In mijn analyse van afgelopen week gaf ik in de inleiding aan een gap-down te verwachten. Mis dus en ik had beter moeten weten want in een beurs waar de meest significante bewegingen nog steeds plaatsgrijpen na slot van de Europese beurzen blijft het voor ons aex-beleggers altijd weer achter de feiten aanhollen. Afgelopen maandag begonnen een paar uur voor opening van de Europese beurzen de SP500 futures lustig te stijgen en mijn verwachting voor een down-gap viel daardoor in het water. Ook voor volgende week is het de vraag of er wel een onmiddellijke daling in het vat zit want de advance/decline die blijft stijgen. Kortere termijn-indicatoren laten echter zien dat we terdege rekening dienen te houden met een correctie…
De SP500 met de advance/decline: van verzwakking is geen sprake en dus is er nog steeds geen aanwijzing voor een zware daling in de index.
Kijk ik naar de daggrafiek dan zie ik gemiddelden die relatief ver uit elkaar liggen en dan ben ik altijd op mijn hoede voor het optreden van een convergentie. Nu staat ook de stochastics wel heel hoog maar dat is een korte termijn indicator. Dus een correctie zit er wel in maar de steunlijn in de koersgrafiek moet wel gebroken worden vooraleer we mogen uitkijken naar een meer uitgesproken correctie.
Kijk ik naar de Sox, dan zien we bij die index een terugtest van de doorbroken steunlijn juli-oktober. De gemiddelden liggen hier relatief wel heel ver uit elkaar en er is een verkoopsignaal in de price procent oscillator. En dan redeneer ik verder: ook de Nasdaq is heel fors gestegen, dus als de sox moet corrigeren dan zal ook de Nasdaq dat doen en dan is het wel heel onwaarschijnlijk dat ook de SP500 niet zou volgen. Die Sox lijkt me trouwens wel een opportuniteit om (met veilige stop) een short-positie te wagen.
Vanuit bovenstaande gegevens vertrekkend kan ik er dus van uit gaan dat een korte termijn correctie er in zit maar de langere termijn stijgende trend toont nog geen teken van verzwakking.
Kijk ik naar de XO-weekgrafiek van de aex dan zien we dat we daar tegen horizontale weerstand aanzitten. Zomaar zonder enige terugval door deze lijn breken lijkt me teveel van het goede, dus daar ga ik niet van uit.
In de maandgrafiek bereiken we nagenoeg de lijn die loopt onder de bodems van juni 2006 en juli 2008 en er is een kruispunt met de lijn die loopt over de toppen van november 2007 en mei 2008. De kruising van de lijnen ligt op 350. Met een korte rsi op 91 lijkt het me onwaarschijnlijk wanneer deze cross tussen de lijnen geen weerstand zou bieden.
In de weekgrafiek staat de korte rsi op 95. Deze grafiek loopt over een jaar en in die hele periode is een rsi van 95 niet voorgekomen. Je kunt je dus terecht ernstig vragen beginnen stellen betreffende de houdbaarheid en de betrouwbaarheid van de stijging. Het kanaal van de index blijft netjes standhouden maar bij 350 vullen we de zone tussen de oktobercandles waar de body’s mekaar niet overlapt hebben in de daling en we bereiken ook de low van de candle van september. Net als in de maandgrafiek neem ik ook hier 350 dus in aanmerking als weerstand. In de koersgrafiek zie ik iets wat altijd al mijn aandacht heeft weerhouden. We hebben een golden-cross tussen 9- en 100-weeks gemiddelde en volgens de theorie is dit een koopsignaal. Wat me echter al dikwijls is opgevallen is dat net wanneer gemiddelden een cross laten zien de koers de andere richting uitgaat voor een hertest. Ik ben dus echt wel benieuwd -)
In een tweede weekgrafiek neem ik de top van mei 2008 en de bodem van maart 2009 als referentiepunten voor het tekenen van de correctieniveaus. We bereiken bij 348 het 61.8% Fibo-correctieniveau. In de ppo zien we de neiging tot het vormen van een negatieve divergentie in deze indicator. De vaststelling in acht genomen dat de index bezig is met een vijfde golf te tellen vanaf de maartbodem neem ik aan dat de aex inderdaad naar een top toewerkt die moet gevolgd worden door een uitgesproken correctieve beweging.
Ik bekijk in de daggrafiek de bewegingen als volgt: op 27⁄11 de start van golf 1, op 04⁄12 de start van golf 2 en op 09⁄12 de start van een golf 3. Kijk ik naar die golf 3 dan zie ik daar een onderverdeling als golf 1 die loopt tot 16⁄12. Het 2de subgolfje is 2 dagen later alweer voorbij en dus start op 18⁄12 een golfje 3 dat op 04⁄01 stopt. De zijwaartse beweging van de afgelopen dagen is dus een golfje 4 en daar moet dus nog een golfje 5 op volgen. We gaan dus naar 348⁄350. Van daar uit zou een vierde-golf correctie moeten starten en die kan ons best terugbrengen naar de top van 20⁄10 bij 320. Ik neem die 320 dan wel als uiterst mogelijk voor de correctie op korte termijn want het feit dat we het over een vierde-golf correctie hebben impliceert vanuit mijn visie dat we na die “uiterlijk 320-correctie” nog een hogere top moeten halen (hoger als 350). Met dit verloop als mogelijkheid is het dus inderdaad niet uitgesloten dat we de komende weken ergens zelfs 380 zien vooraleer er een zware correctie komt.
Dat er na uiterlijk 350 een correctie moet volgen lijkt me gezien de relatief grote afstand tussen de gemiddelden en het verkoopsignaal in de price procent oscillator duidelijk.
Samengevat: Vele beleggers die ik persoonlijk ken geloven hun ogen niet bij wat ze zien en terecht wanneer ze de realiteit van het dagelijkse leven erbij betrekken. De burger weet, alle mooie praatjes van de overheden, of moeten we zeggen leugens, ten spijt wel beter. De beurs heeft, en die mening ben ik reeds lang toegedaan, niets te maken met economische realiteit maar alles met hebzucht van bepaalde partijen. Eens je de beurs vanuit dergelijk oogpunt bekijkt, als een computerspelletje zeg maar, wordt het makkelijker. De beurs stijgt nog steeds en dan zijn shorts niet aangewezen, althans niet voor de langere termijn. Kopen zit er echter momenteel ook niet in want op korte termijn moeten we nog een paar puntjes naar boven maar dan even naar beneden om adem te halen (richting 320). Breekt die 320 niet dan kunnen we weer hoger. Breekt 320 wel dan wordt het opletten met longposities.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.