk dat het kantje boord zal worden voor de belegger die long zit op de Aex.
En dan nog eens de SPY op weekbasis: er is nog steeds ruimte voor de koersen vooraleer deze de punt van de wig te bereiken en er is ook nog ietsje ruimte aan de bovenkant om er nog enkele puntjes uit te persen maar de kans op een breuk van de steunlijn kan net zo goed op elk moment een feit worden. De Aroon geeft geen bevestiging meer voor de koersevolutie in de index en buigt om naar verkoop. De gap in de koersgrafiek die in oktober 2008 werd geslagen is gesloten en vormt nu weerstand.
De maandgrafiek van de Aex: er is ruimte tot 335 vooraleer het Fibo-correctieniveau wordt bereikt. Duidelijk is dat we af te rekenen hebben met de horizontale weerstandszone uit 2003/2004. De Stochastics buigt nog niet om maar zit wel in de verkoopzone.
De weekgrafiek van de AEX: de schaduw is net zoals verleden week aan de bovenkant langer dan het lichaam van de candle. Verkoopdruk dus en het Fibo-projectieniveau hier op 333 werd op enkele punten na bereikt. Mogelijks hebben we in de koersgrafiek te maken met een tweezertop en dat zou dan de volgende weken duidelijk moeten worden. Bij een daling houden we rekening met het 20-weeks op 292 en met het 9‑weeks gemiddelde op 308. Belangrijkste niveau om rekening mee te houden is de top van de candle van 18⁄09 op 315,48. Komen we onder deze top dan geven we verdere dalingen meer kans op slagen. Komen we lager dan het 20-weeks dan breken we ook de trend van de opgaande steunlijn.
In een eerste daggrafiek geef ik de steunlijn aan waar we op korte termijn rekening dienen mee te houden. Deze lijn verbindt de bodems van 02 en 28 september en deze lijn werd vrijdag ll. als steun aangetikt. Zolang we boven deze lijn blijven blijft er kans op hogere koersen bestaan maar ik hou rekening met het verkoopsignaal in de Aroon en dus ga ik er van uit dat deze steunlijn gaat sneuvelen.
In de tweede daggrafiek de PPO die een iets langere tijdsspanne beoogt dan de Aroon. In deze PPO eveneens duidelijk verkoopsignalen in de indicator evenals in het histogram. Duidelijk is dat de Aex wat mij betreft meest kans krijgt naar beneden toe.
Samengevat: Wekenlang heb ik hier neergeschreven: jhogere koersen dienen benut te worden om posities af te bouwen. Het moment daarvoor is zeker aangebroken. Ik geef de index hooguit tot 335 (niveau uit de maandgrafiek) maar ik geef meest kans aan een verder koersverloop met negatieve ondertoon. Behalve de aangehaalde argumenten in de analyse kijk ik immers ook naar de relatieve afstand tussen de gemiddelden en die gemiddelden liggen te ver uiteen. We moeten dus gaan convergeren en dat kan enkel gebeuren onder invloed van een dalende index. In het beste geval aan de gemiddelden weer naar elkaar toe bij een zijwaartse Aex.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex en op de vix. Geen posities op andere vermelde waarden.